Pečené zemiaky / fotorecept/
Autor receptu: tatranka
Keď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú večeru.
Opekaným zemiačkom neodolám.
Začína nová,májová bryndza,no kto by odolal?Za sezónu 2-3 krát určite táto dobrota príde na rad.
4-5 porcie |
15 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky umyjem ,vysuším.
- Poprepichujem ich špáradlom a špáradlo nechám v zemiaku zabodnuté.Bude sa piecť spolu so zemiakom.Trvá to 30-35 minút.Kým nie je zemiak prepečený a mäkký.
- Na masle si opečiem cibuľu.
- Na tanier pripravím opečenú cibuľu,štvorček masla,kopček bryndze.Pažítku.Ku ruke soľ.Do pohára kefírové mlieko.Z roštu prenesiem upečené zemiačky na tanier.Nezabudnite na nožík.
- Prichystané aj pre manžela.
- Prekrojený zemiačik posolím,dám trochu masla kôpor alebo pažítku,bryndzu a zapijem ohromným,schladeným,kefírovým mliekom.
Dúfam,že pri čítaní riadkov,vám tečú slinky!
- Robievam aj druhú variantu zemiačkov,ktoré rozrežem na poli,upečiem na pomastenom plechu slaninkou,ktorú tiež pokrájam a pečiem spolu so zemiakmi a cibuľkou.Zemiaky nesolím,až keď sú upečené.
K tejto verzii pridávam kyslú smotanu rozriedenú sladkým mliekom,posolím a hodne pridám posekaného kôpru.Je to ohromne chutné pitie.Samozrejme schladené.Opečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou s kôprovým dipom nemajú chybu.No tiež k ním patrí maslo a bryndza.Potom už pažitka nie.
- Dúfam,že som vám chute narobila.Zajtra sa vyberte kúpiť bryndzu a nové zemiačky a urobíte si túto chutnú,Slovenskú chuťovku. Dobrú pohodu a dobrú chuť!