Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/

Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/
marianna76Marianna76, recept pridal: 21. októbra 2011 12:36Ďalšie jeho recepty

NEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby sme si ho mohli uložiť. Je od janyzjarku a ťažko sa mi tento rok hľadal tu na vareche,keďže bol medzi jej zážitkami.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Potrebujeme gaštany, biely alkohol najlepšie 40 % a viac. Gaštany sa pokrájajú na hrubšie plátky spolu aj so šupkou.
Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/ - obrázok 1

2

Gaštany dáme do zatváracieho skleneného pohára a zalejeme alkoholom. Pred prvým použitím necháme vylúhovať minimálne 3 týždne.
Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/ - obrázok 2

3

Vylúhovanou zmesou potierame boľavé kĺby, kosti, nohy... Je dobré naliať tinktúru do nádobky s rozprašovačom a striekať na miesta kde potrebujeme.Ja som používala keď som mala nohy unavené od námahy, taktiež na žily na nohách.

4

Ak nás klby trápia častejšie tak tinktúru zlejeme do nádoby a už použité gaštany znovu zalejeme alkoholom a to opakujeme až pokiaľ nám znovu nenarastú gaštany.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evusik, 21. októbra 2011 o 13:37
    určite si spravila dobre keď si ho sem pridala, aspoň si ho uložím... ja som ho robila ešte minulý rok podľa @janazjarku a predstav si, že ho mám tiež v rozprašovači, mali sme rovnaký nápad.
    Aj som porozdávala a každý si pochvaľuje. Ja používam na koleno a môjmu v zime blblo rameno a táto tinktúra mu pomohla....


  • marianne69, 21. októbra 2011 o 14:09
    super,ze vraj je vyborny na zily a cievy,vdaka,len marne hladam v obchodoch gastany,nedari sa mi kupit...


  • heslo5, 21. októbra 2011 o 14:30
    AKý ALKOHOL TREBA POUZIT PROSíM


  • alena45, 21. októbra 2011 o 14:42
    a tak to sa veru zíde aj mne !


  • marianna76, 21. októbra 2011 o 14:56
    alkohol môže byť hocijaký biely, ja som tento rok dala tušim režné, vodka je škoda podľa mňa, ale kto má pálené kupovať v obchode stačí aj vodka. slivovica je škoda, síce ju nepijem, ale doma chlapi by neboli nadšení kebyže im ju miniem....


  • marianna76, 21. októbra 2011 o 14:59
    marianne69 v obchode ich asi nepredávajú.... dakde v lese musíš skúsiť...


  • sladkacokolada, 21. októbra 2011 o 15:10
    aj ja si uložím, možno sa niekedy zíde. videla som gaštany v Bille, dúfam, že aj tie by mohli byt.


  • rikina, 21. októbra 2011 o 15:16
    @marianne69 , ale to nie sú jedlé gaštany. na tieto musíš zabehnúť do lesa alebo do parku...;o)


  • rikina, 21. októbra 2011 o 15:17
    jedlé gačtany na to nie sú vhodné..


  • danculka, 21. októbra 2011 o 16:21
    Ja robím podobne, ale hneď na jar,dám kvet pagaštanu a teraz plody do liehu a používam na krčové žily a celkove na bolesti nôh...


  • nadia56, 21. októbra 2011 o 16:38
    @Marianna76 , dakujem za recept, ukladam si do kk a zalozim tinkturu,
    @marianne69 , pozri link, nazberaj si gastan co rastie volne v prirode, tak ako ti tu radia,
    » slnieckova.sk/p/pagastan-konsky/...

    vela zdravia vsetkym :-)


  • evusik, 21. októbra 2011 o 16:48
    určite všetci poznáte Konskú masť, tak tá nie je vyrábaná z koňa ale jej súčasťou je aj pagaštan konský.... to je ten z ktorého sme ako deti v škole vyrábali figúrky a lesníci s ním v zime kŕmia lesnú zver... takže jedlý gaštan strčiť do trúby a pagaštan do liehu.... my sme použili vyskoček, nemám tu po ruke muža aby vám to presne vysvetlil, ale vzniká to pri pálení slivovice a nie je to na pitie, ale na takéto tiktúry je to dobré


  • babkamt, 21. októbra 2011 o 16:55
    Ja som si chcela tiež spraviť túto tinktúru.U nás pri kostole rastie pagaštan konský.Prešla som celý chodník okolo gaštanu,aj za plot som zašla.Našla som len 2 kusy. To bude málo.Zišla by sa mi táto tinktúra aj hneď.Na kolená.


  • marianne69, 21. októbra 2011 o 17:04
    :-D pojdem hladat v ramci zdravotnej prechadzky:-D,ale mne sa nedari kupit ani jedle gastany,nikdy som ich nejedla,chcela som skusit a upiect ich...dostala som tip,ze ich predavaju sem - tam na trhu,tak skusim...vdaka za linky:-)


  • julica, 21. októbra 2011 o 18:48
    ja som to robila uz minulz rok, rodicia si pochvalovali, ze zabera, i ked len nachvilu. neviem vsak, preco som ho nemala taky tmavy. pouzila som silnu slivovicu, gastany ju vypili, takze som ju musela aj dolievat. extrakt ostal sice hnedy, ale riedky


  • mamatata2, 21. októbra 2011 o 20:05
    Videla som toto u svatovcov, vraj sa so mnou podelia, len sa mi zdá, že boli obielené. Určite vyskúšame.


  • remcula, 22. októbra 2011 o 09:54
    Jsou to ty normální kaštany, které běžně vidíme pod stromem? Tohle je dost dobrý nápad!!! Slivovice je fakt škoda, já ji miluji!:-))Ale tu režnou bych použila, jen se musím podívat po těch kaštanech. Klouby hlavně teď v tomto nestálém počasí opravdu bolí, přítele bolí rameno, takže vyzkoušejme, co už, trochu alkoholu.. Díky za nápad.


  • astheart, 22. októbra 2011 o 10:01
    Tady je chtěl někdo kupovat v Bille...... "Pagaštany", jak vy tomu na Slovensku říkáte v žádném supermarketu nekoupíte...... jedná se o Jírovec maďal - Pagaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Pro člověka je NEJEDLÝ, nebudou ho tedy prodávat. Je z čeledi Hippocastanaceae - Jírovcovité. Mají ho rádi myslivci, protože se jím krmí v zimě lesní zvěř. Zatímco Kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae - Bukovité. Je to tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není rozšířena, i když semtam i v parku najít můžete. Já vím o jednou stromě v okolí. Naopak jírovců je tady hodně. Plody tohoto stromu se u nás dají koupit.
    Jírovec (Pagaštan) má skutečně léčivé účinky na klouby. Dají se použít jak květy, tak plody. Květy se mohou nakládat také do octa, nejen do alkoholu. O plodech takovou informaci nemám.


  • tatranka, 22. októbra 2011 o 10:04
    U nás tento rok je minimálne gaštanov.Už tento rok to asi nestihneme.Manželovi zbierame gaštany už roky a vkladám ich do vankúšika,proti kŕčom v žilách.Viem,že pagaštan konský má tieto účinky,ktoré opisuješ.Extrakt sme kupovali v lekárni.Je dobre si ho asi svojpomocne urobiť doma.Vďaka.


  • astheart, 22. októbra 2011 o 10:07
    :) I když, Ladies, vypadá to , že i ten pravý kaštan - Castanea sativa, který koupíte na trhu nebo v supermarketu, se dá použít v léčitelství. Podívejte, co jsem našla:

    Sbírají se kaštany a někdy také list nebo kůra.
    Plody obsahuji třísloviny, škrob (okolo 60 %), bílkoviny (asi 10 %), cukry (asi 15 %), oleje (asi 3 %) a vitaminy B1 a C. V listech jsou přítomny rovněž třísloviny a dále glykosidické látky, cukry, organické kyseliny, vitamín K, tanin a stopové prvky, zejména železo, hořčík a fosfor. V kůře jsou přítomny pryskyřice, flobafeny a cukr.
    Kaštany detoxikují játra, působí protiprůjmově a osvědčily se i při krvácení ze zažívacího ústrojí. Listy se užívají při bronchitidě, astmatu, usnadňují vykašlávání a působí protirevmaticky. Kůra působí protiprůjmově.
    Kaštany se podávají syrové, pečené nebo po rozemletí ve formě kaštanové mouky. Z listů se připravuje nálev nebo macerát, z kůry odvar.
    Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 6.


  • pachola, 22. októbra 2011 o 11:10
    ja nakladám kvet do alpy a tie plody by tiež mohli byť naložené v alpe,je to dobrý liek používame doma už roky


  • betka43, 22. októbra 2011 o 12:09
    Aj ja nakladám do alpy "francovka "nedráždí pokožku a roky mi to pomáhá na bolavé miesta,ako píše pachola je to dobrý liek.


  • mariena1, 22. októbra 2011 o 20:53
    Tak totom možem vrelo odporučat,robim si to roky...a funguje...


  • haana, 24. októbra 2011 o 14:59
    Mariaanka, tak niečo takéto práve potrebujem,vďaka ,idem vyskúšať, všetko dobré prajem....


  • oblizprst, 24. októbra 2011 o 15:16
    Ja robievam tinktúru z nastrúhaných a ošúpaných gaštanov - teda iba z jadier.
    Má podobné účinky ako ruta - zlepšuje elasticitu žíl a pôsobí proti kŕčovým žilám. Po kvapkách aj na hemoroidy alebo pridať do masti a mastiť.


  • milanka53, 6. decembra 2012 o 14:38
    Marianne,dostala si kastany-pagastan konsky v obchode ci si zbierala v prirode?Nemam problem dostat kastany.Ozvi sa.


  • abdul, 6. decembra 2012 o 17:00
    @milanka53 : Ako bolo vyššie písané, treba zbierať len v prírode. V tomto počasí možno tam, kde poľovníci dokrmujú zver. V obchode dostaneš len Konskú masť. To je to isté, len výťažok je v masti podobnej gáfrovej emulzii.


  • babkamt, 21. októbra 2014 o 20:30
    tento rok sa mi podarilo nazbierať asi 20 kusov, za pomoci jednej babky. Pýtala sa ma, čo robím, či chcem z gaštanov robiť tinktúru. Tá babička mi pomohla, ukazovala, ešte tu je jeden. tu sú dva. Bez jej pomoci by som ich toľko nenašla. Babička má 80. rokov, no zrak jej ešte dobre slúži.


  • marianna76, 21. októbra 2014 o 20:40
    @babkamt super, to ma teší... a v tomto čase sú 80 roční úplne fajn... mnohých takých poznám... super, sa teším a keď vám to pomôže, to ma najviac poteší :-)


  • margaretka28, 21. októbra 2014 o 20:44
    no veru teraz by sa mi to hodilo doma už také hotové, možno by mi pomohlo, asi pošlem deti nazbierať gaštany a skúsim


  • rulik, 22. októbra 2014 o 19:04
    keď som to zalial vodkou, po 2 dňoch sa to trochu sfarbilo do biela akoby zakalilo, je to správne?


  • marianna76, 23. októbra 2014 o 05:56
    @rulik ano, ten kall potom sadne na dno pohára


  • rulik, 23. októbra 2014 o 10:47
    @marianna lebo ja tým občes pretrasiem aby sa dobre vylúhovalo , takže potom zlejem len bez kalu,ale ten by nemal vadiť, to bude len nejaká bielkovina z dužiny, aspoň nebude farbiť



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist