Perník s chuťou domova

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 19. mája 2015

Perník je taká naša rodinná klasika a stálica. Naučila som sa ho piecť už ako malá, a od vtedy sa moja obľuba v tento Zobraziť celý popisPerník je taká naša rodinná klasika a stálica. Naučila som sa ho piecť už ako malá, a od vtedy sa moja obľuba v tento koláč vôbec nezmenila, nech som kdekoľvek.

15 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g
400 g
1 balenie
1 lyžička
2 lyžice
2 ks
3 lyžice
120 g
500 ml
Poleva:
100 g (horká)
70 g




Postup

  1. 1

    Všetky tekuté ingrediencie ako vajcia, džem, olej a mlieko zmiešame. Čím viac dáte džemu tým menej koláč narastie. V druhej myske zmiešame cukor, múku, kypriaci prášok, sódu a kakao. Postupne zmiešame tekuté ingrediencie so suchými. Ja osobne používam kuchynského robota s metličkovým nadstavcom.

  2. 2

    Plech si vyložíme papierom a nalejeme zmes. V pôvodnom recepte majú ísť na vrch mleté vlašské orechy ale kvôli alergii ich tam nedávam. Pečiem na 175℃ v el. rúre nahrievanie z oboch strán na 35-40 minút, tak aby neostalo cesto na špajdli.

  3. 3

    Po upečení koláč necháme oddychovať a zatiaľ si pripravíme čokoládu na polevu. Nad parou roztopíme čokoládu a keď sa úplne roztopí pridáme smotanu. Keď koláč ochladne natrieme ho džemom a následne polejeme čokoládou. To je všetko. Veľmi jednoduché ale lahodné :) P.S. Na ozdobu som použila čokoládové hobliny z horkej čokolády.

    Perník s chuťou domova - obrázok 3
  4. 4

    Tu je náš starý pôvodný recept :)

    Perník s chuťou domova - obrázok 4

Diskusia k receptu

braxi
Nádhera, určite vyskúšam upiecť, len ho chcem mať taký pekný ako je tu...ako veľký plech si použila? Ďakujem
denichef
krásne sa ti vydaril sestrička :) To si vykrajovala srdiečka? A opäť nádherne naaranžované.
@braxi ja mám 35x35 plech a tiež sa mi darí :)
elixir
Piekla som tento perník z polovičného množstva... a chcem ho pochváliť, jedli sme ho 3 dni, aj na tretí deň bolo cesto šťavnaté a mäkké. Jediné čo by som zmenila je, že olej by som zamenila za rozpustené maslo... Aj mamina pekáva podobný. :) Nabudúce pridám aj fotku, inak ďakujem za fajn recept. :)
adakovalinka
@elixir som rada ze chutilo, je to taká klasika takže podľa mňa veľa ľudí má podobný recept :) s maslom som to ešte neskúšala, asi keď stuhne bude sa perník viac podobať na brownie a nebude tak nadýchaný, nemyslíš?
Inak 3 dni som ho ešte nikdy nemala :) my sme žrúti sladkého :D
elixir
To neviem, len ja som použila ten najneutrálnejší olej čo tu viem zohnať, je slnečnicový... A tým množstvom do koláča pridal dosť výrazne svoju chuť... Koláč bol veľmi chutný, ale s maslom pre mňa bude dokonalý. :) Keď ho tak spravím, dám vedieť, nakoľko bol nadýchaný oproti pečeniu s olejom. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia