Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka fotorecept
Foto: evusik
Viem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď Zobraziť celý popisViem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď zavolá: "Mama ako robíš plnenú papriku?" ja jej odpoviem: "Choď na Varechu, tam mám recept." A bolo vybavené. Takže tu je recept nielen pre moju dcéru :-)
Suroviny
Plnená paprika: | |
1 kg |
|
1,5 kg bez kosti |
|
1 kg |
|
3-4 ks |
|
4-5 strúčikov |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Na polievku: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rajčinová omáčka: | |
1 kg |
|
3-4 ks |
|
|
|
1-2 ks |
|
2 ks |
|
8 ks |
|
10 ks |
|
4 ks |
|
1 tetrapack |
|
|
|
|
|
Knedľa: | |
600 g |
|
3 dl |
|
1 ks |
|
0,5 dl |
|
1 kocka |
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
U nás sa plnená paprika robí vždy z dvojakého mäsa, z uvareného hovädzieho a surového bravčového. Preto si úplne na začiatok dáme variť hovädziu slabinu spolu s koreňovou zeleninou...
-
2
viazaničkou byliniek, dávam aj cibuľu so šupkou, cesnak, celý veľký zemiak a soľ.
-
3
Varím v tlakovom hrnci asi 45 minút, podľa množstva mäsa. Takto uvarený vývar je veľmi silný. Vývar scedím a čistý vývar dám do malých nádobiek a dám si do mrazáku. Používam potom na podlievanie mäsa, rizota a pod. Zbytok vývaru zriedim vodou, dochutím a máme výbornú silnú polievku.
-
4
Mäso necháme vychladnúť a počkáme na manžela, ktorý po príchode domov pomelie hovädzie, bravčové mäso, cibuľu, cesnak a jednú očistené papriku (bez jaderníku). Paprika "prečistí" mlynček ale hlavne dá hotovej zmesi výbornú chuť.
-
5
Uvaríme si ryžu a po vychladnutí ju zmiešame s mäsom a posekanými bylinkami.
-
6
Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a necháme v chlade aspoň hodinku nech sa chute prepoja.
-
7
Naplníme papriky a z ostatnej hmoty spravíme guľky, obalíme v strúhanke. Na obrázku mám už všetko podelené: všetko čo je v plastových krabiciach ide do mrazáku a to čo je na plechu pôjde do trúby :-)
-
8
Guľky a papriku zalejeme rajčinovou omáčkou, ak je moc hustá prilejeme vodu a dáme piecť na 200°C asi na 40 minút.
-
9
Rajčinová omáčka: nachystáme si cca kilo rajčín, skrojky z očistenej papriky, asi 1/4kg mrkvy, 2ks petržlenu, kúsok zeleru, 2 väčšie cibule. Do čajítka si dáme guličky korenia a hrebíček
-
10
pridáme bobkový list a varíme až pokiaľ nie je zelenina rozvarená. Potom vyberieme čajítko a bobkový list
-
11
a zeleninu rozmixujeme, kôli farbe pridávam pasírované rajčiny alebo pretlak. Dáme prevrieť. Osladíme cukrom, ak treba osolíme a okoreníme.
-
12
Parená knedľa: Pripravíme si kvások a po vzídení zamiesime cesto, necháme vykysnúť. Rozpis je na dve knedle.
-
13
Dáme do parného hrnca na 20 minút. Alebo urobíme podľa obvyklého spôsobu.
-
14
Zatiaľ sa nám paprika aj guľky upiekli, pridáme teplotu na 250°C a necháme zapiecť. Omáčka sa nám v podstate odparila a na dne zostala iba zeleninová drť. A môžeme servírovať.
-
15
Najskôr si dáme výbornú hovädziu polievku s rezancami.
-
16
A ako druhý chod plnenú papriku s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou. Dobrú chuť!
P.S. Robila som plnené kuracie stehná podľa tvojho receptu a dostala som veľkú pochvalu aj od zaťovej rodiny. Tak ďakujem ešte raz za Tvoje recepty.
- "mamíííí ...... už sú varené tie mäsové buchty?"
@mamatata2 v trúbe robím odjakživa, ani neviem odkiaľ to mám lebo moja mama plnenú papriku nerobila, máme to tak radi, lebo paprika ale hlavne guľky sú krásne pripečené a majú kôrku
@orchidea knedľu som začala robiť relatívne nedávno, odkedy používam parák, tam sa mi zatiaľ podarili všetky, ale skúšala som aj v mikrovlnke podľa receptov z Varechy a bola výborná
@evanaaa tak u nás sa robí plnená paprika raz do roka ale zato veľa, dávam si do mrazáka. Jeden deň s tým zabijem ale potom mám minimálne 3-4 obedy bez roboty.
@dorisa máš pravdu každý preferuje tú svoju verziu a u plnej papriky je veľmi veľa verzií, hlavne že nám chutí
@hubat á prečo? veď mäsové buchty je úžasné slovné spojenie :-)
ja zas nemám rada papriku, ja len guľky, omáčku a ani knedľu nepotrebujem :-)
ja si tiež dávam omáčku do mrazáku, ale zvlášť.... raz som dcére zabalila jednu krabicu papriku a guľky a jednu krabicu omáčky, že knedľu si kúpi v obchode.... len mi v nedeľu skypovala, že ako robím paradajkovú omáčku, lebo miesto omáčky som jej dala marhuľové pyré :-)
viem si predstaviť to "prekvapenie".Tú chuť si viem predstaviť,len ma to nikdy nenapadlo.Určite vyskúšam,rajč.omáčku mám veľmi rada...a s vareným hovädzím mäskom...mňamky !!!!