Perkelt či Paprikáš (fotorecept)

Autor receptu: jody

Ja viem, jedno je so smotanou, druhé bez, ale u nás sa akosi oba názvy používajú striedavo pre obe jedlá. A je mi šumafuk, ktoré je ktoré. :-) Dokonca, keď som bola malá, myslela som si, že paprikáš je po slovensky a perkelt po maďarsky. :-) Všetko jedno, oboje je dobré. :-)

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V kastróli do zlatava opečieme dve veľké nakrájané cibule.
  2. Pridáme k nim na prúžky nakrájaný cesnak a po chvíli naporcovné kura. Poopekáme.
  3. Zaprášime oboma paprikami,
  4. ...a pridáme zelenú papriku (aj so zrniečkami a srdiečkom). Tentoraz som nadôvažok pridala aj zelerovú vňatku.
  5. Posypeme trochou kmínu a podlejeme studenou vodou.
  6. Šupneme tam ešte jednu rajčinu nakrájanú na malé kúsky (nelúpanú a so zrniečkami). A dusíme, kým mäso nezmäkne.
  7. Obvykle udusené kura nevykosťujem, ale tentokrát to požadovali stravníci a tak som vykostila a pokrájala na menšie kúsky.
  8. Pripravíme si múkovú zátriepku s vodou, zahustíme paprikáš a prevaríme cca 5 minút.
  9. Niekedy pridávam sladkú smotanu, vtedy ju dávam do múkovej zátriepky. Ale teraz som robila s kyslou smotanou a tú vymiešame s trochou vrelej vody na homogénnu masu a až potom pridáme do omáčky. Necháme zovrieť a vypneme, nevaríme.
  10. Akosi nemal tentokrát tú správnu farbu, asi som dala moc kmínu a málo papriky, ale na chuti to nemenilo nič. Akýsi je bledý a do hneda. :-) No čo už... :-)))
  11. Najlepší by bol s haluškami, ale tie sme mali deň pred tým, tak som uvarila pokrutiny. A zmizol ako gáfor. Dobrú chuť!