Panna Cotta

pusta - fotkapusta, 9. marca 2011
Panna Cotta
Foto: pusta

Panna Cotta je známy a osviežujúci taliansky dezert, ktorý robievam vždy, ked dostanem chuť na niečo sladké. Má mnoho spôsobov prípravy a chutí nielen Zobraziť celý popisPanna Cotta je známy a osviežujúci taliansky dezert, ktorý robievam vždy, ked dostanem chuť na niečo sladké. Má mnoho spôsobov prípravy a chutí nielen v lete.

6
porcií
30+6 h tuhnutie minút
príprava
30 minút
na 80 °C

Suroviny

1000 ml
6 ks
4-5 PL
3 PL
3 ks
4 ks-zrniečka
6 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme šľahačku, cukor, vanilkový cukor a varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Zmes sa nesmie variť, teplotu udržujeme okolo 80 stupňov Celsia. V miske namočíme plátky želatiny vo vode, asi na 3 minúty, vyžmýkanú želatínu pridáme do teplej mliečnej zmesi.

  2. 2

    Miešame do rozpustenia želatíny. Zmes naplníme do pohárov a necháme vychladnúť, potom vložíme stuhnúť do chladničky - najmenej na 6 hodín.

  3. 3

    Podávame dekorované karamelovou omáčkou, čokoládou alebo ľubovoľným ovocím. Použila som jahody a mandarínky.

Diskusia k receptu

malinka711
tento recept . poznám ale myslela som si že sa to má potom z tých pohárov vyklopiť ......
tefalka
...no, aby som vedela 6 hodín dopredu že budem mať chuť na sladké to gratulujem tomu kto to vydrží .....!!!!
katkat
ved kto nevydrzi 6 hodin, moze si to dat do mensich misiek a stuhne mu to rychlejsie:)
pusta
malinka, môže sa to z pohárov aj vyklopiť, ale potom odporúčam dávku želatíny zdvojnásobiť, lebo rôsol nie veľmi drží pohromade a plniť do nižších menších formičiek, či pohárov. mne to prišlo praktické, lebo som mala pre návštevu už aj porcie, ktoré vyzerali efektne, a tuhosť rôsolu nebola až taká podstatná.ak panna cottu vyklopíš na tanieriky, je výborné servírovať s ovocnými omáčkami. taktiež ju môžeš naliať do formy na biskupský chlebíček, formy na srnčí chrbát, ale potom daj viac želatíny a dá sa krájať. podávanie s rôznym ovocím a ovocnými omáčkami je obdobné.
pusta
tefalka, ved si sprav večer a na druhý deň vyberaj z chladničky už hotové, kedy len chceš. ja som to tiež tak spravila
pusta
katka, prese tak, ako si napísala. dakujem
pusta
dobré ránko jarunka, už si mi chýbala.dakujem, tá tácka je zo súpravy , zvanej "cibulák", pripomína ti domov, však? aj ja ju mám rada
bzuky
Panna cottu pozám a je hriešne dobrá
samanka
robievam, keď sa mi nechce piecť. Ale začala som ju robiť s minimom cukru, lebo mne sa zdá sladká.
bejaja
robím niečo podobné, ale recept ukladám a vyskúšam.
pusta
bzuky, ja na sladké nie som, ale celú dávku dokážem skonzumovať sama, najmä v horúcom lete
pusta
samanka, ja osobne nemám rada sladké, ale toto vôbec nie presladené a výborne kontrstuje s kyselkavým a bobuľovitým ovocím
marienka44
@Pusta ,nie je mi jasné, preco mas cukor napisany 2 x. Kedy dáš 3 PL a kedy 6 PL? Prosim objasnit. Bez upresnenia sa to nemoze robit, aby som to nahodou nepresladila.
pusta
marienka, je v surovinách uvedené za alebo, teda ak požiješ zrniečka vanilkového lusku 4 kusov, tak cukor krupica 6 PL, vtedy vanilkový cukor nedávaš. vanilkový lusk cukor neobsahuje, teda nepresladíš.
pusta
marienka , prvýkrát je uvedené množstvo cukru pre verziu bez pravej vanilky a po druhýkrát je uvedené množstvo cukru pre verziu s použitím pravej vanilky, kedy sa umelý vanilínový cukor - tzv. vanilkový už nepridáva.
evanaaa
V idíš, teraz som aj ja popletená - ak nedám vanil. cukor, dám tam zrniečka až zo štyroch luskov? (Lebo 4 zrniečka z lusku by som asi neodpočítala). Lenže, to by potom bolo na naše pomery dosť predražené. Ale dreň z jedného lusku, to by šlo.
bejaja
@evanaaa , určite je to tak, že zrniečka - dreň zo 4 luskov, ale skutočne by to bolo drahé, myslím si, že dreň z jedného lusku by stačila a pridať cukor podľa chuti, @pusta , šlo by to tak?
pusta
evanaaa, samozrejme že vyškriabané zrniečka zo štyroch vaqnilkových luskov, nie nešlo, ak sa rozhodneš pre vanilkový lusk, tak štyri kusy a cukor aj druh cukru treba zachovať v danom prípade, ako je uvedené v recepte. drahá záležitosť ako drahá. to je relatívny pojem. vyškriabané vanilkové lusky sa totiž nevyhadzujú, ale sa zapichnú do práškového cukru v uzavretej nádobe a budeš mať vlastný pravý vanilkový cukor a nie si odkázaná na tú umelinu vanilín, neprávom pomenovaný a predávaný ako vanilkový cukor, lebo v žiadnom prípade vanilkovým nie je. sú recepty, v ktorých sa vyjednávať nedá, ako je napr. tento a nakoniec panna cottu nerobíš každý deň a výsledok je neporovnateľný s prvou verziou. je to tradičný taliansky recept, ktorý sa nedá prispôsobiť našim možnostiam, lebo potom to už panna cotta vonkoncom nie je a ani nikdy nebude.
pusta
bejaja, jeden vanilkový lusk nestačí, ak sa rozhodneš pre pravú vanilkovú verziu - t. j. tú druhú, vanilkové lusky musia byť štyri a nemôžeš ani podľa seba pridávať cukor podľa chuti, lebo potom to nie je panna cotta, podrobnejšie som to vysvetlila v odpovedi pre evanuuu.
pusta
nemajte mi to za zlé, ale je to asi tak, ako keby ste na tradičné slovenské bryndzové halušky použili miesto bryndze napr. francúzsky rokfor. Boli by to potokm pravé slovenské bryndzové halušky? a bryndzové halušky vôbec? aj ked francúzsky rokfor je jeden z najlepších syrov ...
sandratamer
@Pusta , chcú sa inšpirovať, myslím že nikto netvrdil, že chce pripraviť originál "tvoju" panna cottu , a tu sme opäť pri tých origináloch. Takže pokojne cukru uberať aj pridávať podľa chuti, a nazvite si výsledok podľa seba. V kuchyni treba experimentovať, a vôbec nesúhlasím, že keď pridám o štipku cukru menej, tak už nejde o panna cottu. Je to hlúposť, a také varenie by ma ani nebavilo.
sandratamer
Inak, to o vanilkovom lusku , ja ho dávam do kryštálového cukru a nádherne ho prevonia, aj keď vanilkový cukor z neho nespraví. To by sa semienka z toho lusku museli dať do toho cukru. Čo sa týka vanilkového cukru kupovaného, náhrada je ten, čo sa vola "vanilínový" cukor, lebo obsahuje len arómu. Ten s názvom "vanilkový" - ten vanilkový aj je a je o poznanie drahší ako ten s náhradou.
pusta
sandratamer, tu sa nejedná o cukor, asle vanilkový lusk. ak to bude podľa teba, nie je potrebný vôbec žiaden recept nikoho, nemyslíš? povedz, o čo ti ide? toto nie je predpis na rezancové cesto a ho variácie ako niťovky, fliačky, tagliatelle a podobne. dovolím si s tebou nesúhlasiť, ak je to tak. ako píšeš, môžu si nájsť ako inšpiráciu akýkoľvek iný recept a spokojne tvrdiť, že je to ich inšpirácia práve na panna cottu . neviem ako varíš ty, ale o mne je to hádam jasné, nikto nemusí variť podľa mňa, lebo to ani nie je môj recept, ja som ho iba vložila a predtým len odskúšala podľa pôvodného predpisu.
pusta
dandratamer, ešte by ma zaujímal tvoj názor na bryndzové halušky bez bryndze s rokforom, možno som nepochopila čo je to vanilka a čo vanilín, nech je po tvojom
sandratamer
Pusta, môj nick je @sandratamer . ľudia určite chcú variť podľa tvojich receptov, ale pochop, že nie každý ich chce skúsiť preto, lebo sú PRAVÉ a TRADIČNÉ a neviem čo, ale skôr preto, že ich oslovil ako taký. Ja tento recept vyskúšam, ale určite pridám menej cukru. A je mi jedno či to potom bude panna cotta alebo smotanový zákusok so želatínou. A chcem ťa poprosiť, aby si nereagovala tak vznetlivo, potom mi popletieš nick a zbytočne sa rozčuľuješ. Už som ti raz písala, že tu má miesto každý recept, aj tie tvoje, aj kohokoľvek iného.
pusta
sandratamer, prepáč chybu v tvojom nick-u, píšem dosť rýchlo a pc nemám najlepší, ospravdlňujem sa ti. nakoniec každý si môže variť podľa svojho, nie som vznetlivá, len odlišujem klasiku od iného typu, neboj sa varím aj novodobú kuchyňu, nielen tradičnú, zahraničnú a klasickú, ja to iba rozlišujem - toto je môj prístup k vareniu a nikoho nenútim, aby to robil rovnako.
sandratamer
Pravda, nikoho do ničoho netreba nútiť. Recept sa mi páči, a určito ho vyskúšam.
jamarlen
svojho času sem pridala recept na túto lahôdku moja obľúbená kuchárka @sjuz , tiež pravý taliansky:))) páčil sa mi viac, bol menej tučný. stačila by mi aj 12% smotana, prípadne 1 :1 s 33%.
už sme sa totiž o cukre a vanilke pohádali, môžeme sa pohádať aj o druhej surovine, nie?
a akú želatínu si použila, otker?
pusta
jamarken , akú smotanu zvolíš, ak budeš robiť podľa seba, je len na tebe, v tom ti neporadím, cukor a vanilka sú v recepte, - ktorý som vložila, ale ho nevymyslela, len odskúšala - tiež presne pre obe verzie rozpísané. želatinu som použila Dr Oetker - plátkovú, a to som v recepte tiež napísala
alexdidi
Klikla som si na "zmrzlina" a tam je táto Panna Cotta....alebo je to naozaj zmrzlina?!
tatranka
@pusta , táto tvoja pannacotta je rozdielna v tom s tou čo som uviedla,že v tej mojej sa pridáva aj kefír alebo acitofilné mlieko.Tím je akási občerstvujúca a veľmi osviežujúca.
pusta
@martuska , áno, to som si všimla, tá tvoja by mi chutila viac práve pre osviežujúcu kyslosť :-)
marika21
Určite vyskúšam. Ešte som nerobila. Tvoj recept je fajn popísaný. *****
Chválili to , že je to dobrá maškrtka.
pusta
@marika21 , budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
je to výborná maškrta.
dakujem za pochvalu a 5*
pusta
@all ,
dakujem všetkým tým neznámym,ktorým sa môj recept páči, lajkli ho a zdieľajú. praje vám, aby tento dezert všetkým vám úžasne chutil :-)
smejkad
kto chce, nech si da aj do nocnika !
preco riesite , ako ublizit, miesto aby ste riesili recept ???
svedka
@smejkad akurat som kupila taky novy nocnicek,no hned som si to musela predstavit :D @pusta mila ,tvoj receptik je super,ja toto mozem na kila :) Raz som skusala aj s pridanim maku (davnejsie to bolo v sutazi Recept za milion,neviem,ci si pozerala) a celkom ti to bolo dobre :) Inak,vyzera to,ze si na vrch dala este aj vyslahanu slahacku?to som jakziv este nevidela
1x svedka
micanela
nechapem co zase riesite - pre mna su tie pohare krasnou spomienkou, mali sme take ked som bola mala a mimochodom sa predavaju aj dnes
smejkad
uz ti to odsypa, @svedka , vsak? :-)
ja mam na nocnikove obdobie u tej mojej pekne spomienky, zavcasu zacala, aj plienky sme pomerne skoro odlozili :-)
drzim palce :-)
marcel83
@svedka nočníček nebudeš potrebovať tak ešte zo dva roky :) A odporúčam hrací - skôr sa bude naň tešiť. Máme také obdobie akurát doma, tak dôverne poznám ;)
jujoska
@marcel 2 roky? Ja som deti zacala ucit na nocnik, ked zacali sediet, nemali este jeden rok. A v roku uz pouzivali nocnik bezne, plienky len na noc alebo dlhsie vychadzky, vylety a cestovanie. Netreba to zbytocne odkladat na neskor, zalezi na rodicoch ako su ochotni sa detom venovat, cim skor tym lepsie
svedka
@marcel tak 2 roky snad nie,ale viem,ze je skoro :) No nasla som krasnu sadu aj s vanickou,tak som neodolala :) taky hraci tron mame tiez :) @smejkad dakujem :) veru,uz je to za dverami,ale kludne by som uz dnes prijala :D @jujoska tiez si myslim,ze kto chce a ma snahu,nemusi odkladat.
svedka
apropooo duritka,to bol moj najoblubenejsi pohar :) Dokial nepraskol mojej mame pri ustach,ale nic sa nestalo :) Pamatam si doteraz,ako v noci zaznela rana ako z dela a to duritky strielali a vzdy sa tak krasne roztriestili na milion mini kuskov :)
marcel83
@jujoska no starší od roka bez dudla a aj od roka bez plienky. Naučil sa na nočník rýchlo... Tento mladší je bez dudla tiež od roku, ale na nočník sa mu veľmi nechce :) Asi mu je pohodlnejšia plienka. :) Samozrejme, že celý deň bez plienky behá, len na noc, alebo keď ideme von dostane "zábal"...

Dokonca keď si má vybrať stáť v kúte alebo nočník, vyberie si kút :D
mijaita
@marcel83 to je super komentar k receptu :-) :-) :-) No ale nevim, jestli by se mi to pod mym receptem libilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia