Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Baby kuriatko síce nie je lacné, ale je mimoriadne chutné, raz za čas - prečo nie? Naplnila som ich pod kožou na prsiach bylinkovým maslom, do vnútra som dala zvyšok masla a citrón pokrájaný na dieliky, chrbát som obalila v bakoňskej slanine a upiekla som ich na lôžku zo zemiakov, spolu s prekrojenou hlavičkou cesnaku a pokrájanými šalotkami. Bola to lahôdka z môjho nedeľného pohodlného varenia, na ktorej sme si úžasne pochutnali. :-) Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou.

2
porcie
20 minút
príprava
20 + 30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Baby kuriatka som očistila, umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
  2. ..osolila zvnútra i zvonka, nechala som ich odpočívať.
  3. Zatiaľ som pripravila všetko ostatné, nastrúhala som kôru z Bio citrónov,...
  4. ....rozkrojila som cesnak na dve polovice, odstránila som predtým vrchné šupky.
  5. Citróny som pokrájala na 8 dielikov, predtým som odkrojila oba konce.
  6. Do misky som dala nastrúhanú citrónovú kôru a tymián, použila som sušený,...
  7. ...posekanú čerstvú petržlenovú vňať a pokrájanú pažítku, mala som mrazenú,...
  8. ..pridala som posekanú bazalku, mala som mrazenú, čerstvé zmäknuté maslo, soľ,...
  9. ...všetko som spolu zmiešala vidličkou, bylinkové maslo bolo hotové. Bylinky môžete rôzne kombinovať podľa vlastných možností a vašej chute
  10. Pokrájala som šalotky a očistila zemiaky, ktoré som pokrájala na krížalky.
  11. Prstami rúk som opatrne uvoľnila kožu nad prsíčkami a vzniknutý voľný priestor som naplnila bylinkovým maslo, zvyšok masla som vložila do brušnej dutiny,...
  12. ..do ktorej som dala aj pokrájané dieliky citróna, posolila som ešte stehná kurčiatka.
  13. Na spodok pekáčika som rozložila zemiaky, šalotky a cesnak.
  14. Na tento základ som položila baby kurčiatko, každé v osobitnom pekáčiku, prsiami nadol.
  15. Pripravila som Bakoňskú slaninu,...
  16. ...ktorou som obalila chrbátik baby kuriatka.
  17. Vložila som piecť odokryté do trúby vyhriatej na 170 stupňov C, po 20 minútach, ked sa slanina trošku opiekla, som baby kuriatko otočila prsiami nahor, pomašľovala som ho olivovým olejom, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
  18. ...a piekla som ho ešte 30 minút do peknej zlatohnedej farby a chrumkavej kožičky, všetko sa upieklo naraz.
  19. Na jednu osobu som podávala jedno celé baby kuriatko so zemiakmi, s upečeným cesnakom, šalotkami, citrónom, ktorý mierne skaramelizoval a chrumkavou slaninkou.
  20. Celkový pohľad: Baby kuriatko je veľká lahôdka, týmto spôsobom pripravené má na povrchu chrumkavú krásne vypečenú kožičku, pod ktorou je šťavnaté jemnučké mäkkučké mäsíčko, výborne premastené bylinkovým maslom a bakoňskou slaninkou, zároveň perfektne ochutené a voňavé po cesnaku a citróne. Prekrojený upečený cesnak je mäkkučký, dá sa ľahko vybrať zo šupiek a má príjemnú nasládlú chuť bez prenikavej pôvodnej ostrosti, tá sa stratila pečením