Pečené francúzske kura na masle a Chardonnay s pečenými kuriatkami fotorecept
Foto: pusta
Francúzske kura kŕmené kukuricou je úžasné, upiekla som ho na masle a na polosuchom bielom víne spolu s kuriatkami, pretože kuriatka sú huby tuhej Zobraziť celý popisFrancúzske kura kŕmené kukuricou je úžasné, upiekla som ho na masle a na polosuchom bielom víne spolu s kuriatkami, pretože kuriatka sú huby tuhej konzistencie, preto som sa nebála upiecť ich spolu s kuraťom a môžem povedať, že aj pečené sú vynikajúce, nesklamali ma. Kura prevzalo chuť výborného vína a skvelú korenistú chuť delikatesných kuriatok. ktorým práve začala sezóna a často ich používa práve francúzska kuchyňa. Ponúkam recept.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravila som si francúzske kura, ktoré bolo kŕmené kukuricou, už na pohľad vidno, aké je krásne žltučké a ako sa výrazne odlišuje od tých našich v obchodoch, o jeho vynikajúcej chuti sa zmieňovať ani nemusím, mäsíčko jemné, po upečení sa neoddeľuje od kosti, pri nej nie je krvavé a nemá chuť po rybacej múčke, ktorá sa u nás používa v krmive u nás, aby naše kurence rýchlejšie rástli a boli väčšie, kvalita neporovnateľne vyššia a prvotriedna.
-
2
Stehno a prsíčko aj s krídlom som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáčika.
-
3
Kura som poriadne osolila, má silnú vrstvu skvelého mäsíčka, aby sa ochutilo celé.
-
4
Jemne som ho okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
5
Kuriatka som umyla pod tečúcou studenou vodou, aby som ich zbavila nečistôt, nechala som ich poriadne odkvapkať na cedníku z vody.
-
6
Kuriatka som dala do pekáčika, jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som ich, kura soli pustí dosť.
-
7
Pripravila som si biele víno Chardonnay,...
-
8
..podliala som ním kura,...
-
9
...na vrch som dala čerstvé zmäknuté maslo..
-
10
...prikryla som celé alobalom a...
-
11
...piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C 45 minút za prelievania výpekom.
-
12
Potom som odstránila alobal a asi 15 miút som dopiekla kožičku kuraťa pekne do chrumkava, je vidno koľko vynikajúcej voňavej šťavičky sa uvoľnilo a kuriatka sa krásne upiekli a zmäkli.
-
13
Podávala som s dusenou ryžou, chrumkavým jemným hlávkovým , ten sa hodí k tomuto jemnému kuraťu ako masielko najlepšie, pridala som upečené kuriatka, ktoré som hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a podliala vynikajúcou voňavou šťavičkou, mäsíčko prevzalo skvelú chuť vína a kuriatok.
-
14
záber zblíza - jedným slovom je to delkatessa, ktorú vám vrelo odporúčam pripraviť. :-) Kuriatka sú vynikajúce mäsité, príjemne korenisté huby, dužina kuriatka má veľmi tuhú konzistenciu a preto aj ťažšie stráviteľné, sú veľmi vyhľadávanou pochúťkou na západe Europy, najmä vo Francii, sú rozšírené na celom svete, rastú v machu alebo medzi lístím ako v ihličnatých, tak aj v listnatých lesoch vo veľkých húfoch na celom svete, sú veľmi vysoko cenené, dokonca v západnej Europe vyhľadávanejšie ako hríb smrekový, dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby, hmyz ich takmer neznehodnocuje, ich sezóna je od mája do novembra.
som rada, že už sú foto zase lepšie. :-)
ja som kúpila kuriatka za slušnú cenu, boli lacné a v akcii. teda to je u váás pekne predražené. vieš uvažovala som o estragone, čerstvý ešte nemám doma a sušený by som pridala do smotanovej omáčky, ak by som v nej dusila kura a aj kuriatka. do pečeného mi akosi nepasoval.
teší ma, že sa ti receptík páči a poteší ma, ak vyskúšaš,aj ked niečo zmeníš. :-)
dakujem za uznanie.
dakujem veľmi pekne.
dakujem.
sušené za 4,79 za 30 gramov.
videla som podobný recept s pečenými kuriatkami v mojej francúzskej kuchárkeF, zatiaľ najlepšej akú mám, Francouzská kuchyně od Jany Martinicovej.
som rada, že sa ti môj receptík páčia je podľa tvojho gusta, veľmi vtipne si napísala" kuriatko s kuriatkom" :-)))
dakujem ti za uznanie receptu i pochvalu fotiek, potešila si ma.
Francúzske kukuričné kurča bez drobov /pod týmto názvom/ kúpiš teraz aktuálne v metre za 5,75 euro za 1 kg.
samozrejme, že chutia lepšie, ako tie naše, inak by som znovu nekupovala :-)
tieto a aj baby kura vrelo odporúčam.
dakujem za milú pochvalu receptu.
prepáč, opravujem tvoj nick.
pusta, 8. februára 2014 o 04:40
P.S.:@Iba , budeš sa čudovať, ale mne samotnej tých 50e mesačne na stravu bohate stačí a to bez pomoci nikoho, :-) a budeš sa čudovať ešte viac, mnohým musí stačiť aj menej a nie je ich málo.
hovorí z teba zlosť, zatrpknutosť a závisť - išlo ti len o rýpanie a o nič iné :-)
kedysi u mojej drahej babičky tak vyzerali všetky kurčatá, boli kŕmené výlučne kukuricou alebo obilným zrnom, žiadna kŕmna zmes s rybacou kostnou múčkou, to bolo neprípustné, tie kukuričné boli také krásne žltučké, aj kačky a husi. to vieš, domáce :-)
dnes také ešte má môj priateľ doma a ešte niekde na dedinách sa také nájde, ale to musíš vedieť u koho.
dakujem za pochvalu.
A ne musím čudovať ,myslím,že rýpať vy, a nielen do mňa:-(
DDDDD, viem, že to dráždi mnohých, ale pravý dôvod nezradím :-)
neuveríš, ale môj posledný mesačný nákup je 47,09 euro.
ušetrila som a zase nakúpim lacnejšie, už mám vyhliadnuté pochúťky.
ak chceš, odfotím blok a pridám foto.
ty sám vieš najlepšie, že jedna žena musí /mala by/vedieť hospodáriť, viem, že ty hospodáriť vieš.
čakala som, že povieš niečo k receptu a ty nič.
my dvaja sa s @2010 už takto prekárame nejaký ten piatok, takže to viem určite.
a verím, že u vás doma sú len také kurčatá, ako si napísala.
ešte raz ti dakujem za pochvalu, vážim si to.
úprimne ti dakujem.
ps: kura vyzera fantasticky, ponukla by som sa...
ver mi, že časom sa to naučíš aj ty, nezúfaj - dá sa to. treba mať skúsenosti a chce to čas. prídeš na to sama.
robím len jeden nákup za mesiac, mám veľký mrazák a veľkú chladničku,dobrú špajzu. varím denne a viem, čo budem variť.
som rada, že sa ti môj recept páči, a teba by som vždy rada ponúkla :-)
dakujem za pochvalu.
to francúzske kura ma vyšlo na 5 e/kg v metre a nespotrebujem ho celé, mám na 3x.
ak si naozaj veľmi nespokoný, tak ok, zverejním, môj priateľ je milionár, robím to s jeho súhlasom :-)
neuveríš, živím sa sama :-) viac ti nepoviem, keby si sa rozglejil :-)))
občas mu píšeš, len nevieš o tom :-)
a už nerieš!!! je to moja vec. vraj nezávidiš...
dá sa kúpiť aj lacno, len musíš vedieť kde, môj drahý, ak je to. :-)
hej, učím sa a snažím sa :-) však vieš, kto mi radí a dobre.:-)))
preto na framcúzskom víne, lebo Cardonnay je francúzska odroda hrozna, je jedno, kde sa pestuje, vždy bude francúzske, či v Austrálii, Kalifornii, na Slovensku,...inde. táto odroda sa rozšírila do celého sveta,tak som to myslela.
ak som sa pomýlila,tak sorry:-)
dakujem za tvoje milé uznanie, vážim si to.
teda austrálske, kalifornské víno chardonnay a, atd.
dakujem za link, môžeš si ho objednať.
dakujem za link, môžeš si ho objednať.
mám tu aj veľmi veľa celkom obyčajných a lacných receptov, a čo myslíš, kto ich zje, ak nie ja.
nie nežartovala som. nie je to žiaden vtip.
nechápem, prečo si na mňa tak nabrúsená, vypisuješ si o mne v TS, nespomínam si, že by som mala s tebou nejaké nedorozumenie. nehovor, že nie si, všimla som si to už od februára. okrem toho ty varíš výborné a aj finančne náročné jedlá, tak nehraj sa na chudobnú a neplač.. ja si myslím, že jednoducho vieš gazdovať, tak porad tým, čo to nevedia.
prajem ti tiež pekný večer.
nezávid, ja tebe nezávidím nič. boli časy, ked si pochybovala o tom, že môj priateľ vôbec existuje a vidíš, existuje.
áno, víno na obrázku je polosuché a v recepte tiež. ukáž mi, kde som písala, že veľmi suché :-) také ani nepoznám, nemusím poznať všetko.
a myslíš, že ak odfotím inú fľašu toho istého vína, tak bude vyzerať ináč.? nuž a koľko som ho kúpila, to ti predsa nemusím hovoriť, ale nekúpila som iba jednu fľašu, môžeš si tým byť istá a nekúpila som ju niekedy teraz, ale v roku 2006.
nie nekúpil mi môj priateľ celú basu Chardonnay, on má oveľa luxusnejšiu vinotéku. toto je moje víno, ja som si ho kúpila. čo ťa na tom dráždi? ved ty máš na to, tak si ho kúp tiež a var na ňom, nič ti v tom nebráni. tiež varíš aj dosť finančne nákladných a vynikajúcich receptov.
máš môj úprimný obdiv.
prajem ti pekný večer a spokojnú dobrú noc.
ani ti to hovoriť nemienim.
nehnevaj sa na mňa, ale ja som tomu, že dostávaš 200 euro na materskej nie na vine, okrem toho máš aj domáce produkty a pomôžu ti aj rodičia. to nie je odo mňa výčitka, len púhe konštatovanie.
väčšina z nás také obdobie ako ty musela prekonať a prekonala.,
nech sa ti darí!!! úprimne ti to prajem.
nerozumiem však, že ak niekto uráža mňa, prečo by som to mala nechať len tak. ale nie vždy sa udržím a vrátim mu to, stane sa, že aj s úrokami. viem, že to nie je pekné, ani mne sa to nepáči.
pozri, ak dám akýkoľvek recept, tak sa tam také jedovaté komenty vždy objavia.
okrem toho, nevarím tieto finančne náročnejšie jedlá denne, mám ich už nafotených veľa už dávnejšie a pridávam ich, ked mi to vyhovuje.
ak sa zamyslíš, tak ani nie je možné také variť denne.
pridávam ich preto, že sú aj takéto lepšie a sviatočné recepty. a vidíš, diskusie nie sú o kvalite toho dobrého receptu, ale o tom, koľko to stojí a kde som na to vzala, rozoberá sa moje súkromie, čo sa mne naozaj nepáči, nikoho do toho nič nie je a nemienim nikomu nič vysvetľovať. videla si, že ak mi niekto slušne napíše, že by som mu neodpovedala slušne, ak sa spýta, že by som mu slušne nevysvetlila niečo v postupe a neporadila? sú tu aj od iných autorov veľmi drahé recepty s luxusnými surovinami, väčšinou u mužov, ale nevšimla som si, že by ich niekto bral za to na zodpovednosť alebo ich rozoberal.
neuverím nikomu, že si lepšie nikdy neuvarí, len že taký recept nepridá.
neklamala som ťa, či už veríš, či nie. tiež som si užila svoje a naučila som sa vychovala som dvoch synov a nebolo to med lízať.
pusta, dnes 16:43
@lucynka , viem, ale toto víno je naozaj veľmi suché kvalitné, bežne ani nedostaneš a je aj riadne drahé, používam výhradne na varenie.
ak si to nepamätáš, tak odporúčam zvýšiť dávku halušiek s vajcom, zrejme ich nekonzumuješ v takom množstve ako si odporúčala ostatným :-)
ešte malé odporúčanie, keď už si si vyčistila obrazovku na mobile, prečo neodfotíš to úžasné Chardonnay ročník 2006 aj pri tanieri s jedlom... mimochodom máš ho pri viacerých jedlách a vždy len tú istú fotku- tú istú fľašu... to si niekde okopčila na webe???
ja nepijem, som abstinent, víno používam výhradne na varenie. :-)
takže to vysvetľuje hádam to ostatné., na čo si sa pýtala.
skús nájsť tú moju fľašu Chardonnay na webe, ja som ju "neokopčila", ako si sa vyjadrila, ja ju skutočne mám, čiže nepotrebujem kopírovať. :--)
moje návštevy väčšinou zvyknú víno doniesť, také, aké majú radi a pre nich sa otvorí práve také, ev. niektoré z mojich. nevidím dôvod, prečo by som mala fotiť aj pri jedle :-) fotím zásadne len jedlo samotné, nie svoj byt a čo doma mám dona, či aké vybavenie a iné.
a to, čo som písala pri haluškách s vajcom, to je biochemicky i medicínsky, absolútna pravda :-)
máš ešte nejaký problém, chceš ešte niečo rozpitvávať? už sa netráp toľko. idem, nám beži finále X - faktor finále, prepáč. dakujem za tvoju milú pozornosť.
Dobrú noc ti prajem.
áno, máš pravdu , komentár o 16, 43 má byť správne: ..."veľmi kvalitné suché"...
aj teba prajem dobrú noc.
dobrú noc aj tebe prajem.
dakujem za pochvalu.