Pilaf na šafrane s kuracím mäsom

Autor receptu: frezia68

Prší a prší...Tak sme si rozjasnili deň týmto jedlom.Lebo odkedy čítam recepty @michsamant, @ 2010 a pod. ,lákalo ma niečo uvariť pre mňa exotické,ale aj nám blízke.Už som raz kúpila aj šafran a pravý! Reku raz treba všetko vyskúšať,lebo ryža, taká krásne veľká Basmati ma tiež v ich receptoch aj farbou lákala.Tak som sa začala viac zaujímať o ryžu a jej prípravu a neľutujem.Len tá ryža u nás predávaná je predsa asi menšia...

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Urobiť dobrú,našuchorenú,nelepivú a sypkú (ale nie suchú) indickú ryžu som sa učila na internete a je tam veru dosť receptov a odlišných.Takže som vyskúšala túto:
  2. Príprava:
  3. Najprv som štipku šafranu,ktorý som kúpila ako nite,ale ktoré už asi dopravou sa zmenili na drobné nitky,namočila do 2 dcl horúcej vody a nechala vyluhovať.V jednom balení bolo O,12g ,teda použila som polovicu z tanierika.Asi by bol chuťovo výraznejší vývar,ale chcela som vidieť farbu šafranu v ryži.
  4. V hrubostennom kastróle som na sucho dala rozvoňať klinčeky,škoricu,bobkový list a nové korenie,ktoré som z hotovej ryže vybrala ľahko,lebo"vyplávali" na povrch.Pridala som maslo,olej,cibuľu a keď bola sklovitá,pridala cesnak, ryžu a soľ.Ryža bola premytá 4X,kým bola čistá voda a oddychovala na sitku.Premiešavala som dovtedy,kým nasiakla mastnotu a bola sklovitá.Potom som priliala vyluhujúci sa šafran a horúcu vodu,celkom 1,5 násobok ryži.Premiešala,prikryla a nechala na veľmi miernom ohni dusiť 14 min.Vypla som,odkryla,prikryla utierkou a dala prikrývku,aby para vsiakla do nej na 5 min.
  5. Takto si ryža oddychovala.A keď som ju odkryla, s vidličkou som ju brázdila a prevzdušňovala a ochutnala...mňam :-))) jemná chuť po korení,lahodná.Tak si ma Miška nakopla :-))),lebo ryža na obrázku č. 1 nám veľmi chutila.
  6. K tomu sme mali kuracie prsia na cibuľke,
  7. farebnej paprike
  8. a hotovo. Príloha bola výborná čalamáda od @izabella 929 a to už k indickej kuchyni asi nepasuje,ale nám áno :-) Tak ak niekto vyskúša,dobrú chuť!
  9. A na záver pridám pár informácií o šafrane.Má výnimočné antioxydačné vlastnosti vďaka vysokému obsahu karoténoidov(tisíkrát väčší,ako mrkva),sú mu pripisované liečivé účinky pri žalúdočných problémoch,ochoreniach pečene,pri kožných ochoreniach...vo väčšom množstve je toxický.Len som sa nedočítala,koľko toho treba užiť,aby sme tie liečivé účinky aj pocítili? Lieky aj predražené budú asi lacnejšie :-) A celkom na záver mám jednu otázku,ktorá patrí skôr do diskusie,ale neviem prenášať obrázky.Nech ten hrubostenný hrniec umývam čímkoľvek,vždy ostávajú tmavé fľaky,či smuhy.Síce je už dlho používaný,ale kvalita by si zaslúžila,aby bol ako nový.Nepoznáte niekto šikovnú fintu na čistenie? Ešte som nedrhla popolom,či pieskom,ako niekedy dávno...:-)