Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Jednoduchá a veľmi chutná pikantná nátierka z baklažánu, kápie a paradajok.
1 dávka porcia |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup- Baklažán a kápiu som umyla, osušila, z kápie som odstránila stopku, jadrovník, žilky a semienka, z baklažánu oba konce a stopku,...
- ....umyla som paradajky, očistila som cibuľu a cesnak,...
- ...neošúpaný baklažán som pokrájala na kocky o strane asi 2,5 cm, rovnako kápie a cibuľu, cesnak som ponechala v celku,...
- ...do pekáča som dala alobal, na ktorý som rozložila pripravenú zeleninu vedľa seba v jednej vrstve, ak dáte alobal, pekáč sa po upečení zeleniny ľahko čistí, nič sa nepripáli na pekáč, upečená zelenina sa šikovnejšie vyberá a dobre sa zachytí a vyleje aj uvoľnená šťava zo zeleniny,...
- ...všetko som osolila a okorenila čerstvo mletým čerstvým korením,...
- ....poliala olejom,...
- ...piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov, šupky z paradajok som odstránila, ked všetko trocha vychladlo, ide to ľahko,...
- ...do sekáčika som dala upečený baklažán, cibuľu a cesnak, rozsekala na malé kúsky,nie na jemno,...
- ...pridala som paradajky, papriku, vytečenú šťavu zo zeleniny aj s olejom, opäť krátko rozsekala na malé kúsky, nie na hladkú kašu,...
- ...rozsekanú zeleninu som dala do misy,...
- ...rozmiešala, dosolila, dokorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...pridala som posekané feferonky,...
- ...citrónovú šťavu,...
- ...domácu paradajkovú šťavu, ešte raz premiešala...
- ...naplnila do pohára a zvyšok som natrela na čerstvo upečený domáci chlieb a podávala ešte teplé, nátierka je výborná i za studena, tiež ako príloha k mäsu alebo chuťovka a veľmi chutné rýchle pohostenie, nátierka je príjemne pikantná, má dosť výraznú cesnakovú korenistú chuť, sladkosť kápie vyrovnáva citrónová šťava, príprava je veľmi jednoduchá,...
- ....chcela som odložiť nátierku v pohári do chladničky, ale len chcela, mojim chlapom tak úžasne chutila, že zmizla, len sa tak po nej zaprášilo, potom som robila nátierku znovu, už z dvojnásobnej dávky, avšak tá už po vychladnutí putovala do chladničky, dá sa spraviť aj do zásoby, potom ju však treba zasterilizovať a dať vychladnú do suchého dunstu, môže sa v tomto prípade skladovať v špajzi.
|