Pečené zemiaky / fotorecept/

Autor receptu: tatranka

Keď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú večeru. Opekaným zemiačkom neodolám. Začína nová,májová bryndza,no kto by odolal?Za sezónu 2-3 krát určite táto dobrota príde na rad.

4-5
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky umyjem ,vysuším.
  2. Poprepichujem ich špáradlom a špáradlo nechám v zemiaku zabodnuté.Bude sa piecť spolu so zemiakom.Trvá to 30-35 minút.Kým nie je zemiak prepečený a mäkký.
  3. Na masle si opečiem cibuľu.
  4. Na tanier pripravím opečenú cibuľu,štvorček masla,kopček bryndze.Pažítku.Ku ruke soľ.Do pohára kefírové mlieko.Z roštu prenesiem upečené zemiačky na tanier.Nezabudnite na nožík.
  5. Prichystané aj pre manžela.
  6. Prekrojený zemiačik posolím,dám trochu masla kôpor alebo pažítku,bryndzu a zapijem ohromným,schladeným,kefírovým mliekom. Dúfam,že pri čítaní riadkov,vám tečú slinky!
  7. Robievam aj druhú variantu zemiačkov,ktoré rozrežem na poli,upečiem na pomastenom plechu slaninkou,ktorú tiež pokrájam a pečiem spolu so zemiakmi a cibuľkou.Zemiaky nesolím,až keď sú upečené. K tejto verzii pridávam kyslú smotanu rozriedenú sladkým mliekom,posolím a hodne pridám posekaného kôpru.Je to ohromne chutné pitie.Samozrejme schladené.Opečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou s kôprovým dipom nemajú chybu.No tiež k ním patrí maslo a bryndza.Potom už pažitka nie.
  8. Dúfam,že som vám chute narobila.Zajtra sa vyberte kúpiť bryndzu a nové zemiačky a urobíte si túto chutnú,Slovenskú chuťovku. Dobrú pohodu a dobrú chuť!