Pizza Alex po roku (fotorecept)
Autor receptu: alexola
V auguste 2010 som tu prezentovala Alex pizzu z pezze, no keď som si recept nedávno prezerala, povedala som si, že musím urobiť aj novší, nakoľko za rok pečenia pizze sme od určitých surovín upustili a ďalšie sme pridali. Takto nám pizza chutí viac a je pre naše telá istým spôsobom "zdravšia". Cesto používame stále to isté osvedčené- zatiaľ sa mu žiadne nevyrovnalo :)) Prikladám aj starší pokus o amatérsky videorecept, tak ak prejde, želám Vám príjemnú zábavu pri sledovaní :D dobrú chuť
2 porcie |
15 minút príprava |
4 minút na 350-400 °C |
Postup
- Z uvedených surovín vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Necháme ho trochu podkysnúť, alebo môžeme hneď pripravovať pizzu. Množstvo uvádzam pre 2 ks okrúhlej pizze alebo 1 plech.
- Len pre ilustráciu: nakysnuté cesto z 1kg múky= 8 kusov pizza.
- Cesto si rozdelíme a vyvaľkáme do tvaru kruhu.
- Pripravené obloženie na pizzu- tu je hlavná zmena pôvodného receptu. Používame čerstvé paradajky (a nie paradajkový pretlak), najlepšie z vlastnej záhrady, čerstvé šampiňóny (a nie konzervované), vlastnú bazalku (a nie zmesi korenín)...
- Kombináciou vyššie spomenutých čerstvých surovín obložíme pripravené cesto a vtedy by to mala byť pravá Alex pizza :)
- Paradajky na pizzu drvíme v mixéri s necelou 1/2 ČL soli a lístkami čerstvej bazalky.
- Môžme si pripraviť aj bryndzové obloženie- premiešaná bryndza s kyslou smotanou a uvareným postrúhaným zemiakom.
- variácia 1.
- variácia 2.- s bryndzou, slaninkou a samozrejme vlastným kôprom (robievame takýto slaný koláč, tak prečo neskúsiť aj na spôsob pizze?
- varianta 3. pizza Tóno- tuniakovo-cibuľová :)
Ešte upresním, že tieto pizze pečiem vo vypálenej murovanej peci, pri teplotách 450°C a menej, takže pizza je veľmi rýchlo hotová, bez známok vysušenia. Samozrejme sa dá upiecť aj v rúre na najvyššej teplote s dlhšou dobou pečenia 200°C, 15 minút cca.
Po upečení potieram okraje pizze cesnakovým olejom (prelisovaný cesnak + olivový olej)