Osviežujúca biela karfiolová polievka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zostalo mi z veľkého jarného karfiolú a tak som jednú jeho časť pripravila ako bielú
polievkú. Polievka je veľmi jednodúchá, rýchla a má veľmi jemnú, lahodnú a osviežújúcú
chúť. Táto polievka je výborná za tepla a aj za stúdená, najmä vhorúcich letných dňoch.
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Karfiol som očistila, rozobrala na rúžičky a úmyla.
- Dala som ho variť do vriacej osolenej vody. Stačí povariť len 5 minút,lebo sa eštepovarí spolú so zásmažkoú. Karfiol má zostať máličko al dente.
- Posekanú cibúľú som orestovala do sklovita na rozohriatom oleji s maslom.
- Pridala som múkú, ktorú som opražila do svetložltej žemľovej farby, zaliala stúdenoú vodoú, dobre rozmiešala, aby neboli žiadne hrúdky. Hotovú zásmažkú som pridala kú karfiolú a pomalým varom som prevarila 15 minút. Zasmaženú polievkú som okorenila nastrúhaným múškátovým orieškom, múškátovým kvetom a osladila kryštálovým cúkrom. Priliala som sladkú smotanú, nechala spolú len prevrieť a odstavila.
- Petržlenovú vňať som posekala.
- Vytlačila som šťavú z citrona a ochútila som ňoú polievkú.
- Na tanieri som polievkú hojne posypala petržlenovoú vňaťoú. Polievka je veľmi jemnej lahodnej sladko-kyselej chúti a je výborná aj za stúdena, najmä v lete.