Orechovica

milad - bez fotkymilad, 13. júla 2012
Orechovica
Foto: milad

Dopredu sa ospravedlňujem všetkým, ktorí tu už takýto recept majú. Tento môj som si priniesla pred dvomi rokmi z Chorvátska. Nadiktovala mi ho Zobraziť celý popisDopredu sa ospravedlňujem všetkým, ktorí tu už takýto recept majú. Tento môj som si priniesla pred dvomi rokmi z Chorvátska. Nadiktovala mi ho , dokonca napísala a upozornila na všetky záludnosti domorodkyňa Mirella, za čo na ňu v dobrom spomíname...dokonca zohnala aj super Rakiju lozovaću- pálenku z hrozna, z ktorej sa orechovica pripravuje.

20 minút
príprava

Suroviny

1 l
250 g
12 - 15 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Do fľaše, nádoby, pohára - hlavne, nech sa dá zatvoriť a je zo skla, vložíme 12 väčších, alebo 15 menších zelených orechov, nakrojených z oboch strán do kríža. Alebo urobiť zopár zárezov po obvode. Pozor! Neprekrojiť! Orechy musia byť vo vnútri ešte tzv. mliečne. Pridať nepomletú kávu. Zaliať 1 l Rakije, alebo v našich podmienkach žitnou, resp kvalitnou vodkou. pridať cukor, potriasť, zavrieť a uložiť na slnečné miesto na 40 dní. Potom pretriasť, nechať usadiť a precediť cez plátenko. A výsledok je tu.

    Orechovica - obrázok 1
  2. 2

    toto zostane po scedení onoho tmavého moku

    Orechovica - obrázok 2
  3. 3

    Na zdravie!

Diskusia k receptu

hubata
Nepijem (aj keď to tak niekedy nevyzerá), ale recept je zaujímavý, lacný - takže ma potešil. Ukladám do KK, vyskúšam a bude na pohostenie pre kamošky niečo zaujímavé. Vďaka aj za pekné foto a popis.
izabella929
recept nato síce nemám,ale poznám úžasnú chuť tohto moku..)) dostala som jednu fľašu darom, ale to bol dar z nebies...niečo fantastické...))))
milad
Som skôr odporca, ako konzument alkoholu. Keď už mám niečo vypiť, tak si vyberám. Skôr prijmem bylinkové výťažky ako "drevený" alkohol. A z tohto si dať občas kalíšok je zážitok pre zmysly...;-))
medulienka122
milad, škoda, že si ho nepridala do Jána, vtedy sa majú oberať orechy na likér.Aj by som si ho spravila, len neviem, či už nie je neskoro. Keď pôjdem do záhrady, vyskúšam, v akom štádiu sú orechy, možno sa ešte budú dať...
milad
A ...veď niekedy nie je na škodu...tešiť sa celý rok na novú várku....či?
Nemám často možnosť sedieť tu a vkladať recepty- len tak sporadicky ...a aj kvôli tomu, aby som si ich našla, keď budem potrebovať. Tu je admin seriózny. Nemaže recepty bez upozornenia a dôvodu...som zistila, preto som tu celkom rada.
medulienka122
súhlasím s tebou, že na Vareche sú super ľudia, potešia sa každému novému receptu. Máš recht, že v kk sa rcpt. nestratí, dobre príde aj o rok
dajanca
ukladám... vďaka za inšpiráciu, len by som si mala dať pripomienku do mobilu, aby som na budúci rok neprešvihla termín.... :-)
afataga
poznam, ale mne to moc nechutilo, radsej mam travaricu :-) ale na tu ma kazda rodina svoj tajny recept
milad
...aj travarica je ok, pripomína mi zubrovku, aj farbou, aj chuťou...kto si ešte pamätá...;-)))
letisia
Orechovica sa používa na problémy so žalúdkom. Veľmi pomáha.
niniatko
u nás je vždy aspoň jedna fľaška orechovice, no, príliš ju nepijeme, iba k ak sú zdravotné problémy, s trochou mletého muškátového orechu pomáha proti hnačkám
mariaklara
Tento recept si uložím, voľakedy robila čosi podobné moja maminka, žiaľ nezostal mi po nej, som rada, že som ho našla. Spomínam si len, že mi pripomínal Hoffmanské ( horké ) kvapky, keď ma bolel žalúdok, vtedy mi trošku dala. Ďakujem @milad !
adalim231
na zažívacie problémy super liek, pamätám si ho z domu, rodičia ho robili, dobré je ho mať v špajzy....
matho010
tak ako to teda je? prekrojit orech alebo iba narezat? ak iba narezat tak preco? vsetky ostatne recepty co som nasiel vravia nakrajat na male platky, ale mne sa paci tento recept :)
45678
@Matho010 (19.3.2019 13:21)

Urob ako sa ti páči ,krájanie neovplyvní ani chut ani kvalitu.:-) ja prekrojím na polovicu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia