Pirohy z jogurtového cesta, k nim blesková paradajková polievka fotorecept
Foto: ancicka
Vždycky som robila klasické pirohy,múka vajce,voda.Tieto pirohy robím už dosť dlho,ani neviem kde som počula,že aj z mlieka je dobré cesto .Mala som doma Zobraziť celý popisVždycky som robila klasické pirohy,múka vajce,voda.Tieto pirohy robím už dosť dlho,ani neviem kde som počula,že aj z mlieka je dobré cesto .Mala som doma veľký jogurt ,tak si vravím,vyskúšam a uvidím.Na moje prekvapenie naši si to veľmi pochvaľovali a od vtedy už ani iné nerobím.Robievam na viac spôsobou(,tvarohové lekvarové zo zemiakmi na sladko omastené maslom,alebo plnené bryndzovov a mäsovov plnkov na slano so škvarkami).Sú veľmi lahodné a veľmi chutné.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
450g 1 ks, veľký nesladený |
|
asi 3/4 kg |
|
štipka |
|
spražené |
|
Polievka: | |
2 PL, z malsa |
|
2 PL |
|
1 pohar 7 dl |
|
na dochutenie |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si jogurt a múku,
-
2
vylejeme jogurt do misky a pridáme asi pol kg.múky a troška soli.Muku zmiešame s jogurtom a dáme na pomúčenu dosku.Na doske dohnetieme s pridaním ešte aspoň 20 dkg múky,tak aby cesto nebolo ani mäkké,ani tuhé.
-
3
Pirohy som plnila dnes osolenými zemiakmi a pridala som suchu mätku záhradnú,(voláme jú Kurtoška).V zemiakoch urobí vôňu a príjemnú chuť.
-
4
Kým som nemala vykrajovačky na pirohy,tak som robila pirohy o štyri rohy.
-
5
Poto ich uvaríme v osolenej vode.ked začnú vrieť tak vyplávajú na povrch.Necháme 1-2 min vrieť a vyberieme ceditkom.
-
6
Hned ich dáme iba na chvíľku do studenej vody a hned ich vyberieme.Alebo iba ich oplachneme pod tečucou studenou vodou.
-
7
Orezky si nechám do polievky.
-
8
Napísala som bleskova preto,lebo je hotová za 5 min.Z masla a múky urobíme záprašku...
-
9
...pridáme paradajkovu šťavu,(urobila som jú zo svojích ,ešte minulý rok).Premiešame a pridáme ešte aspoň 1 l horúcej vody , v ktorej sa závarali pirohy.
-
10
Polievka za minútku vrie a pridáme orezky s cesta ,ktoré sa zvyšili z pirohov.Necháme 2 min povrieť a dochutíme.
-
11
Do hotovej pridáme za lyžicu sladkej smotany na zjemnenie.
Dakujem za recept, takyto super recept urcite zopakujem.