Pečený bôčik (fotorecept)
Autor receptu: taponapo
Pečených bôčikov nie je nikdy dosť.
4 porcie |
10 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup
- Kožu bôčiku si riadne narežeme na "šachovnicu", zhruba 2 cm do hĺbky.
- V miske si pripravíme pác z olivového oleja, soli, korenia, papriky a na drobno pokrájaného cesnaku. Touto zmesou poriadne potrieme bôčik - do všetkých jeho záhybov a do "šachovnice". Na vrch pridáme ešte med.
- Bôčik si zabalíme do fólie a dáme na jeden deň do chladničky.
- Bôčik dáme na plech a podlejeme ho vodou. Plech zakryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry piecť na cca štyridsať minút. Po štyridsiatich minútach dáme z plechu dolu alobal a bôčik otočíme "bruchom" hore. Pečieme asi dvadsať minúť a priebežne ho polievame výpekom. Raz za čas prilejeme trochu vody. Potom ho znova otočíme a necháme piecť asi dvadsať minút, resp. dokým sa nám nezačne páčiť jeho farba.
- Táto farba sa mi už páčila.
- K bôčiku som spravil svoje obľúbené, slaninou plnené zapekané zemiaky...
- ... a ľahká večera pred polnocou bola na svete ;)