Pečené koleno (fotorecept)

Pečené koleno (fotorecept)
enerrgizerEnerrgizer, recept pridal: 17. septembra 2010 0:14Ďalšie jeho recepty

...niekedy sa dá jedlom aj zhrešiť, ale potom by sme si mali pripraviť niečo fakt zdravé a aspoň trošku chutné, napríklad takéto koleno...tento recept som dostal mailom 1.4.2008 12:28... ďakujem Ivan (...a trošku som ho upravil)

Suroviny

4-5
porcie
30
minút
príprava
240
minút
na 140 °C

Postup prípravy receptu

1

...zabijeme prasa a použijeme z neho zadné koleno, zvyšok rozdáme :-)...ale nie, môžeme ho aj kúpiť, ale musí byť pekné a neúdené. Koleno dôkladne očistíme, ak treba aj ho opálime...čistíme pokiaľ nebude krásne, čistučké a ružovučké. Potom si ho narežeme ako na fotke a vtlačíme do mäska veľa cesnaku, posolíme a odložíme na 22 hodín a 14 minút do chladničky...
Pečené koleno (fotorecept) - obrázok 1

2

...na druhý deň si namočíme rímsky hrniec (minimálne na 15 minút) a očistíme cibule. Očistené ich nakrájame len tak ledabolo, ale na väčšie kusy (a to je veľmi dôležité). Na dno dáme polovicu z nakrájaných cibúľ a vložíme do hrnca koleno TIP: koleno použijeme to, ktoré sme včera očistili a nakŕmili cesnakom a soľou :-) Potom ho ozdobíme celou rascou a obložíme zvyšnou cibuľou...
Pečené koleno (fotorecept) - obrázok 2

3

...rímsky hrniec zatvoríme a vložíme do studenej rúry...pečieme asi 2,5 až 3 hodiny pri teplote 140°C ...nepodlievame. Potom odkryjeme a zapečieme koleno zvrchu asi 30 minút... keď bude takéto, tak ho vyberieme...
Pečené koleno (fotorecept) - obrázok 3

4

...do výpeku vložíme kyslú kapustu a na ňu položíme koleno, ale tou stranou, ktorá je už zvrchu schrumkovatená...a pečieme ďalších 30 minút...

5

...TIP II: kto nemá rímsky hrniec, pečie klasicky v pekáči, prikryté napríklad alobalom, ale vtedy sa musí podlievať čiernym pivom (tá farba je veľmi dôležitá) a čas aj teplotu si treba prispôsobiť svojej rúre a pekáču...podávame na kapustičke, s horčicou, chrenom a čerstvým chlebíkom, ale hlavne nesmieme zabudnúť na pivo...dobrú chuť
Pečené koleno (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 17. septembra 2010 o 09:36
    Óóóóó....... hľadám slová...To je... geniálne...
    A strašne nezdravé!!! :-))))))))))))


  • enerrgizer, 17. septembra 2010 o 10:01
    prečo myslíš, že nezdravé?...cesnak, cibuľa, kyslá kapusta....samé zdravé veci :-)


  • evusik, 17. septembra 2010 o 10:08
    že ako som sa zasmiala, keď ty to tak úžasne popisuješ, keby bola takýmto štýlom napísaná kuchárska kniha určite by som si ju kúpila :-) recept super, fotky tiež a oceňujem, že tvoj recept je "dvojzložkový" nezdravé koleno + zdravá kapusta


  • stefanm, 17. septembra 2010 o 10:31
    ...nedávno som robil podobné a môžem potvrdiť,že to pivo za tým musí byť!!!Krásna práca.Pekne si sa "pohral" jak s jedlom tak s foto aj textom.Vidno,že to robíš pre potešenie.


  • palokuchki, 17. septembra 2010 o 12:35
    To je ohromny recept a este lepsi popis. Mas dobry humor. Myslim ze mam este dve kolienka v mraznicke z poslednej zabijacky. Urcite to vyskusam podla tvojho receptu.


  • gittka, 17. septembra 2010 o 12:55
    neviem ako môže niekto tvrdit,že koleno je zlé.takéto mnamky nám osobne všetkým chutia.výborné a ohromne chutnéééééééé


  • anene, 17. septembra 2010 o 13:00
    Ukladám do KK, to koleno je fantastické. Ja budem kapustu, manžel koleno, alebo naopak?. Veď som to pôvodne aj tak napísala, ale s tým kolenom ja trochu počkám. Ďakujem za tip.


  • alexdidi, 17. septembra 2010 o 13:04
    Výborné, nezdravé, ale aké dobrééé...krásne sa Ti upieklo a to pivo k nemu naozaj patrí tak, ako soľ....tiež koleno pečiem raz za čas tak, ako Ty a vyskúšam aj s tou kapustou....


  • zitar, 17. septembra 2010 o 13:09
    bóóože, to je krásne


  • akludad, 17. septembra 2010 o 13:36
    toto som jedla jediný krát,ale bolo to úúúúžasnééééé.-))asi si to ukuchtím aj ja,ďakujem za receptík:-))))


  • danka007, 17. septembra 2010 o 15:13
    Nemožem, mám zaslintanú klávesnicu.


  • janger, 17. septembra 2010 o 15:40
    Hahaha, tak uz je to tu! Bola som zvedava, co to bude. No, mnamka. Mam uz tiez aj ten rimsky hrniec, tak to iste vyskusam. Ale o tom pive, preco je ta farba taka dolezita? ;-) Asi bude mat masko krajsiu farbu? Ty si mi teda ale zase ale narobil chute!!!


  • ketty3811, 17. septembra 2010 o 17:49
    takže sľúbený "tajomný"recept je tu!Vyzerá skvelo a určite aj tak chutí.Myslím,že manžel sa poteší,keď mu to ukuchtím.Pekne nafotené a úžasne opísané.:-)


  • enerrgizer, 17. septembra 2010 o 18:37
    ďakujem za pekné komentáre...som rád, že sa vám recept páči, ale budem ešte radšej, keď si koleno upečiete a bude vám chutiť....a je naozaj výborné...


  • janger, 17. septembra 2010 o 19:23
    Ja si koleno urcite upeciem ;-)!


  • evanaaa, 17. septembra 2010 o 21:27
    Pred týžýdňom som kúpila obrovské koleno, že ho upečiem, ale aby mi to dlho netrvalo, vždy ho v kuchte povarím, to je aspoň rýchle a potom už len zapečiem, je mäkké a príprava dlho netrvá, lenže po uvarení som sda nedostala k pečeniu, môj muž nevydržal, jemu stačilo aj varené. Z takého mám najradšej kožu, vždy si kúsok uchmatnem na chlieb.Druhýkrát už bude pečené na kapuste.


  • jody, 17. septembra 2010 o 21:28
    Ake nezdrave, co nezdrave! Toto je vazeni a mili, psychicky zdrave koleno! Zdrava musi byt aj psychika a pokial mi je z tzv. zdraveho jedla uz na pohlad na "soufl", tak nech to para tlaci a nadlabnem sa kolenom! :-)


  • evanaaa, 17. septembra 2010 o 21:29
    P.S., čiernym pivom podlievať nemôžem, je sladké, preto aj vrch pekne skaramelizuje a preto tá farba.


  • helca103, 17. septembra 2010 o 21:36
    manžel takéto ,,nezdravé" jedlá zbožňuje bravčové koleno, cesnak cibuľa,kapusta to všetko má rád...určite vyskúšam :-)


  • frezia68, 17. septembra 2010 o 22:39
    Prečo som sem zablúdila v takú neskorú hodinu?Výborné,výborné,aj teraz by som išla do chladničky a od prejedania sa ma zachráni len to,že ho tam nemám.V posledných dňoch už aj ja krájam ledabolo...


  • kuchticka, 18. septembra 2010 o 05:07
    Ako tak pozeram a citam, vidim, ze nie som sama kto ma naaaaaramnu chut na tvoj lakavy a pekne nezdravy "vyrobok". Hm, ale kde ja zozenmiem koleno? Hladat sukromneho masiara nemam kedy. Musim sa spokojit iba pozeranim na tvoje foto.


  • 2010, 18. septembra 2010 o 07:51
    tento je jeden z tych receptov ktory potvrdzuje ze s vekom sa chute menia, za mladosti by som sa na daco taketo ani nepozrel a teraz sa tiez radsej nepozriem ale z opacneho dovodu. Super.


  • sovka62, 18. septembra 2010 o 09:42
    Toto sa komentovať nedá, len uvariť a zjesť.


  • jezibabka1, 18. septembra 2010 o 16:21
    tak zhrešiť takýmto kolenom by sa mi páčilo:))) zdravé, chutné, mňam:)))


  • bambitka, 19. septembra 2010 o 12:54
    tak toto akoze nezdrave jedlo vyzera valmi prudko jedleeee.... urcite urobim mnaaaaam:))))))


  • jerica, 21. septembra 2010 o 14:51
    Stále na moju nôtu @enerrgizer prudko chutné , zbožné mastnučké , priam lepiace sa na prsty , nemám čo dodať , len ten cholesterol potlačiť. MŇAÁÁM :-))


  • sjuz, 14. októbra 2010 o 18:38
    energizer - naozaj úžasný recept:)! Dnes som si rozmrazila kolienko, a zajtra idem na to:)!


  • havino, 15. novembra 2010 o 22:08
    zajtra ich pečiem, mam už vykostené 4 predne kolená a samo,že v páci


  • ivosenka, 26. mája 2011 o 14:24
    tak jsem se byla zeptat svého cholesterolu, co on na to...a že prý si mám dělat co chci, že to už dávno vzdal...váhy se raději neptám, ta by jistě měla "blbé kecy"...tak já si budu dělat co chci - chci toto koleno :)))


  • alena45, 26. mája 2011 o 17:43
    Ivosenka, dobré rozhodnutia. Cholesterol je aj tak viac zo stresu a Ty si sa pekne v pokoji rozhodla. V našom veku je dôležitejší kolagén z toho kolena, veď aj ja si to viem vždy takto pokojne zdôvodniť.


  • enerrgizer, 26. mája 2011 o 19:26
    ďakujem :-) aj ja by som si už dal...


  • monika456, 14. mája 2012 o 15:26
    tak a idem si rozmraziť koleno, na toto som čakala už dlho...... perfektné, samé dobré suroviny, tak výsledok musí byť len a len výborný :)


  • modrykamen, 20. novembra 2012 o 05:47
    Recept som objavil až teraz, ale chválim, lebo robím presne tak isto a rímsky hrniec je na nezaplatenie, aj keď varenie trvá trošku dlhšie. Čo je zdravé a čo nie? Nezdravé je nadlabať sa a sadnúť si dofotelky, zdravé je po takomto jedle vstať od stola a ta sa do roboty, napr. rúbať drevo.


  • farbuska, 16. septembra 2013 o 14:16
    Kto royhodol, že koleno je nezdravé? Zdravé koleno je predsa zdravé, iba nezdravé koleno je nezdravé. Ja varím a pečiem iba zdravé kolená.


  • zinnajdha, 18. septembra 2013 o 12:28
    moja mama má 90, je samostatná, zdravá a celý život milovala (stále má rada) slaninu, mastné jedlá...(aj olená ). isteže sa neprejedá a neje ich denne ! Ráno cvičí, chodí na prechádzky a hovorí, že sa jej nechce. Ale ide.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist