Panenka v oravskom župane fotorecept

elekra - fotkaelekra, 15. apríla 2012
Panenka v oravskom župane (fotorecept)
Foto: elekra

Bravčová panenka je jemné a veľmi chutné mäso, na jeho prípravu stačí jednoduchý postup a výsledok je veľmi chutný. Lahodí nielen jazíčku ale aj Zobraziť celý popisBravčová panenka je jemné a veľmi chutné mäso, na jeho prípravu stačí jednoduchý postup a výsledok je veľmi chutný. Lahodí nielen jazíčku ale aj očiam.

4-5
porcie
20-30 minút
príprava
10 a 10 minút
na 210 °C

Suroviny

1 ks
6 ks
1 ks
  na kašu




Postup

  1. 1

    Očistenú a odblanenú bravčovú panenku nakrájam na 5 až 6 cm kúsky. Nakrájané mäso ochutím hrubozrnnou soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Potom ich omotám plátkami oravskej slaniny,

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ktorú prichytím špáradlom, mäso ochutím aj na rezoch

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a na troche olivového oleja ich opečiem.

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom takto predpripravené mäso preložím do zapekacej misy a dám ešte prepiecť do rozohriatej rúry na cca 10 minút.

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si nakrájam očistenú cuketu na plátky hrucé cca 1 cm, nasolím ich

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nechám chvíľu postáť. Potom z nich zotriem vyzrážanú vodu, ochutím ich mletým čiernym korením, červenou sladkou paprikou, drvenou rascou a majoránkou.

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opražím ich na olivovom oleji.

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prepečenú panenku priečne prekrojím a podávam s opečenou cuketou a zemiakovou kašou ozdobenou čerstvou pažítkou. Zemiakovú kašu som urobila s trochou masla a sladkou smotanou. Pridám ľubovoľný čerstvý šalát, mali sme uhorkový.

    Panenka v oravskom župane (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tinca
mňam, panenku ľúbim, pekne si to naservírovala:)
rybarkuchar
Bravčová panenka je ako pstruh - čím menej ingrediencií použiješ, tým lepší výsledok. Super. Možno by som zvolil iné prílohy.
ethanel
Bravcovu panenku milujem .... proste najlepsie je upecena do ruzovucka a stavnata.
elekra
@rybarkuchar to je kreácia "čo chalupa a revúcke obchody dajú"! Tam niet čo vyberať, to som rada, že som ten krásny a chutný kus mäsa zvládla v takejto kombinácii.
valeri
Tak toto nemá chybu ... :-))) a tá cuketa k tomu je ako čerešnička na torte.
danculka
Pekné foto a o chuti ani nehovorím,všetko mi tam pasuje...
rybarkuchar
@elekra - tak to má byť, každý si priloží čo mu chutí. Ja sa s cuketou až tak nekamarátim to preto tá poznámka.
cica2
lákavý a krásny recept....kk :-)
tatranka
Pekne si to naaranžovala a výsledok chuti je určite veľmi dobrý.
lucikusik
V jednoduchosti je krása :-) Dnes sme podľa receptu pripravili obed. Výborné, rýchlo pripravené. Panenku som robila prvýkrát, tak som moc neverila, že 10 minút v rúre bude stačiť... Ale je to tak akurát. Odpoŕučam vyskúšať.
evia
Panenku budem robiť prvýkrát. Keď ju vkladáš na zapečenie do rúry na 10 min. tak prikrytú alebo iba tak voľne odokrytú? Ďakujem za info.
elekra
@Evia (21.12.2018 22:00) , nezakrývam ju ničím. Len ju voľne odokrytú ešte zapečiem. Je vnútri krásne ružová a na povrchu chytí chrumkavý šmrnc :-). Držím palce, nech sa Ti podarí. Dobrú chuť.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia