Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše

elysaElysa, 38 ročná žena, 2. júna 2013 14:13
Ďalšie jej recepty »

Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokšeFoto: elysa

Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz za rok a patrične si ju vychutnáme...

6-8
porcií
240 min
príprava
200 min
na 160+200 dopekanie °C

Suroviny

1 ks
1 kg
1 PL
Dusená kapusta:
700 g
2 čl
1 ks
1 PL
3 PL
podľa potreby
Parené knedle:
500 g
2 ks
2 čl
3 dl
30 g
1 čl
Lokše:
600 g

Postup prípravy

  1. 1

    Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 1
  2. 2

    Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 2
  3. 3

    Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 3
  4. 4

    Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 4
  5. 5

    Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 5
  6. 6

    Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 6
  7. 7

    Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 8
  9. 9

    Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 9
  10. 10

    Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 10
  11. 11

    Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 11
  12. 12

    Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 12
  13. 13

    Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 13
  14. 14

    Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 14
  15. 15

    Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 15
ohodnoť recept:
Hlasovalo 19 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist