Oblíž prst - banánový

Autor receptu: bambulka368

Mali sme doma dosť banánov, tak som skúsila túto variantu. Veľmi chutný koláčik, len sa tak po ňom zaprášilo :)

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky som si oddelila od bielkov, dala som ich do vyššieho pohára, pridala k nim 5 lyžíc studenej vody, premiešala vidličkou. Z bielkov a cukru som si vyšľahala tuhý sneh, do ktorého som vyliala žĺtka s vodou a na najmenšej rýchlosti mixéra som pomaly vmiešavala (nie dlho!)
  2. Potom som si zmiešala suché suroviny (múku, kakao, kyp. prášok) a preosiala som ich do žĺtkového cesta. Vzniklo mi hladké piškótové cesto, ktoré som vyliala na múkou vysypaný plech a piekla na 180-200 °C asi 15 až 20 min. Po upečení treba cesto nechať vychladnúť.
  3. Kým sa cesto chladilo, pripravila som si krém. V mlieku som rozmiešala múku, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor a uvarila hustú kašu. Za stáleho miešania som ju chladila v umývadle :) Keď bola ako tak vychladnutá, zašľahala som do nej maslo. Na vychladnutý korpus som naukladala na koliečka nakrájané banány a zaliala som ich krémom. Cely tento výtvor som dala na chvílku do chladničky (kým som miešala sneh)
  4. Sneh som robila tak, že som si bielky vymiešala s cukrom, šlahala som ich chvílku len tak a potom som ich dala nad paru. Tam som ich šľahala max 10 minút. Nakoniec som celý koláč potrela snehom, ozdobila strúhanou čokoládou a bolo :) Dobrú chuť!