Pečené zemiaky s brokolicovou penou

Autor receptu: redakcia

3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky umyjeme, očistíme kefkou a dobre poprepichujeme. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme, až kým nie sú mäkké. Po upečení ich vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Na spodok hrnca nalejeme 100–200 ml vody a privedieme do varu. Vložíme rozobraté ružičky brokolice bez stoniek a necháme pariť asi 5 minút.
  2. Na panvici rozohrejeme PL olivového oleja. Prihodíme nakrájanú zelenú cibuľku, prudko osmažíme, pridáme rozdrvený cesnak, premiešame a po minúte odstavíme. Zemiaky rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vydlabeme zo zemiakov striedku a vzniknuté korýtka poukladáme naspäť na pekáč.
  3. V mixéri rozmixujeme sparenú brokolicu, striedku zo zemiakov, opraženú cibuľku a cesnak a 1/2 pochúťkovej smotany. Osolíme, okoreníme a mixujeme, dokiaľ nám nevznikne bledozelená jednoliata zmes.
  4. Takto pripravenou brokolicovou penou naplníme zemiakové korýtka a dáme zapiecť na 15–20 minút do rúry.