Ovocno-zeleninové čatní na mede
Autor receptu: redakcia
45 minút príprava |
20 minút na 90 °C |
Postup- Všetko ovocie a zeleninu nakrájame na malé kocky (asi 3x3 mm). Čatní bude vyzerať na pohľad pestro, preto kladieme dôraz na krájanie, aby sa pri tepelnej úprave všetko rovnako uvarilo.
- Na miernom ohni v hrnci speníme med, len ho prehrejeme a pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu, tieto dva druhy sú tvrdšie a potrebujú trošku viac starostlivosti. Všetko spolu premiešame a zalejeme vínom, varíme, kým sa alkohol neodparí. Chuť a vôňa z vína zostanú a čatní môžu jesť bez obáv aj deti.
- Keď zmes zovrie, pridáme ostatné ovocie a korenie, premiešame, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme najemno rozsekané brusnice. Nepodceňujme sekanie brusníc, treba mať na mysli, že je to sušené ovocie, ktoré začne pohlcovať šťavu z ostatného ovocia a mali by sme po sterilizovaní veľké kusy v pohári. Nakoniec pridáme čili, premiešame a nalejeme do pohárov. Starostlivo ich uzavrieme viečkami a sterilizujeme 20 minút pri teplote 90°C.
|