Nové zemiaky s hlávkovým šalátom
Autor receptu: denny
Pochádza z môjho detstva, obľubuje ho aj môj o 10 rokov mladší brat a hoci žije mimo
Slovensko a doma u mamy sa ukáže možno raz-dva razy za rok, dá si ho vždy uvariť.
Robievala ho už moja babka, mamina mama. Je tak jednoduchý, až geniálny, pre mňa
určite.
Suroviny
- cca 4 - 5 ks (najlepšie nové, stredne veľké) zemiaky
- 1 - 2 ks (alebo iný podľa vlastného výberu) hlávkový šalát
- cca 0,2 - 0,3 kg (prerastená) slaninka
- do klasického nálevu ocot
- do klasického nálevu cukor
- do klasického nálevu soľ
Postup
- Očistené zemiaky pokrájať na kúsky na jedno sústo (takže na kocky), uvariť. Medzitým nakrájať slaninku na kocky a dať škvariť (podobne ako na bryndzové halušky). A hlávkový šalát rozobrať, opláchnuť a natrhať na jednosústové kúsky.
- Urobiť nálev, robievam asi toľko, aby šalát neplával v náleve, ale aby bol len do tretiny ponorený. Naň uložiť uvarené zemiaky, jemne prisolím a na vrch ešte za horúca nalejem (nasypem) rozškvarenú slaninku.
Všetko. Ostáva už len jesť.