Foto: sisok
Recept na makrónky z talianskej meringue plnené pistáciovou ganache + recept na domácu pistáciovú pastu. Tieto makrónky sa vydaria vždy (ak sa v postupe Zobraziť celý popisRecept na makrónky z talianskej meringue plnené pistáciovou ganache + recept na domácu pistáciovú pastu. Tieto makrónky sa vydaria vždy (ak sa v postupe nič nepokazilo :)
porcií
príprava
na 140 °C
Postup
-
1
Makrónky majú zopár pravidiel, ktoré je nutné dodržať. V prvom rade treba pomixovať mandľový prášok a práškový cukor. Keď je z nich úplne hladká múčka, preosejeme ich, aby sme odstránili posledné hrudky.
- 2
V druhom rade- bielka musia byť čo najstaršie (ja ich nechávam aj 14dní v chladničke. Áno, áno, dobre čítate) a na izbovej teplote. 28g bielkov vylejeme do misky a môžeme pridať zopár kvapiek citrónu. Zatiaľ necháme stranou a vrátime sa ku ním o chvíľku.
- 3
V menšom kastróliku si zmiešame vodu s cukrom a bez miešania ich privedieme k teplote 118°C. Keď sa sirup dostane k teplote 100°C, vrátime sa ku bielkam. Začneme ich na nízkom stupni šľahať na sneh a postupne zvyšovať stupeň rýchlosti. Keď je sirup na spomínaných 118°C, znižime rýchlosť metličiek a pomaličky nalejeme sirup na bielka. A pozor, aby sme nenaliali na okraje, aby nám sirup neodskočil po celej miske (to by sme mohli hneď zabudnúť na makrónky :). V tomto momente by nemali byť bielka kompletne vyšľahané, budeme ich ešte istý čas šľahať. Zvýšime rýchlosť metličiek a šľaháme cca 5 minút. Dostaneme tuhú a lesklú hmotu.
- 4
Zvyšných 28g bielkov (tieto bielka nemusia byť staré, môžu byť aj čerstvé) zmiešame so zmesou práčkový cukor/ mandľový prášok, prípadne pridamé farbivo (v tomto prípade zelené) a miešame, až kým nám to trochu nezriedne.
- 5
A ideme makrónkovať :) Trošku vyšľahaných bielok vmiešame do zmesi mandlí, nech nám to ešte viac zriedne. Makrónkuje sa tak ako pri francúzskej meringue - hmotu jemne z bokov do stredu a aj zospodu do strán, nech sa všetko jemne, ale poriadne premieša. Zvyšok bielkov vmiešame na 2 krát. Celú hmotu vlejeme do cukrárenského vrecka. Vrecko držíme kolmo na plochu (ja používam dno plechu otočeného naruby) a vrecko tlačime dovtedy, kým nedostaneme vhodnú veľkosť makrónku. Niekto má rád väčšie, niekto menšie. Keď je všetko cesto použité a makrónky sú vyformované, plech pobúchame o stôl, aby sme z nich dostali prípadne bublinky vzduchu. Necháme na suchom mieste odstáť asi 20 minút.
- 6
Medzičasom si predhrejeme rúru na 140°C a keď si makrónky dostatočne oddýchli, vložíme ich do rúry. Čo sa týka doby pečenia, všetko závisi od rúry. No budeme sledovať - po 6 minútach by sa mala objaviť "spodná suknička" na makrónke. To je dobrý znak :) Odteraz budeme sledovať pozorne a budeme do mákroniek jemne šťuchať :) Keď do nej šťuchneme a ešte sa hýbe, nie je hotová. Keď je ešte nalepená na pečiacom papieri, ale už sa nehýbe, makrónka je hotová. Rúru vypneme, vyberieme plech a stiahneme z neho pečiaci papier s makrónkami. Necháme vychladnúť. Po 5 minútach by sa už mali odlepiť bez problémov a bez stopy na papieri. Jemne palcom zatlačíme spodnú stranu makrónky a do tohto malého kráterika budeme dávať plnku.
- 7
PLNKA:
Šľahačku spolu s pistáciovou pastou (recept nájdete na mojom blogu) zmiešame v menšom kastróliku a privedieme k varu. Horúcu šľahačku nalejeme na 2 krát na rozkrájanú čokoládu a necháme roztopiť (samozrejme jemne miešame, treba tomu pomôcť). Plnku nalejeme do vhodnej misky a vložíme do chladničky aspoň na 6hodín. A už stačí iba pospájať makrónky za pomoci čokoládovo-pistáciovej plnky. Môžeme do stredu vložiť malú malinu, nech to dodá trochu pepsu :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tie bielka maju byt vyslahane alebo len sa maju zmiesat s sukrom a mandlovou muckou?
Odhodlavam sa k peceniu makroniek, ale zatial mam stale obavy... a tento recept sa mi naozaj paci... tak any som nieco nepokazila.
Coho okraje, ake okraje-to si neviem domyslieť. Prosím vysvetliť bližšie.
Plnka: Tú uvarenú slahacku s cokoladou po 6 hodinach netreba vyslahat? Len taku nevyslahanu natierat? Dakujem za odpoveď.
ked hovorim o tom, pozor na okraje, mam na mysli pozor na okraje misky. Ono ta sirupova voda, resp hustejsi sirup je horuci a treba davat pozor, aby to nespliechalo vsade naokolo :)
Co sa tyka plnky : mala som skor napisat slahackovu smotanu. Tu tekutu co mame v obchodoch. Ta sa iba naleje na tu cokoladu a neslaha, Ta plnka je tym padom cokoladovo pistaciova a bez slahania.
ospravedlnujem sa, toto bol jeden z prvych receptov, zila som vo francii a nesli mi slova na jazyk :D
Ahoj Kukulienka, toto moze mat viacero dovodov. Davala si dost priestoru medzi jednotlivymi makronkami? Mal vzduch v rure sancu dobre cirkulovat pomedzi krpcov? Ako dlho si nechala susit na vzduchu pred vlozenim do rury?
ahoj, prvá chyba bola, že som ich dávala nahusto, to určite. Piekla som bez ventilátora, vzadu mi pečie rúra o niečo viac, aj to bude iste problém. Sušili sa na linke aj viac ako 20 minút. Budem ďalej trénovať, ďakujem ti:-)