Pistáciové kupolky v ružovej poleve
Autor receptu: redakcia
Veľmi rád
vymýšľam
a pečiem májové
dezerty. Jar totiž
vnáša do cukrárstva
svieže farby a vône.
Nastáva ideálny čas
na spojenie celoročnej
klasiky
s čerstvými sezónnymi
surovinami.
15 porcií |
90 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Priemerná váha 1 vajíčka = 50 g
Zo surovín na cesto pripravíme linecké
cesto, spolu vymiešame, vyvaľkáme na
0,5 cm a dáme do plechu. Pripravíme pistáciovú
plnku – všetky ingrediencie zmiešame
v mixéri, kým sa nevytvorí hustá masa. Túto
masu natrieme na linecké cesto a dáme piecť
pri 160 oC na 15 minút. Necháme vychladnúť.
Jahody očistíme, rozmixujeme a uvedieme
do varu. Kryštálový cukor spolu s pudingovým
práškom, citrónovou kôrou a vaječnými žĺtkami vymiešame,
pridáme nahrievané jahodové pyré,
zmiešame a znovu uvedieme do varu. - Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým
nezmäkne, vyberieme ju a pridáme do horúceho
pudingu. Necháme vychladnúť a pridáme
vyšľahanú šľahačku. Jahodovým krémom
plníme silikónové formy v tvare pologule,
naplnené formy zamrazíme. Z pistáciového
plátu vykrajujeme kruhy rovnakej veľkosti,
akú majú formy. Bielu čokoládu nahrievame
nad parným kúpeľom, pridáme olej
a červené farbivo, aby vznikla ružová hmota.
- Na vykrojené kruhy ukladáme zmrazený
jahodový krém, dezerty položíme na mriežku
a ihneď polejeme horúcou ružovou polevou.
Poliaty dezert poukladáme na papier
na pečenie a necháme stuhnúť. Na prípravu
zelenej ozdoby roztopíme bielu čokoládu
v mikrovlnnej rúre, pridáme zelené farbivo.
Papier na pečenie nakrájame na pásiky rovnakej
dĺžky ako obvod dezertov a potrieme ho
zelenou čokoládou. Pred stuhnutím čokolády
prilepíme natretý papier na pečenie okolo
dezertu, necháme stuhnúť v chladničke,
potom papier odstránime.