Pečený čaj

ela77Ela77, recept pridal: 17. októbra 2010 18:16Ďalšie jeho recepty

Hľadala som na vareche Pečený čaj, ale akosi sa mi nepodarilo ho najsť. Začala som ho robiť iba tento rok, hoci nevesta to skúšala už vlani. Ešte teraz v oktobri nám pomaly dozrievajú maliny, dávam ich do mrazáku v sáčkoch a potom používam keď sa mi nazbiera dosť práve na tento čaj, lebo maliny dajú farbu i vôňu i chuť- Ospravedlňujem sa ak duplujem tento recept, ale po zadaní názvu mi ho nevyhodilo, možno je pod iným názvom.

Suroviny

90
minút
príprava
60-80
minút
na 130-150 °C

Postup prípravy receptu

1

Nakrájame na malé kúsky ovocie (ja keď sa mi nechce tak napr. jablká, hrušky nastrúham na veľkom strúhadle. Pomaly nám dozrievajú teraz ešte v októbri maliny, tie dajú čaju farbu, vôňu a aj chuť. Inak môžte použiť akékoľvek ovocie. Citrón a pomaranč doporučujem ošúpať, pretože môže byť ošetrené postrekom. Môžete k tomu použiť aj zamrazené ovocie, ktoré vám napr. zavadzia v mrazáku. Skutočne čím väčšia zmes tým lepšie. (ale pre farbu treba dať niečo do červena)Takto pokrájané a postrúhané ovocie zmiešame, pridáme škoricu, klinčeky a dáme na plech do rúry pri 130-150 st. Celzia piecť. Ak chcete môžete príležitostne premiešať, ale nie je to potrebné. Nechať piecť takmer hodinu, pridať cukor (schválne som neuviedla množstvo, to nechám na každého z vás, podľa toho aké sladké to chcete mať a ešte potom dopekať pri nižšej teplote. Určíte si ju sami podľa toho akú konzistenciu zmes má. Treba to nechať do husta upiecť a dať do pohárov. Ja pre istotu ešte potom sterilizujem.

2

Keď som čítala prvýkrát tento recept, tak tam prispievateľka uviedla, že je dobré robiť ho keď ste sami doma, lebo ho nebudete stačiť dávať do pohárov, lebo vám ho rodina rozchytá skôr ako sa dostane na poličku. Mala pravdu, je to veľmi chutné. Môžete to použiť do jogurtu, do koláča, ale pôvodne je to určené dať za lyžicu do pohára a zaliať horúcou vodou. Preto je to pečený ovocný čaj. Musím sa priznať, že niekedy keď mám chuť na niečo sladké tak si otvorím pohár, že aspoň za lyžičku, ale skončí to tak, že sprásknem celý pohár sama iba tak, aj napriek tej kope malinových jadierok, pretože maliny dávam do každej tejto zmesy. Ak by ste chceli (niekto si potrpí na presnosti, ja práve kvôli cukru nie), tak si môžte vygúgliť rôzne obmeny tohoto pečeného čaju.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • diabambulka, 17. októbra 2010 o 23:56
    zaujimave, o takomto niečom som čítala prvý krát, prosím vás ako to sterilizujete? myslím ako dlho? máte nejakú kombináciu ovocia čo je naozaj že vašim favoritom pri tomto pečenom čajíku? no vyskúšam ešte počkám na ten typ od vás aká kombinácia sa vám najviac pozdáva:-)))


  • cukinka, 18. októbra 2010 o 08:13
    Raz v zime som u susedy pila nejaký čaj z čiernych ríbezlí "vraj domáci" no neviem-neviem či to nebol nejaký takýto. Páči sa mi recpt, určite ho vyskúšam.


  • elisticka, 18. októbra 2010 o 09:00
    zaujimave,musim vyskusat....


  • ela77, 18. októbra 2010 o 10:33
    Som rada, že vás recept zaujal, bála som sa však, že už určite bol niekym daný predomnou, čo sa divím. Ja som prvýkrát dávala zmes maliny, jablká, jahody( mala som mrazené tak pokrájala som ich na štvrťky), nektarinky. Druhýkrát som urobila tú istú zostavu len som pridala na kúsky nakrájaný a jadierok zbavený citrón (pre istotu som ho ošúpala , ale iba z tej vrchnej šupky žltej, bielu časť som nechala, tá asi potom spôsobila, že sa mi to zdalo byť nahorkasté, ale po odležaní sa spolu so všetkým, keď som otvorila potom pohár tak ten citrón bol na tom pri ochutnaní asi najlepší. Pridala som aj sáčik zmrazených čiernych ríbezlí, lebo tento rok ich bolo málo a nemala som s nimi čo urobiť. Teraz už nie sú dostať nektarinky, tak som použila znovu maliny (tie nám ešte pomaly dozrievajú v záhrade a sú do toho vynikajúce, dodajú farbu, vôňu a samozrejme chuť), hrušky, jablká, citrón, mandarinky (bola akcia a hodili sa práve, lebo boli kyslejšie). Len tie mandarinky sa asi troška horšie odparovali, ale nevadilo. Netreba to možno ani tak dlho piecť. Záleží od ovocia a jeho zrelosti. Cukor dávam až keď zmes začne hustnúť, lebo som sa bála, že to bude zbytočne karamelizovať pri pečení a to som nechcela. A dávku cukru dávam radšej podľa toho aké ovocie tam je. Niekto má rád sladšie, niekto menej. Je to práve dobrý recept, keď už niektorého ovocia je aj menej a neoplatí sa ho dať zavariť, tak iba urobiť kombináciu ovocia a dať to do rúry do hlbokého plechu. Ja som sa rozhodla, že toho budem viacej robiť na rok, pretože kompóty a džemy stoja na polici a toto sa ozaj hodí pridať aj do jogurtu a kdekoľvek. Písala som, že keď som otvorila pohár tak som ho spráskla celý iba tak namiesto sladkosti. Ale ako zmes na čaj je to vynikajúce a na pohár tejto zmesy sa na poličke najde vždy miesto. Nemusíte kupovať sáčkové ovocné čaje, je to bez chémie. Ale ak niekto trvá na presnosti, tak sa dá tento recept vygúgliť na internete aj v inej obdobe. Aj ten čas pečenia závisí od druhu ovocia, to zistíte pri pečení. Netreba pri tom byť, iba to tíško bublá v rúre a hlavne krásne prevonia celý dom. A čo je najdôležitejšie mám rada recepty všetko v jednom hrnci a tento je práve taký. Takže kuchtičky môžete experimentovať. Tie kombinácie tri čo som robila mi chuťovo vyhovovali všetky. Ešte k tej sterilizácii, tíško som to nechala vrieť asi 15 min. (ak sa zabudnete nič sa nepokazí, len snáď vitamínov bude menej, ale tie sa poničia aj pri džemoch a inom zaváraní)


  • pivonka, 18. októbra 2010 o 10:49
    O pečenom čaji som nepočula "nikdy vůbec ani poprvé". Verím, že to musí byť vynikajúce. Kedysi bolo dostať kúpiť ovocný čaj, ktorý pozostával zo zmesi rôzneho sušeného ovocia. Ten bol vynikajúci, hoci drahý. Tie sáčkové sú o ničom.


  • m0nika, 18. októbra 2010 o 12:02
    už len ten názov vyzerá zaujímavo... musím skúsiť...


  • benik, 18. októbra 2010 o 12:13
    ela77, máš pravdu tento receptík nemá chybu a taky ho dělám už poněkolikáté. Recept jsem našla někde na netu a od té doby peču, pokud ti to nevadí, přihodím receptík podle ktrého dělám ja, ale určo vyzkouším i tvůj receptík, je to skoro stejné. Na 1kg ovoce / i mražené/ nakrájené na kostičky, dám 1200g cukru krystal, ale sladím dle sladkosti ovoce, 2 dcl rumu /nemusí být/ 1 citron raději oloupaný, 1 lžička skořice a 3 celé hřebíčky /klinčeky?/. Ve větší míse smíchat nakrájené ovoce a cuklr, přidat rum pokud chcete, citon na kousky, skořici a hřebíček. Vše dobře promíchat a dát do vyššího pekáče a šoupnout do vyhřáté trouby a peču na 220 st.C asi 45 min, peču tak dlouho, dokud nepustí ovoce šťávu, záleží na troubě jak peče a během pečení párkrát zamíchat. Po upečení ještě horké dát do skleniček, které zavíčkuji a otočím an 5-8 min vzhůru nohama:) Podávám tak, že do hrnku si dám tak 2-3 káv.lžičky /dle chuti ajk máte rádi silný/ pečeného čaje a zaliji vařící vodou, nechat chvilku vylouhovat a je hotovo. Opravdu voní celý dům a každý chce receptík. Přeji pěknoui pohodu u čajíčku.


  • olga42, 18. októbra 2010 o 15:03
    Ďakujem už sa nato tešim.


  • evanaaa, 18. októbra 2010 o 17:08
    Tak ja to počujem, vlastne čítam už po druhý krát, lebo takýto, podobný recept na pečený čaj sem dala nejaká varecháčka, možno, ak na tento naďabí, ozve sa. škoda, že už je po ovocí. Ešte je hrozno, sem tam nejaké broskyne a nektarinky, oplatilo by sa skúsiť.


  • hannah22, 18. októbra 2010 o 21:14
    pečený čaj som prvýkrát stretla v Receptári a zabudla naň a túto jeseň som na výstave záhradkárov spojenou s predajom našla pani ktorá zastupovala českú firmu ktorá túto lahôdku predávala sterilizovanu ale bohužiaľ s cukrom , našli sme jeden druh ktorý bol s rakytníkom rešetliakovým no to si nechávam na tuhšiu zimu. Skúsila som si upiecť s ovocím zo záhrady ale bez cukru a je tiež fajn. Skúste si urobiť zmes aká vám vyhovuje a hlavne čo záhradka dá (budúci rok) prípadne zásoby z mrazáku... :))


  • palokuchki, 18. októbra 2010 o 21:40
    Aj ja to urcite skusim. Vyzera to velmi dobre.


  • marienka44, 18. októbra 2010 o 21:49
    A co vitaminy? Nenicia sa varom? Aj vymrazovanim sa nicia v mraznicke. Som chemicka.


  • evanaaa, 19. októbra 2010 o 17:36
    Hannah22, neskúšala si to piecť so sladidlom, myslíš, že by to šlo? Chcela by som skúsiť aspoň trochu toho spraviť, ale niektoré ovocie je kyslé.


  • ela77, 19. októbra 2010 o 18:30
    evanaaa , môžeš to urobiť aj bez cukru a čajík si potom prisladíš tak ako môžeš Ty.


  • altyn, 19. októbra 2010 o 22:43
    Tak toto som ešte nepočul! Ale vyzerá to zaujímavo, možno skúsim budúci rok. :-))))))


  • cinkla, 19. októbra 2010 o 22:44
    Velmi sympaticky recept a urcite bude aj bajecny.


  • bozulka, 20. októbra 2010 o 00:42
    Pečený čaj-to je veľmi zaujímavé.Určite sa stane potešením v mojej rodine.Kedysi dávno som bola párkrát v Ruských rodinách a tam ma pohostili s niečim podobným tuším sa to volalo čaj s vareniem.Veľmi mi chutil.Ukladám.


  • tatiana23, 20. októbra 2010 o 10:45
    Moja mamička robieva taktiež "Pečený čaj", ale trošku inač.
    Používa cca 2 kg ovocia - rôzne - všetko olúpané - jabĺka, hrušky, černice, maliny, slivky atď. čo dom a záhrada dá. Pokrája to na kocky, vysype to na plech pridá kilo cukru a pečie pomaly v rúre až kým sa cukor nerozpustí a má to takú hustejšiu konzistenciu. Po vytiahnutí pridá asi 1 dcl rumu, šťavu z 1 citróna, trošku škorice. Horúce plní do pohárov a zaviečkuje. Nesterilizuje. A je to fakt výborné nielen ako čaj, ale aj ako plnka do palaciniek, do pudingov, na rožky, mňam mňam mňam.....


  • violetacamorova, 30. októbra 2010 o 12:14
    Ešte som sa s pečeným čajíkom nestretla ale určite ho vyskúšam, mám rada dobrý čaj a tento by mal byť chutný, ďakujem za recept a želám ti všetko dobré!


  • monzet, 20. novembra 2010 o 21:06
    Vyskúšané,fantastické!!!Celý domček nám krásne vonia,a chutí to výborne...


  • praznula, 24. júla 2011 o 15:05
    Toho roku u nás už určite bude v pivnici na polici viac fliaš, išlo to na na dračku. Super recept.


  • pacik, 8. augusta 2011 o 09:38
    Včera som experimentovala, na plech som pozbierala všetko ovocie z mojej blízkosti. Výsledok excelentný. Vďaka za recept :-)


  • ela77, 23. augusta 2011 o 23:37
    Som rada že som niečim dobrým prispela, len mne sa akosi ten čaj tento rok nedarí odložiť do zimy, už som tohtoročný skoro sama pojedla, ale iba tak nie do čaju a snažila som sa nedať do neho vôbec cukor, takže keď mám chuť na sladké padne za obeť -pečený čaj-


  • domci4, 24. decembra 2011 o 10:28
    mohla by som dať aj mandarinku?


  • domci4, 24. decembra 2011 o 10:28
    mohla by som dať aj mandarinku?


  • ela77, 6. januára 2012 o 13:02
    @domci4 , samozrejme, že aj mandarinku, ja som sa teraz vrátila k tomu receptu, tak odpovedám až teraz, ale už som si všimla, že tu tých pečených čajov pribudlo. V podstate sú podobné, len ja som už prestala dávať cukor, úplne to stačí bez neho, potom si čaj osladím ako treba, až ovšem pečený čaj v pohárkoch zostane. Teraz som likvidovala ešte ovocie, ktoré sa cez Vianoce nazbieralo, dala som aj zvednuté obschnuté mandarinky, oni sa nabobtnali od ostatného ovocia a dávam aj umytú nasekanú kôru citróna a pomaranča, ale žiaľ na čajík s vodou mi asi nezostane nič, lebo keď mám chuť na maškrtu, tak prvé padne za obeť pohárik z pečeným čajom. To si ale vravím, že iba kúsok a nakoniec vyjem celý pohár, preto som prestala dávať cukor.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist