Pečené plnené kuracie prsia a stehná (fotorecept)

Autor receptu: 27janka

Kurča pripravujem rada a často, vždy na iný spôsob, aby sa nám neprejedlo. Na pečené kuracie stehná si spomínam ešte zo školskej jedálne, bolo to jedno z mála jedál, ktoré mi chutili. Na dnešný obed sme mali kurča, drobky skončili v hrnci na polievku a kuracie prsia a stehná na pekáči.

4
porcie
20 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kurča si vykostíme, prsia rozrežeme na 2 časti, stehná pripravíme na plnenie, vykostíme vrchnú kosť a rozrežeme tak, aby sa nám lepšie plnili, posypeme korením na kurča. Necháme v chladničke kým si pripravíme plnku.
  2. Mäsko nasáva bylinky a my si pripravíme plnku: Rožok nakrájame a dáme do vlažného mlieka, cibuľku, papriku a slaninku nakrájame na drobné kúsky. Vajíčka vyšľaháme so soľou, čiernym korením. Rožok vyžmýkame a postupne pridávame k vajíčkam, poriadne premiešame, potom pridáme cibuľku, papriku a slaninku, plnka bude ešte redšia, tak postupne pridávame strúhanku, kým nie je dostatočne hustá. Jarná cibuľka a červená paprika nám v plnke pekne vyniknú a slaninka dodá plnke lahodnú chuť.
  3. Mäsko vyberieme z chladničky, naplníme plnkou a spojíme špáradlom, aby plnka ostala vo vnútri.
  4. Zemiaky očistíme nakrájame na kocky. Na plech si dáme naplnené mäsko, pridáme zemiaky, ktoré osolíme, posypeme drvenou rascou, rozmarínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C.
  5. Po pol hodine k mäsku a zemiakom pridáme nakrájanú cibuľu, je chutnejšia, keď sa pridá neskôr, mäsko obrátime na druhú stranu, aby sa prepieklo z oboch strán a pečieme, kým nie je mäkké a kôrka chrumkavá.
  6. Mäsko je chrumkavé, vôňa sa šíri po byte, môžem servírovať, všetko z jedného pekáča, veľa roboty s umývaním riadu po obede nebude. Už len pridať šalát preliaty balzamikom a môžeme obedovať.