Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova fotorecept
Foto: kvakac
Paráda
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na knedle: | |
400 g |
|
400 g |
|
6 strúčikov |
|
200 g mleté |
|
200 g varené mleté |
|
1 KL |
|
2 ks |
|
400 g |
|
1 KL |
|
Na kapustu: | |
1000 g |
|
150 g (čistá) |
|
2 ks väčšia |
|
5 strúčikov |
|
200 g |
|
400 ml |
|
2 PL |
|
(na rozriedenie) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Oškvarky a údené uvarené mäso zomelieme. Pridáme vajcia a korenie. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich rozpučíme na kašu.
-
2
Do misy k mäsu a oškvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách. Ďalej pridáme soľ a múku.
-
3
Dobre spolu vymiešame až sa hmota spojí a začne sa oddeľovať od misy. Dáme do chladu na hodinu nech postojí.
-
4
Zatiaľ dáme do hrnca slaninu, krájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiace. Necháme riadne škvariť, až začnú ostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme strúhaný cesnak a cukor. Trošku to pripečieme.
-
5
Na to hneď dáme kyslú kapustu aj s vodou z nej. Dusíme a miešame až sa voda vyparí.
-
6
Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme kapustu. Varíme aspoň 20 minút. Ak to moc zhustlo, rozriedime vodou na nami požadovanú hustotu.
-
7
Teraz sú dve možnosti varenia podľa toho ako chceme kapustu. Prvá možnosť - kapustu dáme na pekáč a do nej vložíme vytvarované gule o veľkosti tenisovej lopty. Dáme zapiecť na hodinu do rúry pri 200 °C. Ostane to všetko spolu pekné upečené - kapusta je suchšia a pripečená. Ja som teraz robil túto možnosť. Druha možnosť je potrieť pekáč olejom a dať naň vytvarované gule piecť pol hodinu na 200 °C a potom priliať kapustu a piecť ešte ďalšiu pol hodinu. Gule sú viac pripečené a kapusta ma viac šťavy. Robievam aj takto.
-
8
Takto to vyzerá po hodine pečenia. Veľká to dobrota z Vlčnova, ktorú som prvýkrat jedol na jízde králu vo Vlčnové. Ponúkala to jedna pěkna galanka. A bola u nej veľká rada. Po dlhom škemraní mi prezradila recept za fľašku oskorušovice, ktorú som kúpil vo vedľajšom stánku. Celá tá atmosféra bola dokonalá, kto to zažije je to pekná spomienka. Je to neďaleko Uherského Brodu.
-
9
Nejako som sa roztopil. Tu je to na tanieri, je to sýte a dobré jedlo. Také ľudové.
Ďakujem za koment. Nie len na zimné dní aj teraz to chutí. Kto má rád jedla takéhoto typu si príde na svoje.
Vďaka za koment. Ja už som sa poučil večer už nepozerám Varechu. Potom tie hladné sny celú noc - hrôza. Bolo mi povedané že to už aj jej babka robila, ale v peci. Tam je lepšia teplota.
Ďakujem za koment. Z rána je najlepšie čítať recepty, keď človek dostane na ne chuť môže si ich hneď urobiť. Alebo ich zjesť ako sused. Videl to tu, tak prišiel pozrieť, čo to je. Ja som si išiel ohrievať posledne dva knedliky a on mi ich začal koštovať až ich hneď zjedol. Dobré môžeš urobiť aj druhy krát povedal. A to ma utvrdilo, že toto jedlo chutí aj iným. Hlavne že si rozumieme.
Mne to tiež pripomenulo gemerské guľky, ktoré som raz robila podľa receptu z kalendára pre gazdinky. Guľky sa síce varili a podávali tiež z kyslou kapustou, ale mne to pripadalo dosť pracné.
Ale podľa @kvkac to skúsim, keď už bude kyslá kapusta, to zapekané spolu sa mi páči.
Vďaka za koment kamarát . Celé to spojenie je veľmi dobré. Ja to mám veľmi rád.
Vďaka za koment. Možno že sa to podoba na gemerské guľky. No neviem či chuťou. Toto je cele o kapuste, tie knedle to doladia. Spoločne to pečené urobí ohromnú viac kapustovú chuť, ktorá je nezameniteľná. Ak môžem poradiť v peci a v rímskom hrnci je to najchutnejšie. Skratka chce to riadne teplo.
Práve to zapekanie spolu sa mi páči, tie chute sa musia pekne prepojiť...(rímsky hrniec síce nemám, ale dobrý , vhodný pekáč áno)
Ja som toto jedlo poznal, lebo som ho jedol viackrát na Morave a veľmi mi v tejto podobe chutilo. Volajú to chlpaté knedlo ze zelím. A môžem potvrdiť že som si ho od prvého razu veľmi obľúbil. Kedysi sa varilo podobne a každý kraj ma svoje špecifika, tak isto aj Slovácko. Vďaka za koment. Skús urobiť a ver je to mňamka.
Vďaka za koment. Len mám oči otvorené a keď sa mi niečo páči, tak sa chcem podeliť o dobroty aj s ostatnými. Vždy nájde niekto komu príde na chuť.
Vďaka za koment. Ja veru rád kvákam. Som rád, že aj iný majú podobné chúťky.
Moc pěkný recept, chutit takové knedlíky musí úžasně, hmmm Postup i fota super, pomalu dostávám čichové halucinace. Krásná a záslužná práce!
Vidím, že tě to na naši stranu táhne!
Vďaka za koment. Treba skúsiť je veľmi chutné.
Ďakujem za koment. Navštevoval som takéto akcie. Aj na Havřické trnkobraní mám pekne spomienky. Treba chodiť tými správnymi smermi a človek sa veľa dozvie. No už som sa usadil na jednom mieste, tak len rekapitulujem.
Pridám malú radu.
Ak si mlieko, smotanu a múku zmiešaš najmenej 15 minút (viac nevadí) predtým ako ju budeš pridávať do hrnca, stačí už nechať prevrieť dve-tri minútky, múka je napučaná a uvarí sa hneď. Nemusíš miešať 20 minút a riskovať, že sa jedlo pripečie. Túto radu som dostala cca pre 40 rokmi od profesionálnej kuchárky. Funguje to.
Vďaka za komentár. Áno máš pravdu. Aj som mal dlhšie zarobenú muku s mliekom. Ja som to robil dlhšie nie len kvôli muke, ale aby to bolo také ťahavé ako sop... , vtedy je to najchutnejšie. Musí to spolu dlhšie
prejsť aby sa dokonale spojila spoločná chuť. Vidno to aj na obrázku. To mňa zase naučil jeden varechač a musím mu
dať za pravdu. Je to fakt chutnejšie a lepšie spojené, pritom chuť múky sa vytratí. Takú mám ja skúsenosť. Ono aj tak si to niektorý prispôsobia podla seba. Hlavne že nám chutia dobroty.
Vďaka za koment. Prečo by som sa mal hnevať. Veď o tom varenie je inšpirovať druhých. To by mohlo byť tiež dobré. Daj potom vedieť, ako to dopadlo. Keď dobré tak to zaves na net. Nikdy nevieš či to nebude slávne jedlo.
Vďaka za pekný koment. To je fakt že sú pohostinný a srdečný. Keď tam našinec zavíta cíti sa tam ako doma. Tie atmosféry sú ozaj príjemne.
Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Nám chutí a hlavne mne.
A zase mi nedá, abych nezareagoval jako chemik. Postup dle kvalifikované kuchařky možná po 15 minutovém napučení mouky zkrátí dobu vaření , ale v žádném případě se mouka nerozloží na jednodušší sacharidy a neztratí moučnou chuť. Pokud nechci, aby se moukou zaklochtané (zatrepané) jídlo 15-20 minutovým varem nerozpadlo, je kvůli odstranění moučné chuti vhodnější zahušťovat povařenou světlou jíškou resp. bešamelem. Z nějakého kuchařům neznámého důvodu si kuchařky často cení ušetřených pár minut času více než dokonalejší chuti omáčky.