Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Jednoduchá a veľmi chutná pikantná nátierka z baklažánu, kápie a paradajok.

1 dávka
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Baklažán a kápiu som umyla, osušila, z kápie som odstránila stopku, jadrovník, žilky a semienka, z baklažánu oba konce a stopku,...
  2. ....umyla som paradajky, očistila som cibuľu a cesnak,...
  3. ...neošúpaný baklažán som pokrájala na kocky o strane asi 2,5 cm, rovnako kápie a cibuľu, cesnak som ponechala v celku,...
  4. ...do pekáča som dala alobal, na ktorý som rozložila pripravenú zeleninu vedľa seba v jednej vrstve, ak dáte alobal, pekáč sa po upečení zeleniny ľahko čistí, nič sa nepripáli na pekáč, upečená zelenina sa šikovnejšie vyberá a dobre sa zachytí a vyleje aj uvoľnená šťava zo zeleniny,...
  5. ...všetko som osolila a okorenila čerstvo mletým čerstvým korením,...
  6. ....poliala olejom,...
  7. ...piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov, šupky z paradajok som odstránila, ked všetko trocha vychladlo, ide to ľahko,...
  8. ...do sekáčika som dala upečený baklažán, cibuľu a cesnak, rozsekala na malé kúsky,nie na jemno,...
  9. ...pridala som paradajky, papriku, vytečenú šťavu zo zeleniny aj s olejom, opäť krátko rozsekala na malé kúsky, nie na hladkú kašu,...
  10. ...rozsekanú zeleninu som dala do misy,...
  11. ...rozmiešala, dosolila, dokorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
  12. ...pridala som posekané feferonky,...
  13. ...citrónovú šťavu,...
  14. ...domácu paradajkovú šťavu, ešte raz premiešala...
  15. ...naplnila do pohára a zvyšok som natrela na čerstvo upečený domáci chlieb a podávala ešte teplé, nátierka je výborná i za studena, tiež ako príloha k mäsu alebo chuťovka a veľmi chutné rýchle pohostenie, nátierka je príjemne pikantná, má dosť výraznú cesnakovú korenistú chuť, sladkosť kápie vyrovnáva citrónová šťava, príprava je veľmi jednoduchá,...
  16. ....chcela som odložiť nátierku v pohári do chladničky, ale len chcela, mojim chlapom tak úžasne chutila, že zmizla, len sa tak po nej zaprášilo, potom som robila nátierku znovu, už z dvojnásobnej dávky, avšak tá už po vychladnutí putovala do chladničky, dá sa spraviť aj do zásoby, potom ju však treba zasterilizovať a dať vychladnú do suchého dunstu, môže sa v tomto prípade skladovať v špajzi.