Pečený bôčik (fotorecept)

Autor receptu: taponapo

Pečených bôčikov nie je nikdy dosť.

4
porcie
10 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kožu bôčiku si riadne narežeme na "šachovnicu", zhruba 2 cm do hĺbky.
  2. V miske si pripravíme pác z olivového oleja, soli, korenia, papriky a na drobno pokrájaného cesnaku. Touto zmesou poriadne potrieme bôčik - do všetkých jeho záhybov a do "šachovnice". Na vrch pridáme ešte med.
  3. Bôčik si zabalíme do fólie a dáme na jeden deň do chladničky.
  4. Bôčik dáme na plech a podlejeme ho vodou. Plech zakryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry piecť na cca štyridsať minút. Po štyridsiatich minútach dáme z plechu dolu alobal a bôčik otočíme "bruchom" hore. Pečieme asi dvadsať minúť a priebežne ho polievame výpekom. Raz za čas prilejeme trochu vody. Potom ho znova otočíme a necháme piecť asi dvadsať minút, resp. dokým sa nám nezačne páčiť jeho farba.
  5. Táto farba sa mi už páčila.
  6. K bôčiku som spravil svoje obľúbené, slaninou plnené zapekané zemiaky...
  7. ... a ľahká večera pred polnocou bola na svete ;)