Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)

Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: babina49
babina49Babina49, recept pridal: 8. marca 2012 21:52Ďalšie jeho recepty

A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy) a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1

2

pokrájam si ho na menšie bochníčky
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2

3

rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3

4

takto tenko rozvaľkám
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4

5

pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5

6

prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6

7

z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7

8

vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8

9

prepláchla som ich v studenej vode
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9

10

omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 10

11

strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 11

12

strúhanky asi toľko
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 12

13

vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 13

14

strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • violetacamorova, 8. marca 2012 o 22:32
    Jami mňami krásne pirohy!


  • evanaaa, 8. marca 2012 o 22:35
    Pirôžky, alebo podľa nášho perky mám rada s hocijakou posýpkou, dala by som si. A čo sa nezje, dá sa zmraziť.


  • margaretka28, 8. marca 2012 o 22:49
    Aj ja ich robievam a aj na slano,plním ich údeným a ako prílohu dusenú kyslú kapustu.Ale aj na sladko máme radi.


  • bahadur, 9. marca 2012 o 04:13
    Dobrý za nápad s těmi prsty Dnes určitě budou.Pirohy můžu na jakykoli způsob.Dík za nápad.


  • stanojezik, 9. marca 2012 o 06:35
    Fantastický výmysel s prstami. Doteraz to manželka plnila až po nakrájaní. .... "Širák dolu" :):)


  • eria255, 9. marca 2012 o 08:30
    mnaaam, takéto robila vždy moja starká ked som prišla na prázdniny....aj ja ich robievam a mojím babám tiež veľmi chutia...asi ich čoskoro zaradím do jedálnička....super spomienka na detstvo a hned takto z rána:)


  • garanco, 9. marca 2012 o 10:26
    Pirohy- to je ono - v našej rodine. Dobre to tie naše mamy vymysleli, použiť na druhý deň zemiakovú kašu! Ja pirohy neoplachujem v studenej vode, ale keď vypnem plyn, tak nalejem do hrnca, v ktorom varím pirohy, pohár studenej vody. Potom nemusím pirohy prihrievať, a do strúhanky pridám za kávovú lyžičku mletej škorice, tak to majú naši radi.


  • bejgi, 9. marca 2012 o 11:13
    mňamkové pirohy a supeeeer postup :) Ja tiež neoplachujem pirohy, len jemne nakvapkám repkovým olejom, aby sa nezlepili, u nás viac idú bryndzové, špenátové, skúsim aj na sladko, posypané strúhankou,masielkom cukrom :)


  • irenaw, 9. marca 2012 o 12:05
    klasika a dobrota, mňam :-)


  • hannah22, 9. marca 2012 o 12:12
    dobrotka.... :))


  • horalka66, 9. marca 2012 o 12:32
    šikulka si....a vyzerajú fajn pirôžky.... :-)


  • marcy, 9. marca 2012 o 12:47
    neodolateľné so super nápadom lepenia :),mňam....


  • izabella929, 9. marca 2012 o 13:10
    robila som ich tento týždeň a boli fajné...)))aj tvoje sú pekné.-))


  • bubuayogi, 9. marca 2012 o 15:44
    presne takto ma to naucila stara mama, mnamkove, fajnove. Ja ich mam najradsej na druhy den potajme vyjedat studene z misy :))


  • sovka62, 9. marca 2012 o 16:19
    Takto ich robila aj moja starká, aj moja mama. @babina a neostalo? Sadla by som do auta. Aj by som si pochutnala aj v Leviciach som už dávno nebola ....... (a kedysi každý deň, v škole).


  • valeri, 9. marca 2012 o 16:24
    Klasické perky, aj ja ich robievam a strašne ich ľúbim, najlepšie sú plnené slivkovým lekvárom a so strúhankou


  • babkamt, 9. marca 2012 o 17:28
    Je to dobrota. Veru som ich dávno nerobila. Mám inšpiráciu. Zajtra budú k obedu.Ďakujem za pripomenutie.


  • isabel1, 9. marca 2012 o 19:11
    Nádherné a dobré,dnes som mala z takého cesta šuľance a gombovce plnené lekvárom.Nabudúce urobím pirohy.Dávam z nich aj do mrazničky ,ale poliate maslom.Si šikovná a máš to super nafotene.


  • mamatata2, 9. marca 2012 o 21:13
    Super recept a veľmi dobrý postup a rady.


  • matilda256, 9. marca 2012 o 21:33
    Fajn recept.Pirohy sú super.A s makom ešte lepšie.


  • 3sandra3, 9. marca 2012 o 21:49
    jéééj,,, pirôžky moje obľúbené


  • medovnicek, 12. marca 2012 o 11:35
    jedlo môjho deststva, mamka zvyčajne robila fazuľovú polievku s ováranými slížami a vždy urobila aj perky


  • nadasky, 2. júla 2012 o 17:26
    No neviem ako dlho by predomnov vydržali_


  • stanojezik, 21. augusta 2012 o 06:50
    Vyskúšaný postup. Potvrdzujem sú úúúúúžasné. Ďakujeme za krásny receptík.


  • babka1952, 9. marca 2013 o 17:37
    Chutnučké. Ja si opraženú strúhanku zalejem trochou vody v ktorej som vyvárala pirohy, nechám trošku spariť, je to chutné. Z ostatnej vody robím cesnakovú polievku, nevadí, že sa vode vyvárali lekvárové pirohy. Naučila ma to tak moja svokra.


  • radost, 18. októbra 2013 o 07:13
    jednoduché..sladké.."babkovské" jedlo..máme radi..chválim za nepoužitie vajíčka-ani ja nedávam-zbytočné..


  • janus19, 8. apríla 2014 o 18:35
    su uplne genialne.. len ja niektore naplnim lekvarom alebo nutelou... a namiesto struhanky davam tvaroh :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist