Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, našpikovala slaninou, posolila, obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny, pridala koreniny a nechala odstáť. Podliala som vodou, pridala som zvyšok slaniny a prikryté alobalom som piekla asi hodinu, za častého prelievania vypečenou šťavou. Neskôr som pridala víno a kuriatko som na záver dopiekla som pri zvýšenej teplote do chrumkava.

4 -6
porcie
20 minút
príprava
75 minút
na 180/210 °C

Suroviny

Postup

  1. Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolčeky a dala som ju na 15 minút do mrazničky, so zmrznutou sa dobre špikuje mäsko.
  2. Kura som vypitvala, umyla a naporcovala. Droby s chrbátom som odložila do mrazničky na polievku. Dnes som varila len pre dvoch, použila som stehná a zvyšok som tiež dala do mrazničky. Rozpis surovín som uviedla na celé kura.
  3. Ostrým úzkym nožom som spravila do stehien otvory, do ktorých som zatlačila hranolčeky údenej slaniny. Obe stehná som prešpikovala na husto údenou slaninkou.
  4. Našpikované stehná som riadne posolila z každej strany
  5. a preliala som ich olejom, aby nevyschli, lebo som ich odložila na 4 hodiny ešte do chladničky. Je lepšie toto všetko spraviť 24 - 48 hodín pred samotným varením. Kým sa kura odležalo, venovala som sa príprave kapusty - recept pridávam zvlášť.
  6. Očistila som cibuľu.
  7. Prichystala som potrebné koreniny - celé čierne korenie, celé nové korenie, klinčeky, borievky a bobkový list.
  8. Odležané kura som obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny.
  9. Pridala som všetky koreniny a zvyšok nespotrebovanej slaniny. Olej som už nedávala, lebo kuriatko nebolo síce veľké, ale dosť mastné a pekne žltučké podobne ako bažant. Bolo krmené obilným zrnom a kukuricou - od nej tá pekná žltá farba. Podliala som ho trochou vody, prikryla alobalom a dala piecť...
  10. ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. V polovici pečenia som odstránila alobal, podliala som vínom a podľa potreby podlievala vždy len malým množstvom horúcej vody za častého prelievania vypečenou šťavou. Na záver som zvýšila teplotu na 210 stupňov/15 minút a dopekala som, kým nevznikla pekná zlato-červená chrumkavá kožička.
  11. Mala som domácu nadýchanú knedľu /recept mám na vareche/ a to rozhodlo o prílohe, ktorou bola biela hlávková kapusta na víne s karamelom. Knedľu som poliala trochou výpeku a upečenou cibuľou. Niekedy robím toto kuriatko s červeným vínom a podávam s dusenou ryžou. Mäsko je mäkkučké, šťavnaté, s jemnou chuťou slaniny, použitých korenín a vína.