Foto: evusik
Viem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková Zobraziť celý popisViem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková pasta + veľa syra + maximálne tri ďalšie ingrediencie. Len tak dokáže vyniknúť chuť jednotlivých ingrediencií a nevznikne chuťový guláš :-)
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
0,5 dl |
|
2 dl |
|
1/2 ČL |
|
1 kocka |
|
Paradajková pasta: | |
1 tetrapack |
|
veľa |
|
4-5 strúčikov |
|
2 PL |
|
Obloženie: | |
|
Postup
-
1
múku vysypeme do misky, v strede vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie, prilejeme vlažnú vodu a necháme vzísť kvások. Pridáme olej a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Minimálne 1,5 - 2 hodiny.
-
2
pripravíme si paradajkovú pastu: drvené paradajky zmiešame s pretlačeným cesnakom a čerstvou bazalkou, môžete pridať aj iné čerstvé bylinky napr. výborný je kmín a samozrejme oregano.
-
3
Pridáme korenie na pizzu, alebo provensálske korenie. Ak nemám čerstvú, pridávam aj sušenú bazalku a oregano. Zamiešame a odložíme do chladničky. Takto pripravený paradajkový základ môžeme aj zamraziť.
-
4
Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníčky. Z tohto cesta robím tri veľké okrúhle pizze. Cesto vyvaľkáme, rozťaháme na požadovaný tvar, potrieme pripravenou paradajkovou pastou, nesolíme, nekoreníme, pasta je korenená dosť a obložíme podľa chuti...
-
5
Klobásková pizza: paradajkový základ, šunka, klobása, syr
-
6
Šampiňónová pizza: paradajkový základ, šunka, šampiňóny, olivy, mozarella, postrúhaný syr
-
7
Ananásová pizza: paradajkový základ, šunka, ananás, mozarella, postrúhaný syr ..... toto je moja najobľúbenejšia.
Inak ty si rodáčka zo Starej Turej? Ja som sa narodila a do 14tich rokov žila v Novom Meste nad Váhom
a tiež som dávala syr navrch, ale kdesi som sa dočítala, že talianu dajú najprv rajčinovú pastu, potom oregano, na to syr a až potom kladú ďalšie suroviny....tak som to skúsila, a zapáčilo sa mi to, lebo sa tie veci z pizze aspoň nešmýkali dolu naraz všetky:)) - ako keď je syr navrchu - keď zahryznem, tak sa mi všetko spolu so syrom zosunie naraz dolu....:)), ale možno len zle hryziem:)))
Inak, cesto robím podobne:), a pizze vyzerajú fakt nádherne - len zjesť!
Krásne spracované,nafotené.
mam na vas kucharky taku otazku. Vzdy ked peciem pizzu ostane mi stred vlhky. Vzdy peciem dvakrat viac ako je treba, vytiahnem to cesto na tenucko a nedavam nejake mokre oblohy a stale neviem dopiect to cesto do sucha.
By som velmi uvitala nejake rady.
Dakujem.
Maria