Foto: eraserhead
druhá časť trilógie ktorá začala tu
1
porcia
porcia
5 minút
príprava
príprava
15 minút
na 200 °C
na 200 °C
Postup
-
1
Tymián nasekáme na jemno
-
2
Z mladej tekvice si odkrojíme asi 6cm, zbavíme vnútra a ošúpeme. Nakrájame na asi 1cm kolieska. Tieto bohato pokropíme olejom a zasypeme tymiánom, jemne soľou a korením.
-
3
Filet z pangasa dôkladne zbavíme vody (použijeme na tento účel bavlnené utierky), pokropíme olejom, jemne solíme a koreníme. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 C a spolu s tekvicou pečieme 10-15 minút.
(Ibaže namiesto čierneho korenia použijeme vlastnú zmes na ryby. A nie v rúre, ale na dvakrát na panvici. Tým nechcem povedať, že odvolávam 1**)
Problém tejto ryby je jej forma v akej sa dodáva. Tá glazúra okrem toho že často krát predstavuje viac ako 30% hmotnosti, slúži aj na to aby sa ten filet transportom ako tak chránil a nerozbil sa na ľadovú drť, zároveň však ten ľad a spôsob ako túto rybu "obohacujú" o vodu spôsobí totálnu deštrukciu štruktúru jemného rybieho mäsa. Ja som ten filet vážil, zmrznutý mal 358g a po tom čo som ho rozmrazil a "odsal" z neho pomocou utierok vodu vážil 196g. (celkom drahá vietnamská voda) Skutočne by som rád dostal do rúk živého pangasa, a sám si ho spracoval aby som sa presvedčil ako chutí čerstvý. Túto rybu nevyhľadávam ale chcel som to skúsiť (upravoval som pangasa ešte aj na spôsob ktorý majú radi deti), taktiež nevyhľadávam kapra a predsa ho skúšam pripraviť na rôzne spôsoby
A čo sa týka tej glazúry, niekde býva aj napísané, koľko % jej je na daných filetách, ja kupujem, ak je tam 5%-ná, ak im môžem veriť.