Nové zemiaky s hlávkovým šalátom

Autor receptu: denny

Pochádza z môjho detstva, obľubuje ho aj môj o 10 rokov mladší brat a hoci žije mimo Slovensko a doma u mamy sa ukáže možno raz-dva razy za rok, dá si ho vždy uvariť. Robievala ho už moja babka, mamina mama. Je tak jednoduchý, až geniálny, pre mňa určite.

2
porcie

Suroviny

  • cca 4 - 5 ks (najlepšie nové, stredne veľké) zemiaky
  • 1 - 2 ks (alebo iný podľa vlastného výberu) hlávkový šalát
  • cca 0,2 - 0,3 kg (prerastená) slaninka
  • do klasického nálevu ocot
  • do klasického nálevu cukor
  • do klasického nálevu soľ

Postup

  1. Očistené zemiaky pokrájať na kúsky na jedno sústo (takže na kocky), uvariť. Medzitým nakrájať slaninku na kocky a dať škvariť (podobne ako na bryndzové halušky). A hlávkový šalát rozobrať, opláchnuť a natrhať na jednosústové kúsky.
  2. Urobiť nálev, robievam asi toľko, aby šalát neplával v náleve, ale aby bol len do tretiny ponorený. Naň uložiť uvarené zemiaky, jemne prisolím a na vrch ešte za horúca nalejem (nasypem) rozškvarenú slaninku. Všetko. Ostáva už len jesť.