Orejas fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 15. septembra 2011

Orejas (uši) je ďalší druh "pan dulce" (sladkého chleba), ktorý je v Mexiku veľmi obľúbený.

3600 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

500 g
10 g
50 g
250 ml
250 g




Postup

  1. 1

    Múku vysypeme na pracovný stôl a v strede urobíme jamku, do ktorej dáme soľ a maslo. Začneme miešať maslo s múkou. Nalejeme polovicu vody a začneme miesiť cesto. Vylejeme druhú časť vody a primiesime všetku múku. Miesime, kým sa cesto viac-menej spojí (nemá byť hladké). Vytvoríme guľu, ktorú narežeme do kríža (nie úplne na spodok cesta). Necháme odpočívať 20 minút.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Margarín rukami premiesime, aby bol mäkší. Urobíme z neho kváder.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto pomúčime a vyvaľkáme do tvaru kríža (v strede necháme cesto trochu hrubšie). Margarínový kváder položíme na cesto a zabalíme ho. Horizontálne aj vertikálne ho roztlačíme pomocou válku.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, ktorý je 3 krát dlhší ako široký. Cesto treba poriadne múčiť, aby sa nelepilo. Cesto preložíme v jednej tretine. Opačný koniec preložíme cez preloženú tretinu cesta. Cesto otočíme o 90° a rozvaľkáme. Opäť ho zložíme. Zakryjeme fóliou a necháme odpočívať 20 minút.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento celý proces opakujeme ešte dvakrát (rozvaľkať, zložiť, otočiť, rozvaľkať, zložiť, nechať odpočívať 20 minút). Vložíme do chladničky na 8 až 24 hodín.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozrežeme na 2 časti. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik (asi 3 mm hrubý). Pracovnú dosku aj povrch cesta posypeme cukrom. Jemne pritlačíme, aby sa cukor prilepil.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ľavú stranu zložíme na dvakrát, kým sa dostaneme do stredu (vo štvrtinách). To isté urobíme aj s pravou stranou. Preložíme jednu stranu cez druhú. Krájame na asi 1 cm hrubé pásiky a ukladáme na pripravený plech.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pri druhej časti cesta som cukor poprášila troškou škorice.

    Orejas (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme v predhriatej rúre (210°C) 10 minút, po uplynutí ktorých orejas obrátime na opačnú stranu a pečieme ďalších 5 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť, aby sme si skaramelizovaným cukrom nespálili jazyk :)

    Orejas (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť :)

    Orejas (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tatranka
Aj tento veru vyskúšam.Je to niečo nové,čo rada vidím na stránkach Varechy.
babav
Mas ich krasne...v podstate je to vlastne listkove cesto... ;-)
julica
No takto sa robí aj naše lístkové cesto - moja mama ešte nikdy žiadne nekupovala, vždy ho robí sama. vraj to iba také zložité vyzerá. pekné ušká :)
ernest
No ked sa raz na dôchodku budem nudit tak to skúsim :)))).Určite to je maškrta no v mojom teraz už uponahlanom živote na to čas asi nebudem mat.
lubisthemple
@babav , @julica , presne tak, je to lístkové cesto :) naozaj to iba zložito vyzerá a trošku dlhšie to trvá, no výsledok stojí za to :) s cestom sa pracuje veľmi dobre :)
evanaaa
Ináč, dobrý nápad ktorý sa mi páči. Ak by som si chcela prácu uľahčiť, vyskúšala by som už z hotového líst. cesta, ako by to dopadlo. Pekne to vypadá, lákavo. Musela by som začať asi od bodu č.6.
babav
@evanaaa , kludne pouzi hotove listkove cesto,nebudes sklamana...ja
ich obcas peciem ked mi zvysi cesto... so skoricou,alebo naseknymi orechmi...;-)
wevewe
super super, to by som vyskusala....ale asi by som sa pri tolkom skladani stratila :-(
matata1
Nádhera! Len som videla fotku, a hneď som vedela kto je autorom. Ja sa na takéto normálne teším. Tí mexičania sú faj maškrtníci. Jeden recept krajší ako druhý.
abend
A mne sa to páči práve preto, že to od začiatku do konca robila šikovná gazdinka @lubisthemple , určite to vyskúšam, ale namiesto cukru to posypem soľou a sezamom, sladké nemusím.
marienka44
Dnes som vyskusala, je to dobre, ani nie velmi sladke. Uz to mam davno v mojej KK. Pocas pecenia treba keksiky otocit rozhodne. Odporucam, je to rychlovka.:-
marienka44
@Abend , neviem, ci s tou slanou naplnou docielis ten efekt ako s cukrom, ktorý pecením skaramelizuje.
Ja dnes vyskusam z kupovaneho cesta vyvalkaného /taký poskladaný plát cesta v šúlku kupeny v Kaufl./ a miesto skorice pouzijem mletý klincek, lebo skoricu nemame radi. :-) Potom dám vediet, ako to chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia