Patizón a la Ufo fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 7. augusta 2010
Patizón a la Ufo (fotorecept)
Foto: alexdidi

Lahodné a zaujímavé jedlo letných dní.

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
300 g
2 ovály
1 ks
1 ks
1 strúčik
1 PL
Prívarok:
1 ks
2 PL
1 ks
200 ml
100 ml
2 PL
1-2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na masti opražíme do zlatista porezanú cibuľu. Odstavíme a vložíme na drobno porezaný cesnak. Premiešame a necháme vychladnúť.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso umyjeme, osušíme, porežeme a zomelieme. Prípadne si dáme zomlieť u mäsiara. Ja nerada kupujem už mleté mäso.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chlieb porežeme na kocky, pokropíme mliekom alebo vývarom.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mäsu pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom, vyžmýkaný chlieb, vajíčko, Jalapeňo(kto chce pikantné), talianske bylinky, soľ, čierne korenie, prípadne podľa potreby zahustíme strúhankou. Dobre premiešame.

  5. 5

    Patizón ošúpeme škrabkou na zemiaky. Cez vlnky patizón rozrežeme a vyberieme semená.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyčistený patizón ponoríme na 2-3 minúty do vriacej osolenej vody(aby potom nepúšťal vodu pri dusení), ochladíme v studenej vode, osušíme a naplníme pripravenou plnkou.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme druhou časťou patizónu, vložíme do janského skla(alebo iného pekáča), podlejeme vodou s vegetou, obložíme vločkami masla, zakryjeme a pečieme(dusíme)v rúre 1 hodinnu pri 200st C.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa nám dusí patizón, pripravíme si prívarok: cuketu ošúpeme, vyberieme semená, postrúhame, posolíme a necháme postáť asi 15minút.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na masle orestujeme cibuľu porezanú na drobno, pridáme vytlačenú cuketu, osolíme, okoreníme a podusíme. Podľa potreby podlejeme vodou. Nedusíme celkom do mäkka, len aby bola chrumkavá, pridáme cukor a ocot alebo citrń. šťavu.

  10. 10

    Obe smotany, žĺtok a múku vymiešame.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vlejeme do udusenej cukety, pridáme kôpor a chvíľu mierne povaríme.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Patizón po udusení necháme chvíľu(20minút) odpočívať. Potom ho režeme na trojuholníky ako tortu. Podávame s prívarkom z cukety a varenými maslom omastenými novými zemiakmi. Výborne chutí aj s bagetou alebo ciabattou.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zdezda
Supeeeeer jedlo, pre oči i pre chuť, skvelý recept :-)))
evusik
vyzerá to nielen originálne ale aj dobre, ak mi dozrejú patizóny na záhrade, určite vyskúšam :-)
frezia68
Tak toto určite vyskúšam,doteraz som plnila len tekvicu.To je Tvoj nápad?
alexdidi
@frezia , tak dávno robím tento recept, že už ani neviem, či som sa niečim inšpirovala, alebo...??....raz, dvakrát v roku si ho s chuťou zajeme...
babav
Gurmanske jedlo hodne prvotriednej restauracie,chutovo aj prezentovanim!
tinca
@alexdidi fantastickéééé jedlo a nehovovriac o prezentácii,už je v KK. Patizón milujem aj vyprážaný, ale toto je "noblesa".
jerica
určite výborná mňamka , GRATULUJEM K VÝHRE , zaslúžená.
leily221
vyborné...skvelá chuť a zároveň sa na to aj dobre pozerá...gratulujem k výhre :)
tatranka
No tak naozaj neviem,ako mi ušiel tento receptík.Ako dobre,že si uviedla tento link.Ukladám do KK.
alexdidi
@tatranka ,ďakujem,pri takom každodennom množstve receptov sa stáva,že nám niečo ujde....hlavne môj manžel ho miluje,ale nechce sa mi tak často ho robiť práve pre to šúpanie patizónu,je to trochu babračka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia