Omáčka z klouzků (masliakov)

mijaita - fotkamijaita, 17. októbra 2016
Omáčka z klouzků (masliakov)
Foto: mijaita

Hodně starý výstřižek z nějakého soc. časopisu. Vařím "klouzandu" leta letoucí. Když je dost klouzků, tak vždycky, je to pecka. Klouzky jsem našla v Zobraziť celý popisHodně starý výstřižek z nějakého soc. časopisu. Vařím "klouzandu" leta letoucí. Když je dost klouzků, tak vždycky, je to pecka. Klouzky jsem našla v sobotu, některé bílé, mokré, ale to vůbec nevadilo, protože se vaří ve vodě. Jistě jde omáčka uvařit i z jiných hub, ale klouzci jsou jiné, zajímavé chuti. Trochu jsem recept z časopisu poladila, ale hlavně jsem mu vymyslela skvělou přílohu.

Suroviny

10 a viac ks (po česky klouzky)
1 ks
6 - 8 guličiek
10 guličiek
2 čl
1 hrsť
Príloha:
1 PL
1 špička čl




Postup

  1. 1

    Do kastrůlku natočíme trochu vody, do které vložíme koření a cca 10 min zvolna povaříme.

  2. 2

    Koření vyndáme, přidáme tolik vody, kolik budem chtít mít omáčky a nakrájené klouzky.

  3. 3

    Povaříme zhruba 20 min, netřeba víc.

  4. 4

    Co se houby (zvolna) vaří, na suchou, rozehřátou pánev nasypeme mouku, kterou budem omáčku zahušťovat. Opékáme ji do lehce zlaté barvy, Nasucho! Mouka se rozvoní a v omáčce bude mnohem chutnější.

  5. 5

    Do uvařených hub vmícháme tu voňavou mouku, pečlivě rozmíchanou v trošce vody a dohromady ještě pár minut zvolna povaříme.

  6. 6

    Přidáme zakysanou smetanu a hrst čertvého, nasekaného kopru.

  7. 7

    Dochutíme solí a citronovou šťávou, cítíme-li tu potřebu.

  8. 8

    Malé brambůrky uvaříme ve slupce, zchaldíme studenou vodou, oloupeme.

  9. 9

    V hlubší pánvičce, nasucho, rozvoníme kmín, přidáme sůl a špetičku kurkumy, aby byly brambory pekně žluté. V koření rozpustíme máslo a do něj vložíme, za stálého obraceni, celé brambůrky.

    Omáčka z klouzků (masliakov) - obrázok 9
  10. 10

    Servírujeme do hlubokého talíře a brambůrky ještě pokropíme zbylým máslem z pánve.

Diskusia k receptu

radox1
@Mijaita (17.10.2016 14:50)

preco myslis ze je nepodlozena.80% varechacov tu lepuje,a prave tvoj sposob by si mohli osvedcit,ale aj tak si to zjednodusia lepom.
mijaita
@Radox nemam rada "krájecí" omáčky, takže taková prostě není. Záleží přeci na množství vody. Krome toho z povařených klouzků můžeš vodu vylít a dát novou. Nikde nevidím problém. Že to vidíš jinak, není vada receptu, ale pohledu a úsměvu :-)
radox1
@Mijaita (17.10.2016 15:22)

pockaj,pockaj,ty mi zrejme zle rozumies.davam za priklad a chvalim bod c.4,ze oprazenim muky na sucho sa da nahradit zatrepka-lep.dal som ti 5* a recept je vyborny.k tomu som napisal,ze si to niekto zjednodusi a aj tak zahusti lepom-zatrepkou.
1x radox1
mijaita
@Radox tak to jsem opravdu, ale opravdu nepochopila., zes to myslel jinak! :-)
Ano, kdyz nedelam jisku, aby jidlo nebylo mastné, tak opražím nasucho mouku. Syrovou nikdy nedavam. Oprazena krasne voni!
Ze se zatrepce rika lep, slysim prvne. Takze nakonec ti dekuji za osvetu. To jsem dopadla :-)
bubaya
My klouzky lúpeme, tú vrchnú slizkú kožu, ide to ľahko. Klouzky a babky - suchohríby, sú veľmi chutné jesenné hríby, taká omáčka je lepšia ako z dubákov, má šmrnc a vonia po celom dome. Aj mrveničková polievka je výborná. Recept výborný, len klouzky nemám.
1x sracz
radox1
@Mijaita (17.10.2016 15:58)

som rad ze sme sa pochopili.to zatrepke sa lep nehovori,to len ja ju tak volam tu na vareche.
mijaita
@violeta odpovim ti já. Dietní jíška, suchá jíška – mouka se opraží nasucho, bez tuku, případně se malé množství tuku přidá až nakonec, protože je tak snadněji stravitelná. Z mého pohledu je i chutnější.

Houby nebyly blátivé, jak si představuješ, jen po dešti trochu mokré. Také byly i žluté, nejen bílé. Houby jsou to dobré, jedlé, na barvě nezáleží.
1x radox1
45678
Mne sa pacia zemiaky,urovim a zapijem mliekom:-)
O masliakoch hudem iba snivat,ak sa mi podari zaspat:-))
Pekny recept.
violeta
@mijaita , prepáč, nechápem, ako som mohla napísať mylí, to som tam čo capla, za to sa ti ospravedlňujem najskôr...
Myslela som mokré, plesňou napadnuté huby...ak si ty také nemyslela, ospravedlňujem sa druhý krát...
patroveckypitrs
Bože ako mám rád masliaky majú nezameniteľnú chuť. S tými zemiakmi to musela byť pochúťka. Mňam. Už som si uložil na druhy rok pri sezóne húb bude.
1x sracz
afataga
@Violeta (17.10.2016 16:52)

neviem, preco reagujes, ked si vedla ako ta jedla, netusis o com som pisala, kde vidis, ze ja som napisala, ze zatrepka je smrt??? zaujimave je akurat to, ze reagujes a nic si nepochopila, asi nemas svoj den, aj to sa stava
afataga
@mijaita zabudla som pochvalit zemiaky, vyzeraju exluzivne, az na ten kopor, co uz so mnou narobis? :-)
mijaita
@Afataga narobim s tebou to, ze te poslu na plocholistou petrželku! :-) Jine, ale stejne vyborne! Jsem hodna na tebe, vid? :-)

@patroveckypitrs vzdy me drtí, když musím dlouho čekat. Snad nezapomeneš, nebo jeste letos nejake pro tebe vyrostou, co ty vis? :-)
zuzanka1367
Mne sa to celé páči, aj zemiaky, aj masliaky a mne môžeš dať aj kôpor, aj petržlen. Ja mám masliaky veľmi rada, takto na sucho som oprážala múku nemocnej svokre aj som na to pozabudla, dobre si pripomenula...
1x sracz
dormella
Tuze pekny recept!
Mouku tez prazim na sucho, da se ji udelat i vice (do zasoby) a uchovat. Bramburky nemaji chybu, proste jsi to velice dobre "vymyslela" . . .
1x sracz
altyn
@Mijaita prosím, nedalo by sa zakomponovať do názvu receptu v zátvorkách slovenský názov - masliak? Vieš, ak po pár mesiacoch , či roku prídem k týmto fantastickým hubám, nespomeniem si na český názov tejto famóznej suroviny . A neviem či to potom vyhľadávač aj dokáže vyhľadať. Ja si to teraz uložím, no ak...Vopred ďakujem :-)))
altyn
A zabudol som... Jáááj ale by som sa najedol, mňam, mňam, mňam. Krása!!!
redakcia
@Mijaita (17.10.2016 19:39)

Nazov receptu sme doplnili o slovensky nazov pre klouzky, teda masliaky.
siisa
Škoda , že mám len šapiňóny . Šlo by to aj z nich ? Či len masliaky musia byť ? Výborný receptík.
mijaita
@Siisa masliaky maji specifickou chut pro tuhle omacku s koprem. Jestli by se hodily zampiony, opravdu nevim, ale spis ne. Jine houby urcite ano. Nebo ji uvar ze zampionu a nedavej kopr, ale petrzelku. To uz by asi slo.
siisa
@Mijaita (17.10.2016 21:19)

Mám sušené dubáky, to by šlo ? Či sušené tiež nie ?
mijaita
@Siisa urcite jsou varianty, kazda omacka bude dobra. namoc susene, slej, uvar pak jako masliaky. A napis, jake to bylo! Ja verim, ze to bude take dobre.
siisa
@Mijaita (17.10.2016 21:36)

Ďakujem za radu, tak to urobím a napíšem ako chutilo :)
mijaita
Zavětřily příležitost jak být užitečný :-) Tak už jen petrželku a hurá do klouzandy!
siisa
Tak a som dovarila. Určite to nieje také ako tvoje ale mne to chutilo . Výborná hubová omáčka. Určite ešte niekedy urobím. Ďakujem.


2x haji a sracz
evusik
toto jedlo milujem a aj u nás sa robí len z "klzkých" hríbov pretože z takých je omáčka najlepšia :) @mijaita parádny recept si pridala aj tie zemiaky vyzerajú super... už len muža vyhnať na hríby a môžem aj ja takú dobrotu navariť :)
1x sracz
janger
Masliaky som nejedla od detstva a zrejme ani jest nebudem, tu ich nekupim. Mohla by som vyskusat len zo sampinonov, pripadne susenych dubakov, ale to uz nebude ono. Z hlivy by to nebolo dobre, co povies, @mijaita ?
1x sracz
mijaita
@Janger ja bych to ve tvem pripade zkusila ze susenych. K tem se hodí kopr docela hezky. namocila bych je pres noc a pak z nich tu omacku udelala jako je v receptu. Ze zampionu nebo hlivy bych to videla ( poharky mi radej) s petrzelkou. ale vzdyt vyzkousej, napis, muze to vice varechacum pomoct. A hned budou z jednou receptu dva. Pecka, ne? :-)
mijaita
@Siisa skoda, ze sis neopekla na masle s peprem a kminem, ty bramburky. Ale i tak jsem rada, ze ti to chutnalo!
siisa
@Mijaita (18.10.2016 22:07)

Hehe, tak som bola zanietená tým receptom, že som na to pozabudla....a hlad zvíťazil. Potom mi to došlo :) Nabudúce to dám :)
evusik
@Mijaita tak ten môj keby mohol tak by v hore aj spával :) on chodí na hríby rád, ale teraz je u nás veľmi zima a prší takže hríby nerastú a aj keby rástli tak v takom počasí by nikam nešiel :) ale keď sa darí tak nosí plné koše a chvalabohu tohto roku mám aj nasušené aj namrazené
conscientia
Huby milujem a odkedy mi na záhrade z neznámych príčin začali rásť masliaky, ktoré sme donedávna považovali za podradnú hubnú záležitosť, svrbeli ma pracky na ich kulinárne uplatnenie. A pretože si pamätám, ako som ešte ako malý harant mastila kvartetá, vyhrabala som staré karty - pretože klouzky a holubinky sú pre mňa omnoho úchvatnejšie znejúce než masliak a plávka.


altyn
@Conscientia (20.10.2016 12:24)

Máš pravdu, možno znejú síce vznešene, a úchvatne, ale mysly na to že nie každý hral s tebou tvoje kvarteto. A tak si po dlhšej dobe nemusi spomenúť na český názov tejto famóznej suroviny. A preto je potrebné napísať aj slovenský názov produktu. Ja si dovolím tvrdiť že poznám 80-85 percent českých slov, no nedovolím si povedať že ojedinelé slová, ako je aj slovo “klouzky “, netreba preložiť. Nech znejú akokoľvek čarovne....
mijaita
@Altyn , ona to @Conscientia tak nemyslela. Jen napsala, ze se ji ceske vyrazy libi, pochlubila se kartama. Mne se libi tolik slovenskych vyrazu a take se tim netajim, vi se to o mne, ze mam slovenstinu rada. Tak to hezky napsala a ja jsem za to rada. Ber to take take z te hezci stranky. A ja rada budu slovenske vyrazy psat v nadpisech alespon do zavorky (udela to za me admin) :-)
altyn
@Mijaita (21.10.2016 21:14)

O.K. Máš pravdu, asi som to bral tak trošku ako hrdoverný Slovák. Aj ja mám veľa obľúbených slov,príslovia a fráz z češtiny. Niektoré sa nedajú preložiť, resp. strácajú to čaro. Ale myslel som si že @consciente vadí že je zátvorke slovenský názov.
Mimochodom, už som došiel na to, ako nahradiť masliak. Až sa mi to podarí, dám vedieť. Dobrú noc :-)))
mijaita
@Altyn jsem ráda, ze jsme se pochopili, teď jen aby si to @consinentia přečetla. Jeji komentář byl opravdu miký a jestě vzpominkový Takové komentáře recept oživují.
conscientia
Hoci na poslednú chvíľu, no predsa som ich ešte stihla vychytať a včera sme sa na seba blažene usmievali nad taniermi klouzkačky a pečených zemiakov. Vďaka Ti, pri štyroch stupňoch vonku božsky zahriala.
mijaita
@consietia jsem rada, ze jsem stihla vložit recept kdyz se jeste daji klouzci najít a nasli je ti, kteri hned uvarili . Díky za vtipny, kamaradsky komentar ze chutnalo :-)
altyn
K masliakom som sa ešte nedostal, (sám na huby nechodím aj keď ich milujem) ale tento recept ma už dlho mátal. A tak som sa ráno rozhodol že to vyskúšam zo shitake. Malá zmena (okrem druhu húb) je v smotane, použil som šľahačkovú, a miesto kôpru som dal ligurček, (alias vegetku). A zemiaky som nemal malé, tak som "dal aké mal" a trošku som ich nožíkom upravil. Neviem ako to chutí z masliakov, ale zo shitake to chutí moc!!! Možno sa raz pošťastí skúsiť to aj s originálom, a určite to bude fantastické, ale zatiaľ musím pochváliť aj túto náhradu.


ivan14
Před 10 minutami jsem přišel z lesa a klouzků mám haldu. Tak aspoň vím, co s nimi, recept se mi líbí.
1x sracz