Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 10. septembra 2014

Toto je čalamáda len pre milovníkov štiplavej papriky...bez sterilizácie....papriku baranie rohy som kombinovala s cibuľou...pre farebnosť som použila aj červenú cibuľu...

6
porcií
40 minút
príprava
5 minút
na 80 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
2 PL
4 PL
400 ml
10 ks
10 ks
1,5 litra




Postup

  1. 1

    Paprika baranie rohy je tento rok mimoriadne pálivá..u nás doma sa nedá použiť, urobila som čalamádu pre jedného vzdialeného člena rodiny, ktorý ju má veľmi rád...papriku som umyla..

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájala som ju na kolieska..

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ošúpala a pokrájala cibuľu....pridala som aj dve červené cibule..

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko som spolu zmiešala..

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pripravila som si nálev: 1,5 litra vody, 400ml.ocot,2 lyžice soľ,4 lyžice cukor, som pomiešala a dala uvariť...vrelým nálevom som zaliala čalamádu..uložila na chladné miesto a nechala stáť 12.hod.

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po uplynutí času, som čalamádu naplnila do pohárov ...na dno pohára som dala čierne celé korenie, nové korenie a bobkový list...a zaliala nálevom..

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    stačí poháre zatvoriť a odložiť do komory....vzhľadom na to, že tento rok je dosť nepriaznivý, ja som sa poistila a zasterilizovala som ju 5 min. alebo stačí pridať štipku salicylu na vrch a zatvoriť..dobrú chuť..,.

    Ostrá čalamáda z baraních rohov a cibule v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
keby si nenapisala, ze pre clena rodiny, myslela by som si, ze si robila pre mna :-), ved ma poznas, mas pravdu, ja by som tiez zasterilizovala par minut
sracz
Výborný rcp, milá @izabella929 a čalamáda doslova s univerzálnym využitím! Som naozaj zvedavý na reakciu Chili Cowboy_a zo Záhoria, našeho kolegu @kimlo a jeho návrhy na ďalšie "vylepšenie" stupňa U_nit! Už cítim chuť Tvojeho "výrobku" na mojom jazyku v kombinácii
s domácou údenou slaninou a klobásou! -:)))
izabella929
@sracz....som sa dobre zasmiala.-) na kimla som veru zabudla,,,,toto je taká akurátna pre neho...hnusne štípe...ale s kombináciou klobásky a slaninky by to také strašné možno ani nebolo....a mám veru čerstvú od farmára...ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@afataga....viem , viem, že si čípóš víla...)pre teba by to bolo asi akurát...ale pán ing. pre koho som ju robila si určirte zgustne...)vdaka za komentár.-)
kimlo
Feri, ja by som tam určite len tak pre vôňu pridal nejaké to habanerko... :-)
babkamt
@kimlo mám z nej zasadené 3 korene, ale netrúfnem si z nej dať ani kúsok. Darujem ju kamarátovi môjho syna. Ten ju zje aj samotnú a ešte povie: veď to moc neštípe:-)
@izka , čalamáda vyzerá dobre. Dúfam, že si papriku krájala v rukaviciach:-)
manya
tak toto spravím, baranieho rohu sa urodilo a štípe dobre;
mesiar50
Stiplave ja rad.Moja poklona pred tvojou preciznou pracou.
alena45
obrala som posledné pálivé papričky a našla tento veľmi pekný recept. Všetko je pokrájané, zaliate nálevom a čaká na dokončenie. Ďakujem za recept, dúfam, že bude obdarovaným chutiť.
izabella929
@alena45 ,takže si ma veľmi potešila..) ja som sa sťahovala ešte pred rokom a mám závaraniny uložené iba tak na policiach bez ladu a skladu, lebo som zatiaľ nemala odvahu sa im venovať..sú to všetky ešte z mojej záhrady..toť práve minulú nedeľu som otvorila jeden pohár nejakej papriky pokrájanej na kolieska s kadečím...tak strašne som pátrala v pamäti, že čo toto je za paprika, nemohla som si nijako spomenúť na to, čo to bolo..až teraz ako vidím svoju fotku, mi došlo, čo som to jedla..trošku dosť ma to štípkalo, ale chutilo..mám ešte veľa zaváranín z domova..veľmi sa teším, ako vám bude chutiť, ale ver mi, že ja staré zásoby nikdy nevyhadzujem, lebo všetko je kvalitne spracované a kvalitné domáce suroviny...nič tomu nie je , len rok výroby nie je 2015 , no a čo? vieme, čo kupujeme v obchodoch, tie majú možno aj toľko rokov , čo ja..vďaka za milý komentár...
alena45
a tak vidíš, nielen ostatným sa oplatí recept pripomenúť, dokonca aj autor sa poteší.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia