Obrátený jablkovo-makový koláč fotorecept

martammMartamm, 56 ročná žena, Trnava, 25. januára 2013 19:39
Ďalšie jej recepty »

Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept)Foto: martamm

Milí varecháči, ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk z vlastnej úrody, rozhodla som sa koláč upiecť a poctiť si ním návštevu, ktorá nás poteší zajtra svojou prítomnosťou.

40 min
príprava
30 min
na 200 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Nahrubo nastrúhané jablká dáme do kastróla, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a škoricou, udusíme tak, aby sa väčšia časť šťavy odparila.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme udusenú jablkovú hmotu. Kým nám hmota chladne, zapneme rúru na 200 stupňov a pripravíme cesto.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto robím troška zvláštnym, ale jednoduchým spôsobom, ktorý som sa naučila od vychýrenej kuchárky, ktorá žiaľ už nie je medzi nami: Vajíčka rozdelím na bielky a žĺtka. Bielky dám do čistej nádoby, pridám štipku soli a pomocou ručného mixéru vyšľahám tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľahám práškový cukor.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne primiešam žĺtka, po jednom kuse. Potom prilievam a vmiešam po častiach olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne mi takéto cesto:

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dve tretiny cesta nalejem na jablkovú hmotu a rozotriem.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do zvyšného cesta primiešam pomletý mak

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja ho mám troška husté, radím pridať trocha mlieka a rozotrieť na biele cesto.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru už mám rozohriatu, šupnem tam plech a asi 30 minút pečiem, žiaľ zabudla som urobiť foto upečeného koláča, ale myslím, že to zvládnete odhadnúť aj tak. Plech vytiahnem a nechám koláč vychladnúť. Vychladnutý prikryjem papierom na pečenie, položím naň doštičku, alebo plech, a opatrne koláč pretočím tak, aby jablková hmota bola navrchu. odstránim papier na pečenie. Koláč vyzerá takto. Ja som robila z 1,5 dávky, lebo nás bude na konzumáciu viac. Koláč rom rozdelila na dve časti.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jednu časť som poliala rozpustenou horkou čokoládou, po stuhnutí som ho pokrájala na kocky 4 x 4 cm. Druhú časť potriem šľahačkou a posypem nastrúhaným gaštanovým pyré. k tomu som sa ale zatiaľ nedostala. Pôvodný recept je len čokoládový.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridavam foto kolaca so slahackou a gastanovym pyre...druhy variant

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 10
ohodnoť recept:
Hlasovalo 10 ľudí (4,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist