Foto: tinca
Tento recept mi nedávno poslala priateľka, neviem odkiaľ ho stiahla. Vyskúšala som ho a celkom sa mi vydaril.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Každý diel rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu. Na spodok tortovej formy vymazanej maslom prenesieme jednu časť cesta a popicháme ho vidličkou. Cesto rozvaľkáme tak, aby presahovalo aspoň 4-5 cm na okraje formy. /Moja forma má priemer 27 cm/
-
2
Pripravíme si zálievku z kyslej smotany, 1 jarnej cibuľky, 1 vajíčka, ochutíme mierne soľou /šunka a syr sú slané, tak opatrne/ a nakoniec pridáme bylinky, ja som dala petržlen.vňať, pažítku a bazalku.
-
3
Na lístkové cesto poukladáme šunku, ja som mala "mandolínu", mne veľmi chutí,ale môže byť hocijaká. Zálievku nalejeme na šunku.
-
4
Na zálievku rozklepneme vajíčka, koľko chceme ja som dala 5 ks. Domáce som mala len 2 a tie obchodné sa rozlievajú, čo sa mi nepáčilo, pekné je to keď držia tvar. Posypeme 1/2 strúhaného aidamu, poslednou posekanou cibuľkou a zvyšnou zmesou byliniek,
-
5
Zakryjeme šunkou. Pripravíme si druhú časť cesta na zakrytie, toto si popicháme vidličkou na doske, aby sme si neprepichli vajíčka.
-
6
Pripraveným cestom zakryjeme všetky tie dobroty-okraje cesta začistíme vencovito do seba. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť pri 18O st.C cca na 35-40 min.
-
7
Asi 10 minút pred dopečením, posypeme druhou polovicou syra a dopečieme do chrumkava a do ružova. RADA navyše: treba piecť na nižšej mriežke, aby sa nám spodok cesta dobre prepiekol, vzhľadom na veľa ingrediencií.
-
8
Necháme sčasti vychladnúť, až potom odstránime bok formy, pomôžeme si tupou stranou noža. ..po odňatí z formy
-
9
Podávame s kyslou uhorkou, alebo zeleninovým šalátom. Chutí to aj za studena.
-
10
Omlúvam sa, ale úplne som zabudla dať prvý obrázok so surovinami, takže čo už aspoň nakoniec. Asi som vyšla z cviku.
Diskusia k receptu