Foto: jerica
@jerica pridávam postup ako robím polievku - paradajkovú kapustu .
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
suroviny: | |
1 menšia -nová |
|
1 PL |
|
ks |
|
1 l |
|
1 ks |
|
prísady: | |
podľa chuti |
|
1/2 KL |
|
5 ks |
|
1 KL |
|
podľa potreby |
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
umytú hlávkovú kapustu postrúham na "zabijakovi"
-
2
v hrnci v ktorom budem variť polievku dám jednu polievkovú lyžicu masti a cibuľku
-
3
cibuľku s masťou zohrejem , neprepečiem , pridám postrúhanú kapustu
-
4
osolím podľa chuti kto má ako rád slané, ja nie moc,premiešam , začnem na miernom teple dusiť
-
5
pridám slabú polovicu kávovej lyžičky korenie zmes na perníčky
-
6
na zabijaku nastrúham jedno jablko a ...
-
7
pridám do kapusty , premiešam a pomaly dusím na miernom teple alebo ohni , podľa toho aký máte sporák
-
8
pridám pár klinčekov
-
9
keď je kapusta na poly (aldente) udusená odstavím hrniec na bok , dám jednu veľkú polievkovú lyžicu cukor prehriať na karamel
-
10
karamel zalejem vodou , nechám prevrieť až do rozpustenia karamelu
-
11
karamelovú vodu odstavím, na udusenú kapustu nasypem jednu polievkovú lyžicu škorobovej múčky (solamyl) premiešam a ....
-
12
zalejem karamelovou vodou a otvorím ...
-
13
moju šťavu z letnej predzásoby
-
14
nalejem do udusenej kapusty dala som dva poháre sedem decové a nezabudnem ...
-
15
ešte doliať vodu , vypláchnem poháre od šťavy , nechám chvíľu povariť a ..
-
16
dochutiť korením , ale podľa chuti kto má ako rád , ja som ešte dochucovala aj sladidlom
-
17
na koniec som dala chery paradajky na minútu prevariť v polievke
-
18
ja si neodpusím kopec šľahačky , zbohom cholesterol
trochu som sa síce zľakol toho perníkového korenia ale za skus nič nedám :)
jednoznačne ukladám :D
@nesi ja tiež mám doma diabetika , ale toho cukru je tam tak málo , on si ešte dosládza svojim cukrom. Je na každom ako si dokáže chute prispôsobiť .
V-krájač som kúpila vo Viedni, ale aj cez TV schop , z TV schopu bol aj s miskou, je to pre mňa perfektný pomocník.
Keby si chcela kupovať , kupuj len značkový , tie imitácie sú na dve veci , na h, a na nič.
To, že je zabijak, ver, také kvalitné a ostré nože na V-krajači, tie pri malej nepozornosti, dokážu ufiknúť aj kosť na prstoch.
Ďakujem za prílohu foto, máš ju veľmi chutnú, aj okom sa dobre je :-)
@marienka54 na V krájač nedám dopustiť, od cibule, komplet zeleniny a aj kapustoviny, robím všetko na V krájači. Borner zn. tá je aj na obrázku, ináč, dobre si kúpila.
Mám v pláne si kúpiť s otočným nastavovaním hrúbky rezu.
Milá Matilda, ďakujem, že si dala vedieť, po takom čase čítať k môjmu receptu take milé slovíčka, potešia, hneď sa lepšie zaspáva. Pozdravujem, prajem Tebe a všetkým peknú poslednú augustovú nedeľu :-)