Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, našpikovala slaninou, posolila, obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny, pridala koreniny a nechala odstáť. Podliala som vodou, pridala som zvyšok slaniny a prikryté alobalom som piekla asi hodinu, za častého prelievania vypečenou šťavou. Neskôr som pridala víno a kuriatko som na záver dopiekla som pri zvýšenej teplote do chrumkava.
4 -6 porcie |
20 minút príprava |
75 minút na 180/210 °C |
Postup
- Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolčeky a dala som ju na 15 minút do mrazničky, so zmrznutou sa dobre špikuje mäsko.
- Kura som vypitvala, umyla a naporcovala. Droby s chrbátom som odložila do mrazničky na polievku. Dnes som varila len pre dvoch, použila som stehná a zvyšok som tiež dala do mrazničky. Rozpis surovín som uviedla na celé kura.
- Ostrým úzkym nožom som spravila do stehien otvory, do ktorých som zatlačila hranolčeky údenej slaniny. Obe stehná som prešpikovala na husto údenou slaninkou.
- Našpikované stehná som riadne posolila z každej strany
- a preliala som ich olejom, aby nevyschli, lebo som ich odložila na 4 hodiny ešte do chladničky. Je lepšie toto všetko spraviť 24 - 48 hodín pred samotným varením. Kým sa kura odležalo, venovala som sa príprave kapusty - recept pridávam zvlášť.
- Očistila som cibuľu.
- Prichystala som potrebné koreniny - celé čierne korenie, celé nové korenie, klinčeky, borievky a bobkový list.
- Odležané kura som obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny.
- Pridala som všetky koreniny a zvyšok nespotrebovanej slaniny. Olej som už nedávala, lebo kuriatko nebolo síce veľké, ale dosť mastné a pekne žltučké podobne ako bažant. Bolo krmené obilným zrnom a kukuricou - od nej tá pekná žltá farba. Podliala som ho trochou vody, prikryla alobalom a dala piecť...
- ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. V polovici pečenia som odstránila alobal, podliala som vínom a podľa potreby podlievala vždy len malým množstvom horúcej vody za častého prelievania vypečenou šťavou. Na záver som zvýšila teplotu na 210 stupňov/15 minút a dopekala som, kým nevznikla pekná zlato-červená chrumkavá kožička.
- Mala som domácu nadýchanú knedľu /recept mám na vareche/ a to rozhodlo o prílohe, ktorou bola biela hlávková kapusta na víne s karamelom. Knedľu som poliala trochou výpeku a upečenou cibuľou. Niekedy robím toto kuriatko s červeným vínom a podávam s dusenou ryžou. Mäsko je mäkkučké, šťavnaté, s jemnou chuťou slaniny, použitých korenín a vína.