Foto: alexdidi
Lahodné a zaujímavé jedlo letných dní.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks |
|
300 g |
|
2 ovály |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Prívarok: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
1-2 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Na masti opražíme do zlatista porezanú cibuľu. Odstavíme a vložíme na drobno porezaný cesnak. Premiešame a necháme vychladnúť.
-
2
Mäso umyjeme, osušíme, porežeme a zomelieme. Prípadne si dáme zomlieť u mäsiara. Ja nerada kupujem už mleté mäso.
-
3
Chlieb porežeme na kocky, pokropíme mliekom alebo vývarom.
-
4
K mäsu pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom, vyžmýkaný chlieb, vajíčko, Jalapeňo(kto chce pikantné), talianske bylinky, soľ, čierne korenie, prípadne podľa potreby zahustíme strúhankou. Dobre premiešame.
- 5
Patizón ošúpeme škrabkou na zemiaky. Cez vlnky patizón rozrežeme a vyberieme semená.
- 6
Vyčistený patizón ponoríme na 2-3 minúty do vriacej osolenej vody(aby potom nepúšťal vodu pri dusení), ochladíme v studenej vode, osušíme a naplníme pripravenou plnkou.
- 7
Prikryjeme druhou časťou patizónu, vložíme do janského skla(alebo iného pekáča), podlejeme vodou s vegetou, obložíme vločkami masla, zakryjeme a pečieme(dusíme)v rúre 1 hodinnu pri 200st C.
- 8
Kým sa nám dusí patizón, pripravíme si prívarok: cuketu ošúpeme, vyberieme semená, postrúhame, posolíme a necháme postáť asi 15minút.
- 9
Na masle orestujeme cibuľu porezanú na drobno, pridáme vytlačenú cuketu, osolíme, okoreníme a podusíme. Podľa potreby podlejeme vodou. Nedusíme celkom do mäkka, len aby bola chrumkavá, pridáme cukor a ocot alebo citrń. šťavu.
- 10
Obe smotany, žĺtok a múku vymiešame.
- 11
Vlejeme do udusenej cukety, pridáme kôpor a chvíľu mierne povaríme.
- 12
Patizón po udusení necháme chvíľu(20minút) odpočívať. Potom ho režeme na trojuholníky ako tortu. Podávame s prívarkom z cukety a varenými maslom omastenými novými zemiakmi. Výborne chutí aj s bagetou alebo ciabattou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu