Pane Siciliano - Sicílsky chlieb (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Tento chlebík mi behal po rozume už dlchší čas,hlavne kôli tomu,že po väčšine pečiem tzv.slovenské chleby a chcela som mojej láske tiež priniesť vôňu domáceho chleba z jeho rodnej krajiny.Splnila som aj svoj sľub jednej varecháčke ktorá ma s týmto chlebíkom predbehla ale sľuby sa majú plniť,tak tu je ten sľúbený recept.Trošku odlišný,časovo náročnejší ale každý deň robíme len niečo.Nechala som sa inšpirovať niekoľkými receptami a moja veľká vďaka patrí majstrovi pekárov Peter Reinhart.

Postup

  1. S prípravou som začala v stredu večer okolo 21:00.Urobíme si predcesto:do misky dáme 2 druhy múky,soľ,droždie a všetko spolu vymiešame,pridame vodu a pomocou varešky spájame cesto.Keď sa nám cesto spojí preklopíme na pomúčenú dosku a hnetieme pekne do hladka cca.6 minút.
  2. Vznikne nám takáto malá gulička,do misky si dáme trošku oleja vytrieme po všetkých stranách a cesto v nej pekne pootáčame.Prikryjeme kuchynskou fóliou a dáme do chladničky nech sa nám pekne vyspinká a podkysne.
  3. Štvrtok 14:00 spomenieme si na to,že máme predcesto v chladničke,vyberieme nakrájame na 10 častí,zakryjeme kuchynskou fóliou a dáme na teplé miesto odležať aspoň na jednu hodinu,predcesto nesmie byť studené.
  4. Keď je predcesto pekne oddýchnuté tak si dáme do misky:Semolinu,múku 00,soľ,droždie (v pôvodnom recepte boli aj pivovarské kvasnice,ale to sa mi nejako nepodarilo zohnať ale našla som v obchode tzv. "zlepšovák na chlieb" ktorý obsahoval aj tento druh kvasníc tak som použila 1/2 kl) a premiešame.
  5. Pridáme predcesto,olej,med a celý obsah teplej vody..............
  6. ......miešame pomocou varešky až kým sa nám cesto pekne nespojí.
  7. Dáme na pomúčenú dosku a hnetieme 10 minút až kým nedostaneme jemné a nelepivé cesto.Dáme do predolejovanej nádoby, poobraciame zo všetkých strán v oleji,nádobu uzatvoríme a necháme kysnúť na teplom mieste 2 hodiny.Tentoraz som zvolila nádobu v tomto tvare keďže po vykysnutí sa cesto lepšie rozdelí na rovnomerné časti.
  8. ........po dvoch hodinách odvoríme nádobu a len preklopíme na pomúčenú dosku.........
  9. .....a s veľkým ženským cítením rozdelíme pomocou nožíka na 3 časti,snažíme sa cesto veľmi nepritláčať len tak zľahka prerezať a preložiť bokom.S cestom sa veľmi dobre pracuje a ako ho budete prekladať samo sa pekne natiahne.
  10. ......pomocou ruky zľahka urobíme čiaru v strede každého cesta,preložíme vrchnú časť cesta smerom k strednej čiare a preložíme so spodnou časťou cesta akokeby sme uzatvárali obálku.Cesto zľahka popritláčame pomocou prstov a necháme oddýchnuť 5 minút.
  11. Po 5 minútach zopakujeme rovnaký postup prekladania ako v bode 10. Vzniknú nám takéto hrubšie valčeky.Zoberieme si prvý valček a pomocou rúk smerom zo stredu šúľame smerom von na cca.70cm dlhý pás.Snažíme sa nepritláčať.
  12. A keďže máme dve ruky tak ich využijeme a z oboch koncov začneme skrúcať smerom do stredu........
  13. .......až kým sa nám nevytvorí takáto zaujímavá osmička. (prepáčte za kvalitu fotiek ale akosi som prepla fotoaparát a obrázky boli príliš veľké tak som sa ich snažila aspoň o niečo zmenšiť aby som ich mohla sem pridať)
  14. Každý bochník preložíme na plech s papierom na pečenie.Bochník v tomto stave vyzerá trošku malý ale podkzsne ešte dvojnásobne takže radšej ďalej od seba.Ja som dávala každý na iný plech keďže mám len takú mini rúru takže aj plech je o niečo mänší ako pre klasickú rúru. Každý bochník poprášime so semolinovou múkou,postriekame s vodou a posypeme so sezamovými semienkami (tá voda nám poslúži ako lepidlo na semienka aby po upečení ostali pekne prichytené k chlebu). Prikryjeme kuchynskou fóliou ktorú sme potreli olivovým olejom a uistíme sa,že je to poriadne zabalené. Pre dnešok nám už padla,bochníký odložíme do chladničky a zaprajeme im dobrú noc.
  15. Piatok 15:00 spomenieme si na chlebík a vyberieme pekne podkysnutý z chladničky (ja som vytiahla len dve,tretí my ešte stále pomaličky kysne v chladničke na nedeľné raňajky) a necháme ešte podkysnúť na teplom mieste 1,5 hod cesto musí mať izbovú teplotu. Vyhrejeme si rúru na 250°C do ktorej si dáme na spodok misku s horúcou vodou.Vykysnutý chlebík vložíme aj s plechom na strednú mriežku a pečieme na 250°C cca 30 minút pekne do hneda,čas záleži od rúry takže sledujeme poprípade pootáčame aby sa nám rovnomerne upiekol. Po upečení dáme odkryté vychladnúť na mriežku.......a priniesť vôňu domova z ďalekej Sicílie sa predsa len podarilo.