Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Pani Jeseň je tu zas. My sme ju privítali typickým slovenským jesenným nedeľným obedom : pečenou kačicou a červenou kapustou. Ten môj spôsob prípravy vám predkladám.

6
porcií
60 minút
príprava
210 minút
na 170 °C

Postup

  1. Kačicu očistíme, umyjeme, osušíme a deň vopred nasolíme. Na druhý deň ju opláchneme od soli a znovu trochu nasolíme. Do "bruška" dáme celé jablko.
  2. Kačicu vložíme do pekáča(ja používam ťažký liatinový s príklopom) prsiami dole, posypeme koreninami, porezanou cibuľou a cesnakom. Podlejeme veľmi málo vodou, prikryjeme a vložíme piecť do vyhriatej rúry.
  3. Pečieme veľmi pomaly. Po hodine pečenia kačicu otočíme a prikrytú pečieme ďalej. Poliať stačí po ďalšej hodine. Pečieme ešte hodinu, masť zlejeme, polejeme mliekom a odokrytú dopečieme do červena ďalšiu asi 1/2 hodinu. Mliekom potierame po 15 minútach.Celé pečenie trvá teda asi 3a1/2 hodiny. Potom už len necháme odstáť asi 20min., jabĺko vyberieme, môžeme postrihať a podávať.
  4. Kým sa nám pečie kačica, pripravíme si prílohu. Kapustu pstrúhame alebo porežeme na tenké rezance. Vo väčšom hrnci skaramelizujeme na miernom ohni cukor do zlatista. Odstavíme, stále miešame a pomaličky(takmer po lyžiciach) pridávame vodu(asi 1a1/2dl). Pri takomto postupe nám karamel vôbec nestvrdne a nemusíme zdĺhavo rozpúšťať cukrové kamene.
  5. hrniec vrátime na šporák, pridáme kapustu, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, rascu, bobkový list a dusíme do mäkka. Po 20 minútach pridáme ošúpané a na tenké plátky postrúhané jablká. Dusíme ďalej a ak je treba podlejeme vodou. Kapusta sa však musí dusiť, nie variť vo vode, takže s vodou opatrne. Trvá to aj hodinu, čo závisí od tvrdosti kapusty. Potom pridáme ocot a postrúhaný zemiak na zahustenie. Takto pripravujem kapustu stále a je naozaj výborná. Dnes som podľa receptu na Vareche od Sovky na záver pridala 2PL ríbezľového džemu(domáci miešaný z čiernych a červ. ríbezlí) a to dodalo kapustičke ešte zaujímavejšiu chuť. Môžem len doporučiť. Neriskovala by som s menej kvalitný kúpený džem. Najlepšiu chuť však získa kapusta až omastením výpekom z kačice. Žiadna iná masť tam nieje.
  6. Ako ďaalšia príloha sa hodia lokše, knedlík alebo zemiaky. Keďže lokše sme mali predvčerom a knedlík veľmi neobľubujeme, zvolili sme malé celé zemiaky povarené 5 minút a potom posypané drvenou rascou, omastené masťou z kačky, pečené pri kačke na inej úrovni asi 1/2 až 3/4 hodiny.
  7. Chrumkavá kačica je pripravená, lahodná kapusta a opečené zemiačky tiež, môžeme servírovať. Ak si pripravíte toto chutné jedlo, tak vám prajem DOBRÚ CHUŤ! P.S. Pozor, s mierou, veľmi dobré, ale aj veľmi ťažké jedlo!