Slaný koláč

Pečený bochník so špargľovo-parmezánovou plnkou

Autor receptu: redakcia

Od apríla do júna kraľuje v našej kuchyni kvalitná slovenská špargľa. Je totiž zdravá, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu i čas. Pritom sa z nej dajú vytvoriť desiatky dobrôt od predjedál cez polievky a hlavné jedlá až po dezert – napríklad špargľovú zmrzlinu. Mne najviac chutí grilovaná; hodí sa k steakom či k rybám s holandskou omáčkou.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Formu na koláč vymastíme maslom a vyložíme chlebíkmi tak, aby presahovali cez seba asi 1 cm. Smotanu, vajcia a postrúhaný parmezán vyšľaháme, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  2. Do formy ukladáme špargľu a postupne ju prelievame smotanovou zmesou až dovrchu.
  3. Zvyšný chlieb natrieme maslom, položíme navrch namastenou stranou hore. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 45 minút.