Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše

Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše
Foto: elysa
elysaElysa, recept pridal: 2. júna 2013 14:13Ďalšie jeho recepty

Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz za rok a patrične si ju vychutnáme...

Suroviny

6-8
porcií
240
minút
príprava
200
minút
na 160+200 dopekanie °C

Postup prípravy receptu

1

Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 1

2

Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 2

3

Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 3

4

Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 4

5

Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 5

6

Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 6

7

Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 7

8

Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 8

9

Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 9

10

Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 10

11

Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 11

12

Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 12

13

Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 13

14

Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 14

15

Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 13 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 2. júna 2013 o 14:44
    nádherné a veľmi chutné jedlo...lokše...krása...)


  • luss44, 2. júna 2013 o 15:06
    ešteže nie som hladná, inak za seba neručím pri týchto fotkách.... slávnostný a výdatný obed ste teda mali


  • abdul, 2. júna 2013 o 15:15
    Nech žije diéta. Fandím takýmto skvostom.


  • zdenka1009, 2. júna 2013 o 15:30
    Hádam ste niečo oslavovali,... krásne,poctivo pripravený nedeľný obed...dúfam,že manžel umyl riad a uvaril ti kávičku...všetko domáce je najlepšie na svete :-)


  • katkat, 2. júna 2013 o 15:31
    toto sa nerobiiii, ja som hus jedla tak raz v zivote a budem rada, ak sa este niekedy pritrafi... mnaam :)


  • afataga, 2. júna 2013 o 15:42
    suhlasim, ozaj paradny obed, hus som nejedla asi sto rokov :-) ja mam ale radsej cervenu kapustu, tak uz podla vkusu kazdeho sudruha :-)


  • angast, 2. júna 2013 o 17:33
    Fantázia !!! Perfektný celý obed. Hussička , kapustička i parádna domáca knedla. Radosť na to pozerať a ešte väčšia byť pri tom.


  • margaretka28, 2. júna 2013 o 17:39
    nech žije pravá slovenská kuchyňa a recepty starých materí !! paráda:-)


  • pusta, 2. júna 2013 o 17:52
    narobila si sa riadne, ale výsledok úžasný.


  • cesminaz, 2. júna 2013 o 19:05
    eeejha...mnami ;-) ja lubim pecenu hus a kacku,no mojim detom to mäso nechuti :-( neviem preco...takze u nas tak casto nieje toto mäsko..


  • elysa, 2. júna 2013 o 20:42
    ďakujem za nahliadnutie...:) veru- "gule" sme mali za ušami... hus má mäsko famózne...slovenská kuchyňa nám tiež chutí najviac... @pusta tá lopota v kuchyni stála zato, pre mňa je varenie relax...:)


  • tiginko, 2. júna 2013 o 22:00
    no to si si teda dala poriadnu fušku, ale výsledok je perfektný. Stará dobrá husacia klasika.


  • mesiar50, 2. júna 2013 o 22:04
    Parádička,paráda.Pekne popísaný postup,foto tiež ok..
    a samotné jedlo je suprové


  • irenaw, 2. júna 2013 o 23:31
    ja najradšej kačku, ale hus je v tesnom závese ;-) a ešte aj lokše, veľká dobrota


  • ariela6, 2. júna 2013 o 23:39
    ješinku ako som to čitala tak som ledva slinky preglgala hoc je už poriadne neskoro tak by som si teda dala s tej husacinky aj lokše aj knedle a kapustu ale takto asi pojdem hladna spat bude to pre moje zdravie lepšie


  • sracz, 3. júna 2013 o 00:33
    !!! Sssssssuper => vynikajúca bodová diéta!!! Ďakujem Ti za tento voňavý rcp milá @elysa a vrelo odporúčam zaradiť aj do kategórie "redukčné diéty"!


  • boxik, 3. júna 2013 o 10:38
    Vynikajúce a lákavé jedlo, len mi trošku pripadá barbarské to rozloženie húsky na molekuly, porcie, pred pečením pretože ten obrad porcovania pečenej v celku je na nezaplatenie.


  • janger, 3. júna 2013 o 21:14
    Ozaj si spravila knedle-krasavice! Super. A vyborny popis na vsetko, kompletny, paradny obed.


  • esi, 31. augusta 2013 o 09:01
    neviem aký máš parák a hrniec v ktorom to robíš. Ja mám vždy len okrúhlu knedľu. Chcem aj ja takú ako ty.


  • elysa, 31. augusta 2013 o 10:26
    @esi mám obyčajný guľatý hrniec aj parák- knedľu jednoducho formujem do valca a uložím do stredu naolejovaného paráka...:)


  • mariakristina, 31. augusta 2013 o 20:45
    super napísaný a nafotený postup. Pavlove reflexy potvrdené. Vďaka.


  • janocka84, 2. septembra 2013 o 20:27
    5 hviezdiciek :D:D:D no parada..ja som este hus nikdy nepiekla a bojim sa ci by som to zvladla, ale dali ste taky pekny popis, ze mozno sa tento rok aj odvazim, akurat ide sezona :D:D:D a lokse skusim urcite...MŇAAAAAAAAAAAM...už teraz sa teším


  • elysa, 3. septembra 2013 o 19:51
    @janocka84 ďakujem za komentár, a ak sa odhodláš, tak nech sa vydarí:-))


  • mariana33, 6. októbra 2013 o 09:35
    práve ju dávam piecť...už sa nám zbiehajú slinky:o)


  • pedrobn, 17. novembra 2013 o 17:25
    zajtra kupujem domacu ,ale budem ju piect v celku


  • alex37, 16. marca 2014 o 20:23
    @elysa , hus upečená, len som zle naštudovala rcpt, o 12h. státí v soli a stála dlhšie, takže trocha slaná /moja chyba/ ale už je po nej, s knedľou a červenou kapustou :-) aj polievka z drobkov, a ostatných častí bola výborná, a drobky zmiešané s ryžou tiež nemali chybu. Pečenie tri hodiny + 20min, ako si odporúčala potrebné.




  • elysa, 16. marca 2014 o 20:28
    @alex37 som rada, že chutilo, na slanosť zaberá pohár bieleho :)


  • eviana, 16. marca 2014 o 20:29
    @elysienka vďaka @alex a jej krásnej foto pečenej húsky som k Tvojmu krásny recepis prišla ako slepá hus k zrnu... veeeelice chválim, takéto ja veľmi môžem a tie lokše veru skúsim podľa Teba aj ja - aj u Teba aj u @alex by mi veľmi chutilo... a nielen pre výborné jedlo, ale aj pre skvelú spoločnosť... krása :)


  • babkamt, 16. marca 2014 o 20:30
    Parádny obed. Aj keď pracný , no určite sa oplatilo stráviť celé doobedie v kuchyni. Až sa mi slinky zbiehajú. 5 *


  • eviana, 16. marca 2014 o 20:32
    @elysienka čítam čo som napísala... tak nielen slepá ale aj blbá hus, skloňovanie ako mongodán :)


  • elysa, 16. marca 2014 o 20:36
    @babkamt pochvalu od Teba- skúsenej gazdinky si veľmi vážim, varíš podobne ako varila moja mamka :), @eviana alex37 som presvedčená o tom, že by sme to "rozbalili".. :-P


  • alex37, 16. marca 2014 o 20:54
    ...dievčatá bolo veru aj vínečko k tej húske, fajné črvené, a ako aperitív sme dali dedov "orechový", fajný dlhý slávnostný obed to bol dnes :-) a o tom že by sme to rozbalili vôbec nepochybujem ;-)


  • veronika353, 16. apríla 2014 o 08:48
    Husa už je v mrazáku,rozdělila jsem ji na polovičky,je dost velká.Ukládám si tento recept a upeču podle něho,husu jsem už dlouho nepekla a nerada bych to pokazila,držte mi palce!


  • elysa, 16. apríla 2014 o 19:02
    @veronika353 tak držím palce, nech Vám chutí...


  • veronika353, 21. apríla 2014 o 07:33
    Tak včera jsme měli taky parádní oběd,husu jsem pekla na 150 stupňú asi 4 hodiny,z polovičky jsem měla asi litr tuku.Celá husa měla asi 7 kg.Slaná byla tak akorát,no prostě paráda!Akorát ty lokše jsem nedělala,ale k té druhé polovičce určitě budou:-)))


  • elysa, 21. apríla 2014 o 09:32
    som rada @veronika353 ,že ste si pochutnali :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist