Foto: honestka
Tento typ chlebovych placiek je tu velmi popularny a sluzi ako doplnok k jedlam, alebo sa do neho zabalia rozne upravy salatov a masa Zobraziť celý popisTento typ chlebovych placiek je tu velmi popularny a sluzi ako doplnok k jedlam, alebo sa do neho zabalia rozne upravy salatov a masa s dresingami a jedia sa ako samostatne jedlo. Moj najoblubenejsi je original "Turecky Doner Kebab" Prave som ich piekla v utorok, a mozem doporucit, ze ak mate "kamen na pecenie pizze", tak ich robte priamo na nom. Moja priatelka pecie z tohto cesta placky na horaku na zeleznom palacinkari, pretoze nepouziva ruru a vysli jej tiez velmi dobre.
porcií
príprava
na 230 °C °C
Postup
-
1
Mozeme použit aj cerstve droždie (15-20 gr), vtedy si kvasok nerobim. Zo suchych droždi urobime kvasok a ked zacne bublat, vymiesime si vlacne cesto pokial sa nelepi na ruky.
-
2
Vymastime si misku a vlozime do nej cesto a nechame ho kysnut pri izbovej teplote aspon 1 hodinu. Cesto si rozdelime na 8-10 guliek, tieto necham podkysnut znova asi tak 20 minut a potom ich rozvalkam na placku velkosti 20 cm.
-
3
Je dobre aby sme si ruru nechali vyhriat na najvyssej teplote zaroven s plechom, alebo kamenom, na ktorom placky pecieme. Ja peciem placky po 2 bud na suchom plechu, alebo na peciacom kameni, na ktorom peciem aj pizzu. Tento mam polozeny uplne na spodku rury pri elektrickom elemente (ja mam plyn) a nan polozime 2 placky, ktore pecieme 3-4 minuty- prevratime a dopeciem dalsie 2 minuty.
-
4
Placky sa krasne nafuknu, ked ich vyberiem, prepichnem, aby sa para uvolnila necham troska ochladnut a zabalim do papieroveho, alebo lanoveho obruska aby nevyschli. Takto mi vydrzia (ak!) tyzden zabalene v sacku a ostanu krasne vlacne. V pripade neskorsieho pouzitia ich pokropim troska vodou a prehrejem na palacinkarni alebo v rure a su ako cerstve. Taktiez sa daju pokrajat na trojuholnicky, tak opiect a podavat ako chips priloha k salatom a pomazankam. Cheers!
v Bulharsku to pečú na panvici nad pahrebou alebo ešte na takej špecialnej kameninovej platni ktorej vravia "sač" . ale slovom Sač označujú aj jedlo ktore na tej platni robievaju . mam na plane ho cez vikend robiť a tak skusim aj tie "pitky" . potom napíšem ako som dopadla ....:-)Skusim to asi na všetkom: v rúre, na sporaku aj na sači ....čosi z toho bude jedle :-)
Ano vsade aj tu aj v Azii sa pecu v specialnej vymazanej piecke "TANDOOR -hlinena piecka" (pecie sa tam vyborny NAAN chlieb-placka,a samozrejme to im dava aj troska lepsiu prichut ziveho ohna.
Dakujem vsetkym za komenty! NEZABUDNITE si ruru alebo tu platnu na sporadku VYHRIAT uplne na maximum-potom sa vam nafuknu krasne a hlavne nepuknu. == MOJ posledny obrazok ukazuje ten mramorovy kamen na com peciem, nabuduce odfotim aj ten.
veru mat tvoje mlade roky, dobru paru moja davna company by veru prekvitala s tolkou sikvnostou dievcat - (aj ja som nieco podobne uz hovorila cistinke a rady sa rozrastaju)...
moja dcera sa vratila z niekolkorocneho pobytu ucitelovania azie nedavno- (naposledy v japonsku)...aky je ten svet cim dalej "stiesnenejsi" aj bez ekologickych uprav vsade nachadzame susedov.
a to, ze vie co ma manzel v tebe je velmi prijemne vediet.
pozdravujem a nech vam chuti.
dufam, ze dcerka je uz ok a nabuduce budu ako maju byt. vsetkym zelam dobre zdravie!
mozno ze mas na mysli DAL - to je taka kasa zo sosovice a tiez sa to papa s takymito plackami
Ďakujem za veľmi dobrý recept.
en.wikipedia.org/wiki/Tandoor...
= Hlavne pri tychto 2 plackach /Pita a Nan-bread/ ide ozaj o vysoku teplotu co sa potom prejavi na ich CHUTI, a je Neporovnatelna ked sa pecu pri nizkej teplote.
Aj my si v lete na zahrade hodime kammennu dosku a veselo sa pecie - prazi- pouzivame kusisko zuly a uz je vypalena dobre za tie roky. V rure tiez rada peciem chleby, placky na kamennej doske.
Pri chlebe som zistila, ze ziadna spodna korka sa neupecie tak fantasticky na ziadnom type plechu ako prave na kameni, alebo v rimskom hrnci.
Vdaka za super recept:-)))
Hanička, veľmi pekne ďakujem za recept. Príprava bola naozaj taká jednoduchá ako to vyzerá. Jediné, čo som riešila bolo, ako dostať vyvaľkané placky na rozpálený plech, ale poddalo sa. Každú placku som uložila na lopárik a z neho zošuchla rovno do rúry. Takže s jednou malou popáleninou na predlaktí (tú má na svedomí krátka rukavica, pri obracaní placiek sa mi podarilo popáliť) sa mi naozaj vydarili a mám veľkú radosť.
veľké ĎAKUJEM :-)
Vzdy ma potesi, ked su moje rady pomocou k veci a podavam ich uprimne.
@Sovka : vobec ma neprekvapuje tvoja nadherna praca. Aj (!)
v kuchyni to vies velmi dobre - si dalsou varechacskou sikovnicou.
Taketo plackove rychlovky u nas bezia casto, naucili sme sa ich hlavne tu vplyvom kamaratok z inych krajin a okrem chuti ta dlhodoba vona v kuchyni nema páru.
Pekne predvianocne pecenie s tvojimi sikovnymi kraskami, ja sa na tyzden stahujem k vnucikom, kde budeme tvorit aj ich kazdorocne oblubenu pernikovu chalupku pri ktorej ich kreativita hra prim.
Vyberu na nu sami potrebne cackoviny a lepia o sto sest. Hugs!
prve boli strasne na tenko a teda aj patricne prihoreli :-)
ostatne uz boli tip top, akurat ked som to dala do tasky, tak hrkali ako lego :-)))
uplne naplnena placka zmakla, ale ti moji si dali iba maso a tatarku a im nezmakla, je to ok?
dakujem :-)
Ked sa prepichnu a zabalia do utierky poskladane na sebe
/aj bez dalsieho pomastenia/, vzdy zmaknu, takze nabuduce si vsimni ci nemas muku velmi suchu a potrebuje viac tekutiny. Kazde cesto ked postoji pred pecenim ostane vlacne pretoze lepok sa dostatocne rozlozi. Zalezi na kvalite muky a niekedy je velmi tazko odhadnut v recepte presne mnozstvo tekutin.
Verim, ze nabuduce sa ti podaria lepsie, pretoze praxou ziskavas skusenosti nielen komplexnosti surovin, ale spoznavas aj idealnu teplotu tvojej rury.
= Kazde cesto obsahujuce kvasnice /aj to najdednoduchsie, ktore nema zlozite ingredients/ vzdy mozes “vylelpsit mastnotou, kyslostou ci bublinkami” co o.i. moze byt pridanim viac yogurt, smotana, mast, zltka, olej, soda srvatka/.
=Taketo placky roznych typov volajuce sa tu “flat bread” su v podstate rychlym vonavym doplnkom nilen vtedy ak chyba chlieb.
Urobime z nich aj fajnove samostatne jedla "wraps" plnene roznymi zeleninovymi ci masovymi naplnami.
Alebo len tak s chutou si do cerstvych zahryznut, pripadne opiect s roznymi prisadami korenin ako domace chips.
Dakujem a nech sa ti dari.
tak v tej taske to trosku zmaklo, ale prazdne sa rolovat nedali :-)
pojedla som ich ako maces, ja taketo maskrtky mozem :-)))
tipujem, ze som ch nemala valkat tak na tenko a bolo by ok :-)
ked vyskusam nabuduce, dam vediet a dakujem :-)
Ďakujem za super recept
Muka byva nevyspytatelna aj preto je niekedy tazke udavat pre zaciatocnikov recepty presne v gramazi.
Ked vsak nechyba prax tak sa daju recepty lahko upravit, co je dobre.
Pita sa ti podarila krasna!
Tesim sa, ze ked sa dodrzi tento jednoduchy sposob pripravy a hlavne teplota rury, podaria sa z roznych kombinacii muky a potom taka dobrota a pastva pre oci ako si vytvoriala aj ty - bodaj by nechutila.
Dakujem a pozdravujem ta, nech sa ti dari v pridavani skvelych vytvorov z tvojej kuchyne.