Pletienka s kyslou smotanou fotorecept

egreska - fotkaegreska, 13. apríla 2010
Pletienka s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Cesto:
550 g
125 ml
125 ml
1/2
2 čl
1 čl
1
1
2 PL
20 g
Plnka:
asi 20 g
asi 1/2  kelímka




Postup

  1. 1

    Urobíme si kysnute cesto,kto ma da do pekarničky ,kto nie tak si urobí kvasok z mlieka ,droždia a cukru.Ja som muku miešala s pšenično-ražnou (50 g ).Do muky pridame kvasok,vodu a všetko ostatne a vypracujeme mäkke cesto,nesmie sa lepit,ja som ešte musela pridat asi 50 ml vody..Hotove nechame hodinu kysnut.Potom cesto rozdelime na tri časti a každu vyvalkame na obdlžnik. - natrieme rozpustenym maslom a kyslou smotanou,od vrchneho okraja si nechajte takych 5 centi aby vam to nevytekalo..

  2. 2

    - možete smotanu posypat aj nejakymi bylinkami, zrolujeme.

  3. 3

    - spoj dobre zalepte..

  4. 4

    - zo všetkych troch zapletieme vrkoč a nechame podkysnut 20 min.

  5. 5

    - podkysnutu natrieme vajičkom a posypeme semiačkami,rascou..

  6. 6

    - upečieme na 190 st asi 25 min.

Diskusia k receptu

egreska
Dakujem,budem rada ked vyskušate,určite neolutujete...
egreska
dakujem,gittka ,ale nič to nie je,ked som to zvladla ja ,zvladne to každý :-))
martina34
egreška, pletenka je super, ja som už odvykla od takéhoto vypekania, ale pripomenulo mi to staré časy, keď som piekla každý týždeň a aj dvojaké a aj takéto pletenky :-))
ches
No urcite ho na prvy krat ten pletenec neupletiem ako ty.
Skusim ho urobit a odfotim ho.Porovnas, co robi prax.
babidka
domacu pletenku som nejedla snad 40 rokov ! takze vyskusam , stary recept sa mi uz pradavno stratil :-( ...tesim sa , mozno bude taka dobra ako od mojej mamy...:-)
sovka62
Egreška, tie tvoje recepty sú za sto bodov. Veľmi rada pečiem z kysnutého cesta, takže vítam každý jeden, ktorý si pridala. A už poznám tvoj rukopis (i viacerých prispievateľov), ani nemusím pozerať, kto je autor. Ďakujem.
gittka
ja sa nebojím,že to nezvládnem.robila som 7rokov v pekárni:-)
egreska
no tak ta tvoja bude dokonala gittka...
babidka ,určite nebude taka ako od tvojej mamy,ale aj tato je dobra :-))
sovka,dakujem,aj ja mam rada kysnute cesto..
ches teším sa na tvoju pletienku,určite bude pekna aj dobra..
honestka
Vyzera mnamky, vsetky taketo dobroty stoja za to upiect si ich doma, veru ta robota nie je az taka tazka, ale vysledok je UZASNY! len kedzy zcneme chudnut... Cheers!
andula1964
Domáa pletenka,no super,:) určite vyskúšam,vyzerá lákavo.Si šikulka.
marienka44
Urobim ju urcite. Do pekarnicky treba dat susene kvasnice a naspodok tekute zlozky cesta. Alebo nie, ked ju budem piect v elektrickej rure a len miesenie urobim v pekarnicke? Nezalezi potom na poradi surovin? Poradte mi niekto. Dakujem.
evusik
domáce pečivo slané aj sladké si pečiem aj ja, tých receptov je mnoho, ale ešte som nerobila so smotanou. Toto určite vyskúšam.
Krásne to na tvojich fotkách vyzerá :-)
evia
ja veľmi rada robím z kysnutého cesta a túto pletenku určite vyskúšam, dávam do svojej kuchárky, vďaka za nápad
egreska
@marienka44 ,ja som si to tiež dala len vymiesit do pekarničky..vlejem teple mlieko,cukor a droždie,necham postat a potom pridavam postupne tekute ingrediencie a potom muku so solou..nech sa ti vydarí..
egreska
Možem povedat ze ešte aj dnes na druhy den je pletienka krasne vlačna a mäkka ,čo sa o inom domacom pečive neda povedat..asi to robí ta smotana :-))
jerica
Tak tomu sa povie "veľké gratulujem"
Ten recept vytlačím pre kamarátky čo nemajú PC.
jerica
Musím pridať , že sa neviem od toho odtrhnúť , lahodí aj oku.
olinka12
no už sa musím pridať aj aj do diskuzie vlastním stovky receptov ale musím uznať, že toto je fain idem to už aj vyskúšať chlebík pečiem doma už päť rokov ale pečivko málo tak už od dnes bude aj pečivko dík za recept
starka
Toto sa najviac podobá na dlho hľadaný recept starej mamy, ona to volala kysnutá štrúdla a čo si z detstva pamätám bola z kysnutého cesta, vyvaľkaná a potretá kyslou smotanou. Po zvinutí ju uložila do vyššieho pekáča a upiekla tak, že sa z pekáča celá vyklopila a krájala ako " calta" ( biely koláč bez plnky). Bolo to neskutočne dobré ale keď som si už ako dospelá pýtala recept vždy mi odpovedala, že to sa dá robiť len z domácej kyslej smotany hustej ako maslo a takú už nedostať.... Ďakujem skúsim to takto
marlen
chcem už iba dodať, že dostať už ak 16 aj L8 percentú smotanu. tí osemnásť sa podobá domácej
egreska
@starka dufam že sa táto moja bude aspon trošku podobat tej ktorú spomínaš...
a dakujem vam všetkým za komantare :-))
zdezda
je to perfiš pletenka, aj ja často pečiem pečivo, bosňáky aj chlebík doma, zvlášť keď je vonku nevrlé počasie, do obchodu máme ďaleko a doma to pečenie krásne prevonia každú miestnosť a spraví príjemnú atmošku,uložila som si tiež :-))
starka
Veru som ju hneď skúsila a upiekla som ju v rímskom hrnci ! Ak budeme môcť pridať obrázok do komentárov pridám - odfotila som ju. Nie je to presne to isté - tej smotany tam bolo určite viac a tým pádom vznikla v kysnutom ceste akoby tvarohová plnka - ale aj táto je výborná. Aj dedo povedal, že to môžem upiecť hocikedy. Ďakujem
marienka44
Do cesta ide vacsinou voda? Len 125 ml mlieka? Ja dam sojove, aby som nemusela nacinat sacek mlieka kvoli 125 ml. Sojove si zarobim z praskoveho, bude to aj zdrave. Mlieko nepijeme doma, zahlienuje pluca vraj.
marienka44
Ked sa pecie v rimskom hrnci, treba naspodok dat peciaci papier? Dno mojho rim. hrnca je clenite. Nevadi?
egreska
marienka rovnako ide aj mlieka aj vody,možeš dat aj sojové,a papier by som nedavala do rímskeho hrnca,pletienka sa ti určite neprilepí..držím palce
gittka
@egreska ,tak včera som ju robila.mala som viac cesta a tak som spravila 2.do jednej som na smotanu dala pretlačený cesnak.mojim chlapcom mocccccccccccccc chutilo.škoda len,že ja kysnuté nemusím...
egreska
gitka teším sa že aspon chlapcom chutilo..a ten cesnak je vyborny napad ..
marijanka712
krásný závin dobre že som naň natrafila iste vyskúšam je dobre si prečítať aj tieto komentiky aspon sa vyvarujem chybám ked upečiem dám vedieť ako sa podarila.
marijanka712
@egreska tak dnes som napiekla pletenky podľa tohto receptu sú vynikajúce , velmi pekne sa podarili.trocha som to pomenila - múku som dala 500g hl. + 100g grahamovú múku ináč som všetko dodržala podla tohto rp. dakujem pečivko je vynikajúce tu neviem dať fotečku ale na fb na vareche som ju dala ..... dik za rp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia