Oblíž prst
Autor receptu: sonijamt
Tento názov sám o sebe hovorí, že po jeho ochutnaní si oblížete všetky prsty:-) Je
naozaj
vynikajúci, keď som ho prvýkrát robila, nevydržal na plechu ani 24 hodín :-)
Postup
- CESTO:
Žĺtky (5) vymiešame s 10 dkg práškového cukru do penista a postupne a pomaly pridávame vlažnú vodu, hrubú múku zmiešanú s PDP, kakao ( neodporúčam dávať veľa kakaa, lebo cesto je potom ťažké ) a na záver primiešame zľahka sneh z 5-tich bielkov a 10 dkg práškového cukru.
Dáme piecť na vymastený a múkou vysypaný plech.
Po upečení ešte teplé cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.
- PLNKA:
Uvaríme si puding: 3/4 l mlieka + 2 Zlaté klasy + 5 žĺtkov a necháme ochladiť.
1 celé maslo + 1 vanilkový cukor + 20 dkg práškového cukru dôkladne vymiešame a spojíme s vychladnutým pudingom. Hotovú plnku natrieme na lekvár.
- SNEH:
z 5 bielok + 20 dkg kryštálového cukru vyšľaháme sneh, preložíme nad paru a asi 4 min šľaháme, potom pridáme šťavu z pol citróna. Ochladený sneh navrstvíme na plnku a ozdobíme čokoládovou polevou
Zloženie koláča: upečené cesto + lekvár + plnka + sneh + čokoláda
Prikladám foto, na ktorom mám aj samotnú strúhanú čokoládu. Keď dávam polevu, kým ešte nestuhne, tak si koláčik nadrežem na úhľadné kocky alebo obdĺžniky a potom sa to už dobre krája