Osie hniezda s cesnakom medvedím a slaninkou
Autor receptu: 4ica
Tento rok sa medvediemu cesnaku obzvlášť darilo. No
a už som musela aj povymýšlať niečo iné než polievku
:-) Recept som našla na nete:
http://nasavareska.blogspot.sk, ale mierne som ho
upravila, aby aj tí naši mäsový jedáci zacítili chuť
vypečenej slaninky...
18 porcií |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Urobíme si kvások z uvedených prísad. Múku v miske osolíme, pridáme 1 lyžicu cukru a vykysnutý kvások, zmiešame a pridáme 70 ml oleja. Cesto prehnetieme, pekne sa s ním pracuje, je pružné a nabudúce ho iste vyskúšam aj na sladko.. Necháme vykysnúť tak necelú hodinku.
- Zmäknuté maslo zmiešame s koreninami, žĺtkami, soľou a medvedím cesnakom. Ja som to mixla s ponorným mixérom ale je to dosť husté.
- Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko, na plát. Natrieme plnkou a posypeme slaninkou a syrom. Ja som ho do cesta zabudla pridať a keď som mala slimáky už skoro upečené, rýchlo som syr šupla aspoň na vrch na zapečenie. Použila som údený syr, ale hodí sa iste aj eidam, alebo niečo aromatickejšie :-)
Zrolujeme, natrieme olejom a krájame na 1,5-2cm kolieska. Krájame niťou, ide to šikovno..Preniesieme na plech, necháme ešte podkysnúť 10-15 minút a nakoniec potrieme bielkom vymiešaným s mliekom. Pečieme cca pri 190 C asi 20 minút. Jednoducho, aby chytili krásnu, lákavú farbu..