Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše

Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše
Foto: elysa
elysaElysa, recept pridal: 2. júna 2013 14:13Ďalšie jeho recepty

Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz za rok a patrične si ju vychutnáme...

Suroviny

6-8
porcií
240
minút
príprava
200
minút
na 160+200 dopekanie °C

Postup prípravy receptu

Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 1

Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 2

Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 3

Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 4

Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 5

Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 6

Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 7

Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 8

Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 9

Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 10

Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 11

Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 12

Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 13

Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 14

Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

36 komentárov k receptu
  • izabella929, 2. júna 2013 o 14:44
    nádherné a veľmi chutné jedlo...lokše...krása...)


  • luss44, 2. júna 2013 o 15:06
    ešteže nie som hladná, inak za seba neručím pri týchto fotkách.... slávnostný a výdatný obed ste teda mali


  • abdul, 2. júna 2013 o 15:15
    Nech žije diéta. Fandím takýmto skvostom.


  • zdenka1009, 2. júna 2013 o 15:30
    Hádam ste niečo oslavovali,... krásne,poctivo pripravený nedeľný obed...dúfam,že manžel umyl riad a uvaril ti kávičku...všetko domáce je najlepšie na svete :-)


  • katkat, 2. júna 2013 o 15:31
    toto sa nerobiiii, ja som hus jedla tak raz v zivote a budem rada, ak sa este niekedy pritrafi... mnaam :)


  • afataga, 2. júna 2013 o 15:42
    suhlasim, ozaj paradny obed, hus som nejedla asi sto rokov :-) ja mam ale radsej cervenu kapustu, tak uz podla vkusu kazdeho sudruha :-)


  • angast, 2. júna 2013 o 17:33
    Fantázia !!! Perfektný celý obed. Hussička , kapustička i parádna domáca knedla. Radosť na to pozerať a ešte väčšia byť pri tom.


  • margaretka28, 2. júna 2013 o 17:39
    nech žije pravá slovenská kuchyňa a recepty starých materí !! paráda:-)


  • pusta, 2. júna 2013 o 17:52
    narobila si sa riadne, ale výsledok úžasný.


  • cesminaz, 2. júna 2013 o 19:05
    eeejha...mnami ;-) ja lubim pecenu hus a kacku,no mojim detom to mäso nechuti :-( neviem preco...takze u nas tak casto nieje toto mäsko..


  • elysa, 2. júna 2013 o 20:42
    ďakujem za nahliadnutie...:) veru- "gule" sme mali za ušami... hus má mäsko famózne...slovenská kuchyňa nám tiež chutí najviac... @pusta tá lopota v kuchyni stála zato, pre mňa je varenie relax...:)


  • tiginko, 2. júna 2013 o 22:00
    no to si si teda dala poriadnu fušku, ale výsledok je perfektný. Stará dobrá husacia klasika.


  • mesiar50, 2. júna 2013 o 22:04
    Parádička,paráda.Pekne popísaný postup,foto tiež ok..
    a samotné jedlo je suprové


  • irenaw, 2. júna 2013 o 23:31
    ja najradšej kačku, ale hus je v tesnom závese ;-) a ešte aj lokše, veľká dobrota


  • ariela6, 2. júna 2013 o 23:39
    ješinku ako som to čitala tak som ledva slinky preglgala hoc je už poriadne neskoro tak by som si teda dala s tej husacinky aj lokše aj knedle a kapustu ale takto asi pojdem hladna spat bude to pre moje zdravie lepšie


  • sracz, 3. júna 2013 o 00:33
    !!! Sssssssuper => vynikajúca bodová diéta!!! Ďakujem Ti za tento voňavý rcp milá @elysa a vrelo odporúčam zaradiť aj do kategórie "redukčné diéty"!


  • boxik, 3. júna 2013 o 10:38
    Vynikajúce a lákavé jedlo, len mi trošku pripadá barbarské to rozloženie húsky na molekuly, porcie, pred pečením pretože ten obrad porcovania pečenej v celku je na nezaplatenie.


  • janger, 3. júna 2013 o 21:14
    Ozaj si spravila knedle-krasavice! Super. A vyborny popis na vsetko, kompletny, paradny obed.


  • esi, 31. augusta 2013 o 09:01
    neviem aký máš parák a hrniec v ktorom to robíš. Ja mám vždy len okrúhlu knedľu. Chcem aj ja takú ako ty.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 17 komentárov)
  • elysa, 31. augusta 2013 o 10:26
    @esi mám obyčajný guľatý hrniec aj parák- knedľu jednoducho formujem do valca a uložím do stredu naolejovaného paráka...:)


  • mariakristina, 31. augusta 2013 o 20:45
    super napísaný a nafotený postup. Pavlove reflexy potvrdené. Vďaka.


  • janocka84, 2. septembra 2013 o 20:27
    5 hviezdiciek :D:D:D no parada..ja som este hus nikdy nepiekla a bojim sa ci by som to zvladla, ale dali ste taky pekny popis, ze mozno sa tento rok aj odvazim, akurat ide sezona :D:D:D a lokse skusim urcite...MŇAAAAAAAAAAAM...už teraz sa teším


  • elysa, 3. septembra 2013 o 19:51
    @janocka84 ďakujem za komentár, a ak sa odhodláš, tak nech sa vydarí:-))


  • mariana33, 6. októbra 2013 o 09:35
    práve ju dávam piecť...už sa nám zbiehajú slinky:o)


  • pedrobn, 17. novembra 2013 o 17:25
    zajtra kupujem domacu ,ale budem ju piect v celku


  • alex37, 16. marca 2014 o 20:23
    @elysa , hus upečená, len som zle naštudovala rcpt, o 12h. státí v soli a stála dlhšie, takže trocha slaná /moja chyba/ ale už je po nej, s knedľou a červenou kapustou :-) aj polievka z drobkov, a ostatných častí bola výborná, a drobky zmiešané s ryžou tiež nemali chybu. Pečenie tri hodiny + 20min, ako si odporúčala potrebné.



  • elysa, 16. marca 2014 o 20:28
    @alex37 som rada, že chutilo, na slanosť zaberá pohár bieleho :)


  • eviana, 16. marca 2014 o 20:29
    @elysienka vďaka @alex a jej krásnej foto pečenej húsky som k Tvojmu krásny recepis prišla ako slepá hus k zrnu... veeeelice chválim, takéto ja veľmi môžem a tie lokše veru skúsim podľa Teba aj ja - aj u Teba aj u @alex by mi veľmi chutilo... a nielen pre výborné jedlo, ale aj pre skvelú spoločnosť... krása :)


  • babkamt, 16. marca 2014 o 20:30
    Parádny obed. Aj keď pracný , no určite sa oplatilo stráviť celé doobedie v kuchyni. Až sa mi slinky zbiehajú. 5 *


  • eviana, 16. marca 2014 o 20:32
    @elysienka čítam čo som napísala... tak nielen slepá ale aj blbá hus, skloňovanie ako mongodán :)


  • elysa, 16. marca 2014 o 20:36
    @babkamt pochvalu od Teba- skúsenej gazdinky si veľmi vážim, varíš podobne ako varila moja mamka :), @eviana alex37 som presvedčená o tom, že by sme to "rozbalili".. :-P


  • alex37, 16. marca 2014 o 20:54
    ...dievčatá bolo veru aj vínečko k tej húske, fajné črvené, a ako aperitív sme dali dedov "orechový", fajný dlhý slávnostný obed to bol dnes :-) a o tom že by sme to rozbalili vôbec nepochybujem ;-)


  • veronika353, 16. apríla 2014 o 08:48
    Husa už je v mrazáku,rozdělila jsem ji na polovičky,je dost velká.Ukládám si tento recept a upeču podle něho,husu jsem už dlouho nepekla a nerada bych to pokazila,držte mi palce!


  • elysa, 16. apríla 2014 o 19:02
    @veronika353 tak držím palce, nech Vám chutí...


  • veronika353, 21. apríla 2014 o 07:33
    Tak včera jsme měli taky parádní oběd,husu jsem pekla na 150 stupňú asi 4 hodiny,z polovičky jsem měla asi litr tuku.Celá husa měla asi 7 kg.Slaná byla tak akorát,no prostě paráda!Akorát ty lokše jsem nedělala,ale k té druhé polovičce určitě budou:-)))


  • elysa, 21. apríla 2014 o 09:32
    som rada @veronika353 ,že ste si pochutnali :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist