Plnené farebné špirálové rohlíčky na sladko (fotopostup)
Foto: medovnicek
Recept som objavila na http://www.pidak.cz/recept-sladke-barevne-spiralkove-rohlicky-s-tvarohovou-naplni - ako autorka je tu spomínaná Vlaďka D. V pôvodnom recepte boli pripravené z polohrubej múky, ja som použila Zobraziť celý popisRecept som objavila na http://www.pidak.cz/recept-sladke-barevne-spiralkove-rohlicky-s-tvarohovou-naplni - ako autorka je tu spomínaná Vlaďka D. V pôvodnom recepte boli pripravené z polohrubej múky, ja som použila hladkú.
Suroviny
1. cesto: | |
275 g |
|
10 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
130 ml |
|
2. cesto: | |
275 g |
|
130 ml |
|
10 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
3 PL |
|
Okrem toho: | |
na potretie |
|
1 ČL (do vajca na potieranie) |
|
(nedávala som) |
|
Plnka: | |
250 g |
|
150 g |
|
80 g |
|
|
Postup
-
1
Keďže sú rohlíčky dvojfarebné, tak si pripravíme obe cestá zároveň
- 2
Najskôr si rozpustíme maslo na obe cestá (100 g) v hrnci, troška ho popražíme, aby voňalo, potom do neho nalejeme mlieko z obidvoch ciest (260 ml). Necháme vychladnúť - musí zostať vlažné.
- 3
Pripravíme si dve misy. Do každej nasypeme múku, pridáme cukor, pridáme vlažné maslo s mliekom (do každej misy nalejeme polovicu), pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások.
- 4
V pôvodnom recepte to nebolo, no ja som do každého cesta pridala aj štipku soli. Najskôr vypracujeme biele cesto, potom pridáme do druhého cesta kakao a vypracujeme aj to. Dáme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.
- 5
Keď obe cestá vykysnú, tak každé rozdelíme na dve časti, čiže budeme mať dve biele a dve kakaové cestá.
- 6
Prvý diel bieleho cesta vyvaľkáme do kruhu, potom vyvaľkáme prvý diel kakaového cesta do kruhu. S cestami sa veľmi dobre pracuje, len minimálne som podsýpala múkou.
- 7
Takto postupujeme aj so zvyšnými cestami. Potom dáme kakaové cestá na biele cestá, mierne zatlačíme - ja som po nich ešte prešla valčekom, aby sa lepšie spojili.
- 8
Radielkom nakrájame jednotlivé trojuholníky. Na širší koniec dáme valček plnky.
- 9
Plnku pripravíme tak, že si tvaroh dáme do čistej utierky a dobre z neho vyžmýkame prebytočnú vodu, potom do neho pridáme kokos a cukor - dávala som tmavý trstinový. Dáme aj strúhanú citrónovú kôru - ja som dávala citrónový vanilkový cukor.
- 10
Postupne rolujeme rohlíčky od širšieho okraja k užšiemu.
- 11
Rohlíčky dávame na plech vystlaný papierom na pečenie, potierame rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme kyslú smotanu a môžeme posypať mandľami.
- 12
Necháme ešte 10 minút pokysnúť na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C, ku koncu pečenia stiahneme na 150 C.
- 13
Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom. Mne ich vyšlo 31. Vyzerajú veľmi pekne na reze a podľa mňa sú aj veľmi chutné.
- 2
*****
Tak som vyskúšal ďalší Tvoj recept na rohlíčky. Nemohol som odolať a upiekol som ich a to dokonca večer o desiatej. Tak ma to lákalo vyskúšať. Nemôžem inak iba Ti vysloviť úprimnú pochvalu. Aj cesto aj plnka sú vynikajúce. Recept môžem ostatným vrelo doporučiť. Teda ešte raz. Máš u mňa pochvalu a 5*. Rcp. je už uložený v šuplíčku medzi najčastejšie pečené koláčiky. Ďakujem a prajem Ti pekný deň.
@malekacatkousmievave veľmi pekne ďakujem
@stacy77777 veľmi pekne ďakujem
..ty chváliš recept..ja závidím Banáša..a akú knihu daroval..??..:-)
Je to výnimočný človek. Mám jeho knihu Zóna nadšenia (číta sa jedným dychom) a Dementi (pre manžela na Vianoce, dúfam, že to nebude čítať:-)
Pekný večer!
Mám radosť z toho, že si s receptom spokojná a že sa ti tak skvelo vydarili a že boli určené pre tak milého, vzdelaného človeka ako je pán Banáš:), ja mám veľm veľa receptov odložených na vyskúšanie, ale teraz skoro stále mám vnuka, takže nemám na pečenie čas.