Ovocno-zeleninové čatní na mede

Autor receptu: redakcia

45 minút
príprava
20 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetko ovocie a zeleninu nakrájame na malé kocky (asi 3x3 mm). Čatní bude vyzerať na pohľad pestro, preto kladieme dôraz na krájanie, aby sa pri tepelnej úprave všetko rovnako uvarilo.
  2. Na miernom ohni v hrnci speníme med, len ho prehrejeme a pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu, tieto dva druhy sú tvrdšie a potrebujú trošku viac starostlivosti. Všetko spolu premiešame a zalejeme vínom, varíme, kým sa alkohol neodparí. Chuť a vôňa z vína zostanú a čatní môžu jesť bez obáv aj deti.
  3. Keď zmes zovrie, pridáme ostatné ovocie a korenie, premiešame, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme najemno rozsekané brusnice. Nepodceňujme sekanie brusníc, treba mať na mysli, že je to sušené ovocie, ktoré začne pohlcovať šťavu z ostatného ovocia a mali by sme po sterilizovaní veľké kusy v pohári. Nakoniec pridáme čili, premiešame a nalejeme do pohárov. Starostlivo ich uzavrieme viečkami a sterilizujeme 20 minút pri teplote 90°C.