Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)

Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: babina49
babina49Babina49, recept pridal: 8. marca 2012 21:52Ďalšie jeho recepty

A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy) a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1

2

pokrájam si ho na menšie bochníčky
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2

3

rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3

4

takto tenko rozvaľkám
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4

5

pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5

6

prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6

7

z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7

8

vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8

9

prepláchla som ich v studenej vode
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9

10

omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 10

11

strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 11

12

strúhanky asi toľko
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 12

13

vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 13

14

strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • violetacamorova, 8. marca 2012 o 22:32
    Jami mňami krásne pirohy!


  • evanaaa, 8. marca 2012 o 22:35
    Pirôžky, alebo podľa nášho perky mám rada s hocijakou posýpkou, dala by som si. A čo sa nezje, dá sa zmraziť.


  • margaretka28, 8. marca 2012 o 22:49
    Aj ja ich robievam a aj na slano,plním ich údeným a ako prílohu dusenú kyslú kapustu.Ale aj na sladko máme radi.


  • bahadur, 9. marca 2012 o 04:13
    Dobrý za nápad s těmi prsty Dnes určitě budou.Pirohy můžu na jakykoli způsob.Dík za nápad.


  • stanojezik, 9. marca 2012 o 06:35
    Fantastický výmysel s prstami. Doteraz to manželka plnila až po nakrájaní. .... "Širák dolu" :):)


  • eria255, 9. marca 2012 o 08:30
    mnaaam, takéto robila vždy moja starká ked som prišla na prázdniny....aj ja ich robievam a mojím babám tiež veľmi chutia...asi ich čoskoro zaradím do jedálnička....super spomienka na detstvo a hned takto z rána:)


  • garanco, 9. marca 2012 o 10:26
    Pirohy- to je ono - v našej rodine. Dobre to tie naše mamy vymysleli, použiť na druhý deň zemiakovú kašu! Ja pirohy neoplachujem v studenej vode, ale keď vypnem plyn, tak nalejem do hrnca, v ktorom varím pirohy, pohár studenej vody. Potom nemusím pirohy prihrievať, a do strúhanky pridám za kávovú lyžičku mletej škorice, tak to majú naši radi.


  • bejgi, 9. marca 2012 o 11:13
    mňamkové pirohy a supeeeer postup :) Ja tiež neoplachujem pirohy, len jemne nakvapkám repkovým olejom, aby sa nezlepili, u nás viac idú bryndzové, špenátové, skúsim aj na sladko, posypané strúhankou,masielkom cukrom :)


  • irenaw, 9. marca 2012 o 12:05
    klasika a dobrota, mňam :-)


  • hannah22, 9. marca 2012 o 12:12
    dobrotka.... :))


  • horalka66, 9. marca 2012 o 12:32
    šikulka si....a vyzerajú fajn pirôžky.... :-)


  • marcy, 9. marca 2012 o 12:47
    neodolateľné so super nápadom lepenia :),mňam....


  • izabella929, 9. marca 2012 o 13:10
    robila som ich tento týždeň a boli fajné...)))aj tvoje sú pekné.-))


  • bubuayogi, 9. marca 2012 o 15:44
    presne takto ma to naucila stara mama, mnamkove, fajnove. Ja ich mam najradsej na druhy den potajme vyjedat studene z misy :))


  • sovka62, 9. marca 2012 o 16:19
    Takto ich robila aj moja starká, aj moja mama. @babina a neostalo? Sadla by som do auta. Aj by som si pochutnala aj v Leviciach som už dávno nebola ....... (a kedysi každý deň, v škole).


  • valeri, 9. marca 2012 o 16:24
    Klasické perky, aj ja ich robievam a strašne ich ľúbim, najlepšie sú plnené slivkovým lekvárom a so strúhankou


  • babkamt, 9. marca 2012 o 17:28
    Je to dobrota. Veru som ich dávno nerobila. Mám inšpiráciu. Zajtra budú k obedu.Ďakujem za pripomenutie.


  • isabel1, 9. marca 2012 o 19:11
    Nádherné a dobré,dnes som mala z takého cesta šuľance a gombovce plnené lekvárom.Nabudúce urobím pirohy.Dávam z nich aj do mrazničky ,ale poliate maslom.Si šikovná a máš to super nafotene.


  • mamatata2, 9. marca 2012 o 21:13
    Super recept a veľmi dobrý postup a rady.


  • matilda256, 9. marca 2012 o 21:33
    Fajn recept.Pirohy sú super.A s makom ešte lepšie.


  • 3sandra3, 9. marca 2012 o 21:49
    jéééj,,, pirôžky moje obľúbené


  • medovnicek, 12. marca 2012 o 11:35
    jedlo môjho deststva, mamka zvyčajne robila fazuľovú polievku s ováranými slížami a vždy urobila aj perky


  • nadasky, 2. júla 2012 o 17:26
    No neviem ako dlho by predomnov vydržali_


  • stanojezik, 21. augusta 2012 o 06:50
    Vyskúšaný postup. Potvrdzujem sú úúúúúžasné. Ďakujeme za krásny receptík.


  • babka1952, 9. marca 2013 o 17:37
    Chutnučké. Ja si opraženú strúhanku zalejem trochou vody v ktorej som vyvárala pirohy, nechám trošku spariť, je to chutné. Z ostatnej vody robím cesnakovú polievku, nevadí, že sa vode vyvárali lekvárové pirohy. Naučila ma to tak moja svokra.


  • radost, 18. októbra 2013 o 07:13
    jednoduché..sladké.."babkovské" jedlo..máme radi..chválim za nepoužitie vajíčka-ani ja nedávam-zbytočné..


  • janus19, 8. apríla 2014 o 18:35
    su uplne genialne.. len ja niektore naplnim lekvarom alebo nutelou... a namiesto struhanky davam tvaroh :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist