Pain au chocolat - čokoládové koláče z pľundrového cesta
mesačník Varecha, 7. januára 2024
Foto: Shutterstok
porcií
príprava
na 200/170 °C
Suroviny
Cesto: | |
225 g |
|
45 g |
|
370 g |
|
20 g čerstvé |
|
10 ml |
|
7 g |
|
2 g |
|
100 g |
|
Maslová vrstva: | |
200 g |
|
Plnka: | |
100 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy dáme mlieko, cukor a necháme 5 minút odstáť. Pridáme múku a zamiešame cesto. Necháme hodinu odstáť.
- 2
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a vmiešame do cesta. Hnetieme v robote 3 minúty, potom pridáme soľ a škoricu a hnetieme 4 minúty. Potom pridáme maslo a pokračujeme v hnetení ďalších 15 minút. Cesto by sa nemalo alebo, lepšie povedané, takmer nemalo lepiť na steny misy, v ktorej ho hnetieme.
- 3
Cesto navoľno zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu kysnúť. Potom ho preložíme do misy, prikryjeme fóliou (alebo kúpacou čiapkou), aby nevysychalo a dáme ho na 12 hodín do chladničky.
- 4
Maslo vyložíme z chladničky asi hodinu predtým, ako s ním budeme pracovať. Z masla vyvaľkáme obdĺžnik s rozmermi 20 x 15 cm. Po vyvaľkaní ho dáme na 5–10 minút do chladničky.
- 5
Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na veľkosť 30 x 15 cm, na jeden kraj položíme maslový obdĺžnik a cesto aj s ním dvojmo preložíme. Vzniknutý obdĺžnik s maslom vnútri hneď vyvaľkáme na obdĺžnik s dĺžkou 50 cm a so šírkou 15– 20 cm a cesto znova poprekladáme – z vonkajších strán smerom do stredu a potom ešte raz na polovicu, takže dostaneme akýsi balíček.
- 6
Ten odložíme prikrytý fóliou na 40 minút do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 55 x 20 cm.
- 7
Rozkrájame ho na toľko častí, koľko kúskov pečiva chceme. Na každý obdĺžnik položíme obdĺžnik čokolády a zvinieme. Preložíme na plech a papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť, až sa zdvojnásobia. Môže to trvať 1,5–2 hodiny. Je dôležité, aby cesto nevyschlo, preto je potrebné do dobre prekryť, buď spomínanou fóliou, alebo alobalom, prípadne ho postriekať vodou. Pred pečením pečivo potrieme vajíčkom.
- 8
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po 2 minútach teplotu znížime na 170 °C a dopekáme 16–18 minút. Pečieme s ventilátorom. Keďže každá rúra pečie inak, časy sú orientačné. Počas pečenia rúru neotvárame. Upečené koláče necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež Čokoládové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Určite áno. So šunkou alebo syrom sú výborné, alebo oboje. (Plátkový syr)
Tiež sa robia s klobáskovou pomazánkou … teda skoro s hocičím čo je tenké alebo sa dá rozotrieť.
Myslim, ze ano. Mnozstvo cukru je zanedbatelne. S fetou a spenatom.... alebo bryndza s koprom?