Foto: sharona
Tento chlieb je pre ľudí, ktorí majú metabolickú poruchu známu ako fenylketonúria. V recepte je použitá špeciálna nízkobielkovinová múka, ale je možné ho pripraviť Zobraziť celý popisTento chlieb je pre ľudí, ktorí majú metabolickú poruchu známu ako fenylketonúria. V recepte je použitá špeciálna nízkobielkovinová múka, ale je možné ho pripraviť aj z múky pre celiatikov. Dúfam, že recept pomôže všetkým, ktorí riešia túto diétu a s ňou spojený často najväčší problém s upečením chutného chlebíka.
príprava
na 220 °C
Suroviny
500 g |
|
1 lyžica |
|
20 g, čerstvé |
|
1 lyžička |
|
500 ml |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička, (očistené) |
|
1 lyžička |
|
1 lyžica |
|
Postup
-
1
Z odmeraného množstva teplej vody odober cca 80 ml, pridaj rozdrobené droždie, cukor a nechaj v teple nakysnúť. Rúru predhrej na 100°C. Do múky pridaj vlákninu, soľ, korenie, semienka, kvások a zvyšok vody. Dobre premiešaj, najlepšie v kuchynskom robote minimálne 2 minúty a pritom ešte vmiešaj olej. Cesto má mať tekutejšiu konzistenciu.
- 2
Cesto nalej do vymastenej formy, ktorá má pokrievku (ja používam liatinový hrniec, alebo nádobu z jenského skla) a prikryté daj do predhriatej rúry na 10 minút. Po uplynutí času zvýš teplotu na 130°C, a každých 5 minút zvýš teplotu v rúre o 30°C až na konečných 220°C. Pri tejto teplote peč chlieb 15 minút, potom daj preč pokrievku a peč ho posledných 15 minút, počas ktorých kôrka stvrdne a mierne zhnedne. Po vybratí z rúry chlieb ihneď ešte vo forme potri čistou vodou a na 5-10 minút zase prikry, aby kôrka trochu zmäkla a dala sa lepšie krájať. Potom chlieb vyber z formy a nechaj vychladnúť.
- 3
Je dôležité dodržať postupné zvyšovanie teploty v rúre uvedené v recepte, počas ktorého chlieb nakysne a zároveň sa plynulo prejde na teplotu pečenia. Podľa mojich predchádzajúcich skúseností, vždy keď som vložila už nakysnutý chlieb do horúcej rúry, tak mi v prostriedku spľasol a zostal tam nedopečený. Jablčnú vlákninu pridávam do cesta preto, aby bol chlieb tmavší. Nemusí tam byť, ale bez nej je chlieb úplne biely.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu