Patizónový aromatický koláč

sweetlaab - fotkasweetlaab, 12. septembra 2015
Patizónový aromatický koláč
Foto: sweetlaab

Tento koláč sa pripravuje podobne ako tekvicový koláč, len tekvica je nahradená patizónom odtrhnutým priamo v našej záhrade. Pre tých, ktorí dávajú prednosť Zobraziť celý popisTento koláč sa pripravuje podobne ako tekvicový koláč, len tekvica je nahradená patizónom odtrhnutým priamo v našej záhrade. Pre tých, ktorí dávajú prednosť fitnes štýlu, plnotučné mlieko s gréckym jogurtom bez tuku nahradilo smotanu v klasickom recepte. Koláč je ľahký, mierne sladký, ochutený aromatickým korením. Viac detailov a patizónových receptov pozri na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/09/aromatic-pattypan-squash-pie- patizonovy.html

12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g maslové domáce
Plnka:
2 ks stredný
1/2 hrnček
1 PL
2 ks
4 ks
1/2 hrnček
150 g
2 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL nastrúhaný
1/4 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Rozrežte patizón na polovicu. Odstráňte kožu, vyberte vnútro a vyhoďte semená. Nakrájajte patizón na 3-cm kocky a nad parou v nádobe s trochu vody na dne uvarte do mäkka (odstráňte šťavu pred použitím ).

  2. 2

    Medzitým rozvaľkajte lístkové cesto a vyplňte ním okrúhlu koláčovú formu (27 cm), ktorú ste pred tým pomastili a pomúčili hrubou múkou, konce cesta zrežte s ozdobným nožom. Vidličkou prepichnite cesto, predpečte v predhriatej rúre pri 150 - 170 °C , po dobu 5 - 10 minút, sledujte cesto a vyberte z rúry ak cesto začne sa nafúkavať.

  3. 3

    Pomocou formičky - piestového vypichovača - spravte niekoľko dekorácií (listy, plody, zelenina), zo zvyšku cesta, dajte na pomastený plech, potrite s bielkom (alebo žĺtkom), a pečte pri 180 °C do zlatista.

  4. 4

    Rozmixujte mäkký patizón s ponorným mixérom na hladké pyré. Pridajte cukor, škrob, koreniny. Potom vmiešajte jogurt a mlieko. Nakoniec, vyšľahajte vajcia a jemne vmiešajte.

  5. 5

    Nalejte hmotu do vopred predpečeného koláčového obalu. Pečte pri vysokej teplote 200 °C po dobu 15 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C . Pečte 45 až 55 minút, alebo kým nôž v strede koláča vyjde z cesta čistý.

  6. 6

    Vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť v otvorenej rúre na mriežke. Koláč z rúry bude nafúknutý (z kysnutia vajec), a bude sfúknutý keď vychladne. Ozdobte pečivo lístkami z cesta (alebo ovocím, zeleninou z cesta) a podávajte chladené.

  7. 7

    Tip: Ak uprednostňujete klasický koláč, tak použite 1 hrnček smotany na šľahanie 33% namiesto mlieka a jogurtu, a 3 celé vajíčka

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia