Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpili sme na salaši celé ešte mliečne jahniatko, ale mäsko musí ešte dozrieť. Každý rok máme na Veľkú noc na stole pečené jahňacie stehno, tento rok som ho spravila na Chardonnay, citrusoch a bylinkách, úžasne chutilo, pridávam svoj nový recept pre milovníkov jahňacieho mäska.

30 minút
príprava
180 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V tomto recepte som použila celé jahňacie stehno bez kosti z Írska Watergrasshill , ktoré bolo už kuchynsky upravené a pekne uložené v sieťke, nemala som prácu s viazaním do potravinárskeho motúzika, aby pekne držalo tvar počas pečenia, poriadne som ho umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a vložila do pekáča,...
  2. ..očistila som celú hlávku pekného cesnaku, strúčiky som prerezala na polovicu a pomocou ostrého noža som husto našpikovala celé jahňacie stehno cesnakom,...
  3. ...preliala som citónovou šťavou a šťavou z červeného pomaranča, ktorý má výraznejšiu chuť a je oveľa šťavnatejší ako iné pomaranče,...
  4. ...pridala som rozpolené očistené cibule,...
  5. ...stehno som výdatne okorenila z každej strany čerstvo mletým čiernym korením,...
  6. ...pridala som vetvičky čerstvého tymiánu,...
  7. ...čerstvého rozmarínu,...
  8. ...suché biele víno Chardommay - 250 ml, olej, prikryla alobalom a odložila marinovať do chladničky na 24 hodín, tehno som počas tejto doby otáčala v marináde a prelievala marinádou.
  9. Vybrala som stehno z chladničky, zliala som marinádu do hrnčeka, poriadne som celé stehno osolila, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho poopekala z každej strany nad priamym silným plameňom dookola z každej strany, kým sa na povrchu nevytvorila pekná kôrčička, potom so vrátila do pekáča celú marinádu, priliala som opäť 250 ml Chardonnay a časť vývaru z jahňacích kostí...
  10. ...vložila som odokrytý pekáč so stehnom do rúry vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som za občasného podlievania vývarom a vínom a prelievania výpekom do mäkka asi 3 hodiny, počas celého pečenia som ho priebežne otáčala, aby sa rovnomerne prepieklo,vybrala som upečené stehno na dosku, prikryla som ho alobalom, nechala 30 minút odpočívať, potom som ho pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 0,5 cm, výpek som odvarila s malým množstvom vývaru, precedila som ho cez sitko a túto vynikajúcu šťavičku z pečenia som podávala zvlášť v omáčniku, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti.
  11. Podávala som ho horúce na predhriatych tanieroch /dávam ich zohriať do rúry/, podliate vynikajúcou šťavičkou, prílohou boli zemiakové dukáty pečené na masle a k tomu ľadový šalát s paradajkami, pokvapkaný olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  12. Je to vynikajúce jemné jarné jedlo, najmä na Veľkú noc, krásne vonia po cesnaku a čerstvých bylinkách, po víne a citrusoch, prajem Dobrú chuť a krásnu Veľkú noc :-)