Foto: martamm
Milí varecháči, ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk Zobraziť celý popisMilí varecháči, ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk z vlastnej úrody, rozhodla som sa koláč upiecť a poctiť si ním návštevu, ktorá nás poteší zajtra svojou prítomnosťou.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Jablková hmota: | |
1,5 kg |
|
1 PL |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
6 ks |
|
300 g |
|
300 g |
|
1/2 balíčka |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
150 g |
|
na polevu |
|
Postup
-
1
Nahrubo nastrúhané jablká dáme do kastróla, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a škoricou, udusíme tak, aby sa väčšia časť šťavy odparila.
-
2
Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme udusenú jablkovú hmotu. Kým nám hmota chladne, zapneme rúru na 200 stupňov a pripravíme cesto.
-
3
Cesto robím troška zvláštnym, ale jednoduchým spôsobom, ktorý som sa naučila od vychýrenej kuchárky, ktorá žiaľ už nie je medzi nami: Vajíčka rozdelím na bielky a žĺtka. Bielky dám do čistej nádoby, pridám štipku soli a pomocou ručného mixéru vyšľahám tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľahám práškový cukor.
-
4
Postupne primiešam žĺtka, po jednom kuse. Potom prilievam a vmiešam po častiach olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne mi takéto cesto:
-
5
Dve tretiny cesta nalejem na jablkovú hmotu a rozotriem.
-
6
Do zvyšného cesta primiešam pomletý mak
-
7
Ja ho mám troška husté, radím pridať trocha mlieka a rozotrieť na biele cesto.
-
8
Rúru už mám rozohriatu, šupnem tam plech a asi 30 minút pečiem, žiaľ zabudla som urobiť foto upečeného koláča, ale myslím, že to zvládnete odhadnúť aj tak. Plech vytiahnem a nechám koláč vychladnúť. Vychladnutý prikryjem papierom na pečenie, položím naň doštičku, alebo plech, a opatrne koláč pretočím tak, aby jablková hmota bola navrchu. odstránim papier na pečenie. Koláč vyzerá takto. Ja som robila z 1,5 dávky, lebo nás bude na konzumáciu viac. Koláč rom rozdelila na dve časti.
-
9
Jednu časť som poliala rozpustenou horkou čokoládou, po stuhnutí som ho pokrájala na kocky 4 x 4 cm. Druhú časť potriem šľahačkou a posypem nastrúhaným gaštanovým pyré. k tomu som sa ale zatiaľ nedostala. Pôvodný recept je len čokoládový.
-
10
Pridavam foto kolaca so slahackou a gastanovym pyre...druhy variant
Posielam pochvalu za vydarené foto a krásny popis receptu. Vďaka.
Síce som ešte taký nejedol,ale oku to moc lahodí.
Aj úvodný komentár je velmi pekne napísaný.Postup receptu je publikovaný zrozumitelne a foto je za 1.
Ďakujem za recept. Presmerujem do KK
Si šikovná gazdinka
@Dzejsik , velmi sa tesim, ze sa Ti kolacik vydaril, dufam, ze ste si cela rodinka pochutnali :)
Jednoznačne. ;) Bude patriť k tým, čo sa pečú opakovane.
Toto je ore mna najvacsie zadostucinenie, vdaka :)))))))))
Nevadi, hlavne ze ste si pochutili, tesim sa :)))))))))))))
Tesim sa, ze kolacik chutil, u nas je velmi oblubeny, mam recept od mojej maminy, ktora ma uz 82 rokov, sama uz nepecie, ale ja ho vzdy rada robim :))))))))))))